Fin, folklig och en massa gott i lager på lager – smörgåstårtan är en rätt som aldrig sviker. Här djupdyker vi i historien bakom svenskarnas favvotårta.
Hungrig? Se alla våra recept på smörgåstårta.
Bröd, smarriga fyllningar och en massa godheter som dekoration säger vi sällan nej till. Förr fylldes smörgåstårtan med böckling och pastej, idag finns det varianter även för den mest kräsna. Men var kommer svenskarnas favorittårta ifrån? Vi tar det från början.
På 30-talet tar smörgåsarna allt mer plats på matbordet och kokböckerna fylls med recept på olika sorters sandwich, ett på den tiden vanligt ord för en finare förrättssmörgås. Skivat, vitt bröd är nytt och modernt, och allt fler börjar köpa hem industribakat. I Hakons kokbok (utgiven av ICAs grundare Hakon Swenson) från 1938 hittas hela tio recept på olika typer av smörgåsar, som wienersmörgås och varm böcklingsmörgås. Det är också under 30-talet som ordet macka blir vanligt som slang för enklare smörgåsar med korv eller skinka som pålägg.
30-talets sandwichvåg bäddade för smörgåstårtan, som skulle kunna beskrivas som flera svenska mackor med pålägg staplade på varandra. Men det är svårt att veta exakt när smörgåstårtan kom till. 1940 nämns sandwich för första gången med tårta i den Stora kokboken. I den bjuds det på ett recept på en sandwichtårta med två lager, fyllning och en finare utsmyckning. En kombination som påminner mycket om dagens smörgåstårta. Men sandwich med flera brödlager och fyllningar var ändå inte helt nytt. Här nedan har vi listat några härliga föregångare, som funkar lika bra nu som då.
Cocktailtårtan är faktiskt en föregångare till nutidens smörgåstårta, och den serverades på 30-talets hippa cocktailpartyn. Grundprincipen är densamma, olika fyllningar med till exempel ädelost, majonnäs, ansjovis och räkor i lager. Men istället för bröd så är denna gjord på gräddade pajbottnar.
CocktailtårtaEn klassisk smörgåstårta med räkor och lax är den perfekta kalasmaten för alla typer av firanden, det är enkelt och festligt när du vill laga mat till många. Lägg gärna lite tid på att garnera din smörgåstårta med krispigt grönt och polkabetor. Med sina tre smakfulla fyllningar av räkor, lax, och avokado så kan det här vara den godaste smörgåstårtan.
Smörgåstårta med räkor och laxMaffigt recept på smörgåstårta för dig som föredrar veganskt. Med vegansk majonnäs, salsa romesco och röror av avokado och tångkaviar är det här en självklar följeslagare vid påsk, midsommar och andra speciella tillfällen.
Vegansk smörgåstårtaMumsig klassiker med bacon, kyckling och majonnäs – nu som smörgåstårta. Låt gärna stå i kylen över natten. Garnera med rucola och tomater strax före servering.
Smörgåstårta à la club sandwichBjud in till kafferep med sju sorters kakor. Här är de nostalgiska recepten.
Här listar vi några av de mer extrema dieterna genom tiderna.
När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.
Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.
Hur kommer det sig att kaffe blivit vår allra käraste dryck?