Säsong

Bästa recepten med vårens primörer

En av vårens höjdpunkter är alla härliga primörer som vi bara inte kan få nog av! Oavsett om du föredrar att avnjuta vårens grönsaker med endast smör och salt eller är sugen på att testa något nytt för att förhöja smakerna så har vi recepten för dig.
Oväntade kombinationer med sparris.

Allt om primörer 

Romanesco, rabarber, knippmorrötter, sockerärtor och mycket mer. Här får du lära dig allt om primörer. 

  • Sparris

    Vårsäsongens späda sparris är lika god ångad som råstekt eller grillad. Njut med smör eller varför inte en “hollandaise” på löskokt ägg?

  • Färskpotatis

    Tack vare sin outvecklade stärkelse är färskpotatis mer stunsig och smörig än sina vintersyskon. Den är fantastisk att äta som den är, i en somrig sallad eller i skivor på smörgåsen.

  • Romanesco

    En korsning mellan broccoli och blomkål som gör sig fantastiskt bra på grillen eller i en sallad tillsammans med fänkål, gurka och crème fraiche.

  • Knipplök

    Grillad eller försiktigt kokt i lättsaltat vatten är säsongens första knipplök en ren delikatess. Den passar också bra som fyllning i en frittata.

  • Kål

    Bland de mer undanskymda primörerna finns årets första vitkål, spetskål och blomkål. Alla är de goda grillade och serverade med en örtig vinägrett.

  • Rödbetor

    Små, lättkokta rödbetor med smör och salt är ett av försommarens glädjeämnen. Ta också tillvara på blasten!

  • Sockerärtor

    Är det här definitionen av krispighet? Säsongens första sockerärtor mognar i juni och smakar bäst som de är, utan någon som helst tillagning.

  • Knippmorötter

    Morötter finns året om, men det är ändå något särskilt med de nätta exemplar som skördas från början av juni och framåt.

  • Rädisor

    En av de allra första vårgästerna som gör sig bäst som de är tillsammans med rumsvarmt smör och salt.

  • Rabarber

    Rabarberns syra gör den till en perfekt partner till söta efterrätter och bakverk. Testa också att pickla rabarber för ett sötsyrligt tillbehör till grillat.

19 goda recept med primörer

Här får du tips på 19 recept där primören verkligen kommer till sin rätt. 

  1. Grillad sparris med citronsmör och parmesan

    1. Grillad sparris med citronsmör och parmesan

    Betyg 3.9 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Fixa förrätten på grillen! Grön sparris är en sann vårprimör och oerhört mumsig att grilla. Den som vill bryner först smöret, låter det kallna och blandar sedan med citron, salt och peppar. Pikant parmesanost och knapriga pinjenötter fulländar smakerna.

    Grillad sparris med citronsmör och parmesan
  2. Sesamgrillade morötter med lime och ingefära

    2. Sesamgrillade morötter med lime och ingefära

    Betyg 3.4 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Morötter passar bra ihop med asiatiska smaksättare som ingefära, lime och sesamolja. Grilla morötterna läckert söta och bjud som tillbehör till kyckling, fläskkött eller fisk. Bäst blir rätten med knippmorötter, men späda vintermorötter går också bra.

    Sesamgrillade morötter med lime och ingefära
  3. Grillad sparris, citroner och rödlök med krossad pepparrotspotatis

    3. Grillad sparris, citroner och rödlök med krossad pepparrotspotatis

    Betyg 3.9 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Gör plats för det gröna på grillen! Sparris, citronhalvor och rödlök grillas och serveras med krossad färskpotatis som vänds i gräddfil och toppas med färsk, riven pepparrot. Härliga sommarsmaker!

    Grillad sparris, citroner och rödlök med krossad pepparrotspotatis
  4. Rostade primörer med halloumi och citronyoghurt

    4. Rostade primörer med halloumi och citronyoghurt

    Betyg 4.5 av 5.
    86 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    Njut av rostade primörer med halloumi till middag. Här rostas bland annat potatis, morötter och sparris i ugn tills de blir mjuka och goda. Grönsakerna blandas med en ljuvlig basilikaolja smaksatt med pressad vitlök. Servera med gyllene stekt halloumi och en syrlig citronyoghurt där hackad persilja bidrar med sin fina smak.

    Rostade primörer med halloumi och citronyoghurt
  5. Sommarkyckling med primörer och grillad citron

    5. Sommarkyckling med primörer och grillad citron

    Betyg 4.8 av 5.
    29 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    En perfekt grillkväll ordnar du enkelt genom att grilla kyckling, grilla citron och blanda ihop en somrig örtsås. Servera snyggt med grön couscous och stekta grönsaker. Avsluta med den sötsyrliga saften från dina grillcitroner – mums!

    Sommarkyckling med primörer och grillad citron
  6. Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan

    6. Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan

    Betyg 4.8 av 5.
    32 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Tänk dig den gyllene kombinationen av grillad sparris och saltkrispiga bacontärningar. Sedan lägger du till finriven parmesanost, schalottenlök och en frisk dressing med smak av färsk persilja och citron. En given favorit på buffébordet!

    Sallad på grillad sparris, krispigt bacon och parmesan
  7. Sparris med ”hollandaise” på löskokt ägg

    7. Sparris med ”hollandaise” på löskokt ägg

    Betyg 3.4 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Vill du få känslan av hollandaise men med minimal arbetsinsats? Då är den här enkla såsen ett måste! Servera tillsammans med sparris eller andra späda, ångade grönsaker.

