Festlig mat från 20-talet
För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.
Festa som för 100 år sedan! Här är den kompletta guiden på hur du fixar ett festligt 20-talstema med experternas tips på mat, kläder, makeup och dukning.
Tips! Festlig mat på 20-talet.
Den typiska 20-tals kvinnan har en rak siluett. Tidigare låg fokus på byst och en smal midja, på 20-talet ska höfterna vara smala och bysten platt. Kvinnans kropp ska likna pojkkroppen. Trendiga unga tjejer som följde modet kallades till och med i Frankrike för “garcons”. Tidigare skulle hyn vara blek för så det syntes att man inte behövde kroppsarbeta utomhus. På 20-talet blir det istället fint att vara solbränd och visa att man har råd att ha fritid. Kjolarnas längd åker upp, från att tidigare ha gått ända ner till golvet så slutar kjolen nu plötsligt mitt på vaden. Man visar även armarna. Aldrig tidigare hade kvinnan visat så mycket hud.
Typiska färger på kläderna var svart, créme/hudfärgat, ljusrosa och mörklila. Egypten inspirerar med art deco: guld och smaragdgrönt blir populärt. Silke, sammet och spets var populära material. Klänningarna broderades med tunga pärlor som gav ett fint fall.
Vissa kvinnor från överklassen började ha en aftonpyjamas hemma när man tog emot gäster på ett mer avslappnat sätt. Ett lyxigt och otroligt modernt pyamas-set med byxor. Till den hade man en fin liten nattmössa under vilket håret skulle ligga platt och fint. Mot slutet av 20-talet kunde kvinnor ha byxa även för sport och fritid.
Källa: Sanna Nyström - kostymör och skräddare (känd från historieätarna).
När klänningen plötsligt åker upp en bit på vaden så blir det intressant att kolla på skorna. Man började ha mer dekorativa skor med strass och snirkliga detaljer. Långa halsband är en typisk detalj och även pannbandet runt håret med en fjäder rakt fram. Kvinnor hängde ofta en stor och fyrkantig dubbelvikt sjal över axlarna som fick hänga ner över armarna. Även cigarettmunstycket är en detalj till fest. På 20-talet kunde kvinnor plötsligt gå ut själva på stan och röka, dricka och dansa.
Källa: Sanna Nyström - kostymör och skräddare (känd från Historieätarna).
På 20-talet började kvinnorna klippa håret kort och ha små klockade hattar som satt tätt på huvudet. Korta bobfrisyrer var trenden och man stylade den i vågor, lockar eller slätkammat, gärna tillsammans med en pampig håraccessoar på festen. Männens hår kammades bakåt med fett för att få in mycket glans. De yngre männen var renrakade medan de äldre kunde ha skägg.
Källa: Sanna Nyström - kostymör och skräddare (känd från Historieätarna)
Det moderna samhället började ta form och kvinnan utmanade den traditionella kvinnorollen genom att börja klä sig annorlunda men även genom att sminka sig mer. Man ville lätta upp tillvaron och fick mycket inspiration från filmstjärnornas glamour. Ideal-looken var en dockaktig sådan med smalt plockade ögonbryn och sotade ögon. Man målade sminket så det nästan såg lite ledsamt ut i nedåtgående riktning. Ljust puder på huden och rouge applicerades som en rund form på kinden. Man ville ha smala mörkröda läppar och framhävde amorbågen extra. De röda läpparna och sotade ögonen var kanske inget för vardagskvinnan, många tyckte fortfarande det var otroligt vulgärt. Men modeeliten som var snabba på den nya trenden sminkade sig mer generöst än tidigare.
Källa: Makeupartist Christina Svedberg
Fisk som sill, sik, abborre, gädda, torsk och strömming serverades ofta som vardagsmat. Det fanns gott om torsk i svenska vatten på 1920-talet, både i Östersjön och längs västkusten. Näst efter sill och vitling var torsk den billigaste fisken. Kött, i form av fläskkotletter eller kalvstek, var helgmat. Bland grönsakerna fanns potatis, spenat, kål, morötter och rödbetor i mängd. Det dracks ofta pilsner till måltiderna men också mjölk, vatten och svagdricka.
I början av 1800-talet kom konservburken av plåt. Att konserverad mat håller länge utan att börja mögla eller ruttna beror på att den är kokhet och därför fri från bakterier när den läggs i burken. Tack vare det täta locket, som sätts på i samband med upphettningen, kommer det inte in några nya bakterier. I början av 1900-talet kom konserveringsapparater för hemmabruk; då kunde man själv lägga in exempelvis sparris, ärter och äppelmos i glasburkar.
Det var under den här tiden som importen av frukt och grönt ökade, så helt ovanligt var det inte att en och annan ananas blev till en exotisk efterrätt. Redan 1910 började Banankompaniet i Göteborg och Stockholm importera exotiska frukter som ananas, apelsiner och tomater. Under 20-talet fick bananer sitt stora genombrott i Sverige. Ville man äta glass på 20-talet fick man tillverka den själv. Dåtidens glassmaskin var en större glasburk med lock som man ställde i en trähink som fylldes med isbitar och salt. Samtidigt som glassmeten stelnade vevade man runt omröraren som var fäst i burklocket för att det skulle bli en luftig glass. 1930 såldes den första pinnglassen i Sverige.
Tiden mellan första världskriget och börskraschen 1929 kallas ofta för ”det glada 20-talet”. När kriget äntligen var över ville man lägga den gamla tiden bakom sig. Högkonjuktur och ekonomiska framgångar gjorde det möjligt för framsteg inom områden som litteratur, konst och vetenskap. Folk törstade efter filosofisk, kulturell och politisk frihet. Och runt om i världen, kanske framför allt i storstäder som New York, Paris och Berlin, började människor leva ett friare liv.
1920-talet var på många sätt en omvälvande tid och kvinnorna började ta allt mer plats i samhället. 1919 klubbades beslutet om kvinnlig rösträtt igenom och vid valet 1921 kunde svenska kvinnor rösta för första gången.
Denna nyfunna frihet till trots införde USA förbud mot försäljning och tillverkning av alkohol. Det ledde till hemliga barer där kvinnor och män träffades, dansade och drack sig berusade. I Sverige hade vi både utbredd alkoholism och en stark nykterhetsrörelse vilket ledde till att staten tog kontroll över all alkoholförsäljning genom motbokssystemet. Ransonen bestämdes beroende på inkomst, kön och förmögenhet och det var sällsynt att unga, ogifta män, arbetslösa eller kvinnor tilldelades motbok. Motbokssystemet avskaffades inte förrän 1955, och gav då plats åt dagens Systembolag.
För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.
Snabbris, minutvisp och engångsförpackningar. Nu ska det gå snabbt att laga mat!
Quinoa var nytt och fika innebar chailatte med mastodontkanelbullar.
Här bjuder vi på klassiska cocktails och drinkar som passar cocktailpartyt a la 1920-tal.
När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.
Länge sedan men ändå inte – här har vi samlat 90-talsmaten som håller fanan högt än idag. Så sätt gaffeln i wok, gino och tiramisu och njut!
Här sätter vi gaffeln i 70-talets mathistoria med flygande Jakob i spetsen.