Flower power!

Ätbara blommor

Blommor är inte bara vackra utan gör sig också fint på tallriken, när man vill vara lite extra. Men vilka blommor kan man äta? Många av våra vanligaste trädgårdsblommor är ätbara - här hittar du hela listan på ätbara blommor!

Ät aldrig blommor som du är osäker på eftersom en del sorter är giftiga. Plocka heller inte växter intill vägkanten då de är förorenade med avgaser, utsläpp och bekämpningsmedel. Ha som tumregel att plocka minst 50 meter från vägkanten. Ät heller inte  besprutade blommor, tex snittblommor (främst rosor) som man köper i affären då de oftast är besprutade.

  • Ringblomma

    Ringblomma

    Lättodlad blomma som har lång säsong. Färgställningen går från ljust gul till mörkt orange. Blomman smakar inte mycket men är å andra sidan väldigt dekorativ. Plocka kronbladen och strö över en sallad, eller hacka ner dem och blanda med ett örtigt kryddsmör.

  • Skogsviol

    Skogsviol

    Växer vilt och hittas ofta i skogsbryn och dikesrenar. Skogsviolen är doftfri och används därför främst för att den är dekorativ. Vill man åt violen som doftar så ska man satsa på odlad luktviol.

  • Lila syrén

    Syrén

    Finns i lila och vitt och smakar lika ljuvligt sött som de doftar. Här hittar du recept på syrensaft!

  • gurkört

    Gurkört

    Söt liten blå blomma som blir väldigt dekorativ i alltifrån drinkar och bål till att strö över salladen. Smaken är precis som namnet antyder – mild gurka.

  • Krasse

    Krasse

    Eller indiankrasse som den egentligen heter är tacksam att så och odla själv. Både blomma och blad går fint att äta. Blommorna går ifrån ljusgult till intensivt orange och mörkt röd. Senaste åren har ljust bladen från krasse synts flitigt på finkockarnas tallrikar.

  • En rosa ros

    Ros

    Både vanliga trädgårdsrosor och nyponrosor går bra att äta. Smaken är precis som doften – blommig. Gör dekorativa kanderade rosenblad eller varför inte smaksätta smöret med rosor.

  • Lavendel

    Lavendel

    Lavendel är en riktig favorit eftersom den både är dekorativ och ger en tydlig smak. Passar utmärkt att smaksätta socker med eller använda i kakor som den här körsbärskakan med lavendel. Eller gör en helstekt fläskkotlett med lavendelsås. Men se upp, för stora mängder lavendel kan lätt ta över och ge en tvålig och parfymig smak.

  • Fläderblom

    Fläderblom

    Kanske den mest använda av alla våra ätliga blommor. Plocka ett gäng blomklasar och gör ljuvlig fläderblomssaft – smakar så mycket mer än den man köper i butik. Njut saften som den är eller smaksätt alltifrån desserten och glassen till den gravade laxen med den. Eller testa att doppa blomklasarna i pannkakssmet, fritera och doppa i socker. Servera med t ex glass och färska bär.

  • Penséer i olika färger

    Pensé

    Pensén är en släkting till violen, finns i alla möjliga färger och storlekar. De små penséerna är mest dekorativa. Om du odlar själv, förläng blomningstiden genom att plocka bort vissna blommor efterhand. Se upp för rådjur, de älskar också denna smaskiga blomma!

  • Kryddtagetes

    Kryddtagetes

    Inom släktet tagetes finns flera sorter. Alla går att äta, men den som används för att äta är av sorten kryddtagetes. Både blad och blomma går att äta och har en tydlig smak av citron.

  • Harsyra

    Harsyra

    Harsyra passar med sin citrusliknande smak perfekt i sallader eller tillsammans med russin eller äpple.

  • Gräslöksblomma

    Gräslöksblomma

    Med sin milda smak av gräslök passar den här vackra blomknoppen i allt från soppor till en smarrig knapée.

Recept med blommor

Artiklar (1555)

Efterlängtad primör

Sparris - oväntade fakta

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Laga och baka med

Lavendel i mat och bakning

Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.

Rätt sås till grillen!

Enkla grillsåser

Vi har listat 10 enkla recept på grillsåser, perfekt till varma sommarkvällar!

Drinkinspiration

Sommardrinkar 2024

Rosé sangria, rabarbermojito eller fläderdrink. Här är årets sommardrinkar 2024!

Grilla grönt!

Fräscha grilltips

Det finns en mängd tips och en drös recept som underlättar för en hälsosam grill. Här har vi samlat våra bästa!

Skål i bål

Läskande gott

Recept på svalkande bål att servera under säsongens festliga stunder.

Gott ogräs

Vad vet du om nässlor?

Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!