    Sparris med ”hollandaise” på löskokt ägg
  8. Vårig frittata

    8. Vårig frittata

    Betyg 3.1 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Härlig frittata med vårens första primörer. Perfekt till vårens bufféer eller som lunch med lite nyskördat grönt till. Gör i långpanna, skär i bitar och frys in det du inte äter upp, så har du vårkänsla i frysen när du behöver den nästa gång.

    Vårig frittata
  9. Picklad rabarber och rädisa

    9. Picklad rabarber och rädisa

    Betyg 4.1 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Picklad rädisa och rabarber blir ett supergott och enkelt tillbehör till vårens och sommarens sallader, eller till grillat. Ättiksinläggningen rundar dessutom av den ibland skarpa syran som finns i rabarbern på ett fint sätt.

    Picklad rabarber och rädisa
  10. Grillad färsk lök med mandelvinägrette

    10. Grillad färsk lök med mandelvinägrette

    Betyg 5 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Färsk lök smakar väldigt gott. Gör du dessutom den goda mandelvinägretten och ringlar över får du ett fint tillbehör till andra grönsaker, kyckling eller kött. Vinägretten med mandel smaksätts med paprikapesto och citron och ger dig en fräsch dressing till löken.

    Grillad färsk lök med mandelvinägrette
  11. Grillad färsk lök i paket med parmesansmör

    11. Grillad färsk lök i paket med parmesansmör

    Betyg 5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Färsk lök har en mild och god smak. Här tillagar du den färska löken på grillen i ett paket där alla goda smaker bevaras extra bra. Färsklökspaketet fylls med parmesanost och timjan samt lite vitlök. Lägg paketet med den färska löken 20 minuter på grillen och sedan är paketen klara att servera.

    Grillad färsk lök i paket med parmesansmör
  12. Grillade rödbetor med oreganodressing

    12. Grillade rödbetor med oreganodressing

    Betyg 3.7 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Rödbetorna får en härlig smak när de grillas i grillen. De grillade rödbetorna serveras med en smakrik oreganodressing och god fetaost. Krispighet på toppen får du av de torrostade valnötterna.

    Grillade rödbetor med oreganodressing
  13. Sparris med fetaostkräm, syltad citron och dukkah

    13. Sparris med fetaostkräm, syltad citron och dukkah

    Betyg 4.9 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Gröna spröda sparrisar slår aldrig fel! Här serverar vi den delikata primören med fetaostkräm, syltad citron och den egyptiska kryddblandningen dukkah. En vacker förrätt som imponerar!

    Sparris med fetaostkräm, syltad citron och dukkah
  14. Kålrabbi med smetana och sikrom

    14. Kålrabbi med smetana och sikrom

    Betyg 5 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Kålrabbi är en underbar rotfrukt som fått för lite uppmärksamhet. I denna ljuvliga rätt har den milda kålrabbin huvudrollen. Strimla den rå och servera tillsammans med salt sikom, krämig smetana och toppa med dill och gräslök som mellanrätt eller förrätt.

    Kålrabbi med smetana och sikrom
  15. Rädisor med ramslökssmör

    15. Rädisor med ramslökssmör

    Betyg 3 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Vill du ha ett enkelt men magiskt gott tillbehör till drinken eller på buffébordet? Då ska du servera krispiga rädisor dippade i ramslökssmör och frasiga brödsmulor. Ett recept som slår det mesta!

    Rädisor med ramslökssmör
  16. Färskpotatis med torsk och salsa verde

    16. Färskpotatis med torsk och salsa verde

    Betyg 4.8 av 5.
    39 personer har röstat
    Receptet har 8 kommentarer.

    En grön och somrig rätt! Salsa verde är en fräsch och örtig sås med sälta från kapris och sardeller och perfekt syra från vinäger. I det här receptet serveras den gröna såsen tillsammans med kokt färskpotatis och ugnsbakad torskrygg.

    Färskpotatis med torsk och salsa verde
  17. Fransk omelett med pecorino och nässlor

    17. Fransk omelett med pecorino och nässlor

    Betyg 4.5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En klassisk fransk omelett imponerar på de flesta. Tillsammans med stekta frasiga nässlor och riven pecorino tar vi omeletten till en ny nivå. Passar lika bra till brunchen som till lunch eller middag!

    Fransk omelett med pecorino och nässlor
  18. Risotto med ramslöksolja

    18. Risotto med ramslöksolja

    Betyg 4.7 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En lyckad risotto kräver kärlek och uppmärksamhet, men i slutändan är det alltid värt det! Här serverar vi den med smakrik grön ramslöksolja som tillbehör. Mixa ramslöksblad med olivolja och ringla över den krämiga risotton. Avsluta med extra parmesan.

    Risotto med ramslöksolja
  19. Kyckling med grillad lök och citron- och sesamdressing

    19. Kyckling med grillad lök och citron- och sesamdressing

    Betyg 3.8 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Grillad knipplök eller salladslök är ett utmärkt tillbehör till saftig kycklinglårfilé. Löken får en mildare och söt smak när den tillagas och en vackert sotad yta. Den här rätten binds ihop med en sötsyrlig sesamdressing gjord på sesamolja, citron och honung.

    Kyckling med grillad lök och citron- och sesamdressing

Artiklar (1580)

Efterlängtad primör

Sparris - oväntade fakta

Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.

Grönt är skönt

Vår på tallriken

Vår i luften betyder goda, gröna och enkla vårrecept.

Allt du behöver veta

Rena rama rabarbern

Vi tar reda på allt om den ståtliga grönsaken och bjuder på härliga recept med rabarber.

Primördags!

Nyttigare sparrisrecept

Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att laga dessa läckra recept

Gott ogräs

Vad vet du om nässlor?

Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!

Skål i bål

Läskande gott

Recept på svalkande bål att servera under säsongens festliga stunder.

Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.