Sparris - oväntade fakta
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Blommor är inte bara vackra utan gör sig också fint på tallriken, när man vill vara lite extra. Men vilka blommor kan man äta? Många av våra vanligaste trädgårdsblommor är ätbara - här hittar du hela listan på ätbara blommor!
Ät aldrig blommor som du är osäker på eftersom en del sorter är giftiga. Plocka heller inte växter intill vägkanten då de är förorenade med avgaser, utsläpp och bekämpningsmedel. Ha som tumregel att plocka minst 50 meter från vägkanten. Ät heller inte besprutade blommor, tex snittblommor (främst rosor) som man köper i affären då de oftast är besprutade.
Lättodlad blomma som har lång säsong. Färgställningen går från ljust gul till mörkt orange. Blomman smakar inte mycket men är å andra sidan väldigt dekorativ. Plocka kronbladen och strö över en sallad, eller hacka ner dem och blanda med ett örtigt kryddsmör.
Växer vilt och hittas ofta i skogsbryn och dikesrenar. Skogsviolen är doftfri och används därför främst för att den är dekorativ. Vill man åt violen som doftar så ska man satsa på odlad luktviol.
Finns i lila och vitt och smakar lika ljuvligt sött som de doftar. Här hittar du recept på syrensaft!
Söt liten blå blomma som blir väldigt dekorativ i alltifrån drinkar och bål till att strö över salladen. Smaken är precis som namnet antyder – mild gurka.
Eller indiankrasse som den egentligen heter är tacksam att så och odla själv. Både blomma och blad går fint att äta. Blommorna går ifrån ljusgult till intensivt orange och mörkt röd. Senaste åren har ljust bladen från krasse synts flitigt på finkockarnas tallrikar.
Både vanliga trädgårdsrosor och nyponrosor går bra att äta. Smaken är precis som doften – blommig. Gör dekorativa kanderade rosenblad eller varför inte smaksätta smöret med rosor.
Lavendel är en riktig favorit eftersom den både är dekorativ och ger en tydlig smak. Passar utmärkt att smaksätta socker med eller använda i kakor som den här körsbärskakan med lavendel. Eller gör en helstekt fläskkotlett med lavendelsås. Men se upp, för stora mängder lavendel kan lätt ta över och ge en tvålig och parfymig smak.
Kanske den mest använda av alla våra ätliga blommor. Plocka ett gäng blomklasar och gör ljuvlig fläderblomssaft – smakar så mycket mer än den man köper i butik. Njut saften som den är eller smaksätt alltifrån desserten och glassen till den gravade laxen med den. Eller testa att doppa blomklasarna i pannkakssmet, fritera och doppa i socker. Servera med t ex glass och färska bär.
Pensén är en släkting till violen, finns i alla möjliga färger och storlekar. De små penséerna är mest dekorativa. Om du odlar själv, förläng blomningstiden genom att plocka bort vissna blommor efterhand. Se upp för rådjur, de älskar också denna smaskiga blomma!
Inom släktet tagetes finns flera sorter. Alla går att äta, men den som används för att äta är av sorten kryddtagetes. Både blad och blomma går att äta och har en tydlig smak av citron.
Harsyra passar med sin citrusliknande smak perfekt i sallader eller tillsammans med russin eller äpple.
Med sin milda smak av gräslök passar den här vackra blomknoppen i allt från soppor till en smarrig knapée.
Låt örter och ätbara blomblad dekorera den hemgjorda pastan! Tillsätt valfria örter, blomblad eller varför inte ramslöksblad som bidrar med både färg, mönster och smak. Servera ihop med dina favorittillbehör.
Smoothie i skål toppad med vackra penséer blir en härlig start på dagen. Mixa frysta bär med yoghurt och mjölk och toppa med sesamfrön, chiafrön, jordnötssmör, päron och honung. Både fräscht och gott!
Bjud gästerna på härligt, saftig rabarbertårta med len fläderkräm. Bred bara ut din gräddiga kräm över den svala tårtan och garnera med delade, söta jordgubbar och några ätliga blommor. Vackert och lyxigt!
Gör egen syrensaft! När syrénen blommar och den ljuvliga doften sprider sig i luften vet man sommaren är på ingång. Men visste du att du kan använda syrénens blommor som smaksättning i saft? Resultatet blir en blommig och söt saft som är vackert ljuslila i färgen.
Lavendel är inte bara en vacker växt med blålila blommor. Den går även att smaksätta choklad och bakverk med. Torkade lavendelblommor ger karaktär åt dessa knapriga mandelskorpor med citron. Doppa i choklad och strö över mer lavendel om så önskas.
Innanför denna saftiga sockerkaka med mixade mandlar och kardemumma gömmer sig mjukstekta, karamelliserade päron. Garnera gärna med ätbara blommor, t ex violer.
En italiensk klassiker i ny tappning, serverad i ugnsform eller i glas om du hellre vill det. Fläder ger tiramisun en lätt blommig smak. Garnera med färska bär och pudra över florsocker vid servering.
Fläderblomssaft är en riktig klassiker som smakar sommar. Hemgjord flädersaft är dessutom enkel att göra! När flädern står i blom gäller det att passa på – plocka fläderblommor och förvandla dem till saft tillsammans med citron, socker, citronsyra och vatten.
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.
Lär dig mer om lavendel och hur du kryddar mat och bakverk med den väldoftande blomman.
Recept på svalkande bål att servera under säsongens festliga stunder.
Det finns en mängd tips och en drös recept som underlättar för en hälsosam grill. Här har vi samlat våra bästa!
Vi har listat 10 enkla recept på grillsåser, perfekt till varma sommarkvällar!
Rosé sangria, rabarbermojito eller fläderdrink. Här är årets sommardrinkar 2024!
Allt du behöver veta om skogens bästa primör och vitlöksdoftande recept med ramslök.
Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!