Seg eller kladdig?

Seg kladdkaka - så gör du

Hur kladdig eller seg vill du att din kladdkaka ska vara? Här ger vi tips på hur du får till din kladdkaka precis som du vill ha den och så tipsar vi om några riktigt goda kladdkakerecept.
Tips: recept på bästa kladdkakan.

Seg eller kladdig kladdkaka - så lyckas du

  1. 1. Få till en seg kladdkaka

    Hur seg eller kladdig din kladdkaka blir beror främst på hur länge du låter den stå i ugnen. Håll stenkoll på tiden och ta ut kladdkakan ur ugnen då och då för att kika. Skapa på formen lite försiktigt. Du får avgöra beroende på dallrigheten när den är perfekt enligt dig! Ju dallrigare, desto kladdigare. Låter du en dallrig kladdkaka stå lite längre i ugnen så kommer den bli segare. Men står den för länge blir den såklart torr.

    Om du vill ha en riktigt seg kaka ska du också vara noga med att röra ned äggen försiktigt, du ska inte vispa i någon luft. 

    Att byta ut en del av sockret mot sirap gör kladdkakan extra seg och kompakt med en lätt smak av kola. När man använder sirap kan kakans yta bli lite ojämn och bubblig under gräddningen - det är helt i sin ordning.

  2. 2. Göra en kladdig kladdkaka

    För en garanterat kladdig kaka gäller det att hålla koll på klockan och hellre ställa den på den kortare tiden då ett tidsintervall anges i receptet. Ett knep för alla som vägrar äta okladdiga kakor är att öppna ugnen, ta ett tag om formen och skaka lätt fram och tillbaka - dallrar det alldeles för mycket kan några minuter till vara på sin plats. Dallrar det inte alls är det hög tid att ta ut den.

    OBS! Att öppna ugnsluckan när du bakar något som ska fluffa till sig är absolut förbjudet. Men i och med att kladdkakan inte ska resa sig nämnvärt är det fritt fram att öppna ugnen vid behov.

Video - så gör du en alldeles lagom seg och kladdig kladdkaka

Fler tips för att lyckas med kladdkakan
  • Strösocker är lätt att byta ut mot annat socker, som till exempel muscovado eller sötströ. Använd samma mängd. 
  • Det är viktigt med rätt storlek på äggen för konsistensen, välj medium ägg. Går även bra att byta ut mot kikärtsspad. Kakan behöver då längre gräddningstid för rätt kladdighet.
  • Det går bra att byta ut vetemjölet mot andra mjölsorter. Men att bara minska på mjölmängden rekommenderas inte, kakan blir för kladdig och söt.
  • Smöret går utmärkt att byta ut mot olja eller margarin. Bryn smöret för fin knäckig smak.
  • Med lägre ugnstemperatur och längre gräddningstid får kakan en jämnare, kladdig konsistens. Gräddningstiden påverkas också av ugnstyp, om äggen tas direkt från kylen och om man låter smöret svalna lite innan det hälls i smeten.

Några riktigt goda kladdkakor

Kladdkaka med brynt smör
Betyg 4.2 av 5.
116 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Ryttarkaka - kladdkaka med kokostosca
Betyg 3.5 av 5.
292 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Bästa kladdkakan
Betyg 4.1 av 5.
1004 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Kladdig kladdkaka
Betyg 4.2 av 5.
29553 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Vegansk kladdkaka
Betyg 4.2 av 5.
108 personer har röstat
Under 30 min att tillaga

Artiklar (1462)

Kunskap!

Kladdkakans historia

Hur kom denna underbart kladdiga kaka till? Och bästa tipsen för att lyckas!

20 annorlunda varianter

Olika kladdkakor

Vad sägs om kladdkaka som inte bara smakar choklad? Här har vi 19 olika varianter!

Kladdigt, lyxigt & extra allt!

Lyxiga kladdkakor

Här är kladdkakorna som bjuder på en extra lyxig kladdkake-upplevelse!

Lite hälsosammare!

Nyttigare kladdkakor

Nyttig kladdkaka, finns det? Absolut! Prova våra lite hälsosammare kladdkakefavoriter.

Kom i julstämning!

Baka med saffransarom

Tre goda recept att baka med hjälp av saffransarom som får dig att komma i julstämning!