Smaksätt med rök

Så får du till en äkta american bbq

En riktig amerikansk ”backyard barbecue”, med grannar och vänner samlade runt grillen. Du ser det framför dig. Men hur lyckas du bli ett BBQ-proffs? Äkta barbecue görs i täckt grill under lång tid, på relativt låg värme. Resultatet blir ett mörare, saftigare kött med mer röksmak.
Här hittar du alla våra recept på amerikansk mat.

Så röker du på grillen

  1. 1.

    Lägg träflis (t ex al-, äpple- eller ekflis) i blöt ca 20 minuter. Till en rökning behövs ungefär 2 dl träflis.

  2. 2.

    Använd en sida på grillen för direkt värme och en för indirekt värme. Ställ in en liten form med vatten under det indirekta grillgallret.

  3. 3.

    Lägg det blötlagda träfliset direkt på briketterna för bästa röksmak.

  4. 4.

    Lägg det som ska rökas på indirekt värme. Lägg på locket. Kontrollera värmen på grillen då och då, den ska vara 120°C.

  5. 5.

    Lyft locket mot slutet av rökningen för att kontrollera innertemperaturen på det som röks.

  6. 6.

    Blanda ½ dl äppeljuice och ½ dl äppelcidervinäger, spreja köttet med blandningen var 20:e minut den sista timmen så att köttet inte torkar ut.

  7. 7.

    Låt köttet vila en stund innan servering för bästa resultat.

Goda recept för amerikansk bbq

  • Alabama chicken

    Alabama chicken

    Betyg 4.6 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Njut av en autentisk smakupplevelse från den amerikanska södern med rökta, grillade kycklingklubbor kryddade med lök- och paprikapulver. Doppa klubborna i den krämiga, heta och sötsyrliga såsen Alabama pink sauce och servera direkt. 

    Alabama chicken
  • Rökt, grillad fläsksida med srirachasirap

    Rökt, grillad fläsksida med srirachasirap

    Betyg 5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Rökigt, mört och smakrikt beskriver denna rätt som kräver tid och tålamod men är mödan väl värd! Rök och grilla egenrimmad fläsksida och servera med en oemotståndlig sås med sriracha, sirap och vinäger. Ät gärna tillsammans med picklad rödlök och inlagd gurka. 

    Rökt, grillad fläsksida med srirachasirap
  • Rökt aubergine-slider

    Rökt aubergine-slider

    Betyg 5 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Imponera på grillmiddagen med dessa små sliders med rökt aubergine! Servera burgarna med en krämig och söt coleslaw, klassisk bbq-sås, syrlig picklad rödlök och inlagd gurka med ingefära och jalapeño. 

    Rökt aubergine-slider
Eldningsförbud

Innan du grillar...

Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
 

Artiklar (1459)

Över öppen eld!

Laga mat utomhus

Recepten som gör sig utmärkt för tillagning utomhus och tips till att laga mat över öppen eld.

Månadens like-raketer

Mest gillat på Instagram

Spana in topplistan över juni månads mest gillade recept, från pannkakor till snaps.

Grillat!

Grillat i pitabröd

Vi tipsar om vad du kan grilla och lägga i bröd, allt från svamp till tacokryfddat kött.