Fira nyår med finess! Tidningen Buffés nyårsmeny är i år signerad kocken Joel Åhlin. En afton med god mat, bubblig dryck och härlig stämning – utan press och stress i köket.
För mer tips! Se alla våra nyårsrecept.
Stjärnkock om dagarna och hemmakär småbarnspappa på kvällar och helger. Kocken Joel Åhlin kan konsten att laga mat åt nyfikna och hungriga middagsgäster, oavsett om det är en avsmakningsmeny på Michelinkrogen Agrikultur i Stockholm eller vardagshjälten spaghetti och köttfärssås hemma i Västerås.
– Jag har skapat en blandning av mindre snacks, lättare förrätter och mer traditionella varmrätter som alla kan kombineras efter smak och ambitionsnivå. Vissa är enklare, andra mer avancerade. Vissa är klassiska, andra oväntade. Gemensamt är matlagningsglädjen och de rena smakerna.
– Det finns så mycket förväntningar kring nyårsafton och det är lätt att man tar sig vatten över huvudet. Mitt bästa tips är istället att laga något som du faktiskt vill laga och som du tror att andra uppskattar. Då blir atmosfären härligare och samtalsämnena runt bordet mycket roligare!
– Att laga fler, mindre rätter och på så vis dela på matansvaret är ett sätt att minska stressen och pressen. Det gör att alla gäster kan bidra med något och dessutom att middagen inte står och faller på en rätt.
– Att lägga lite extra krut på dukningen och valet av dryck är ett bra sätt att höja stämningen under kvällen. En linneservett och ett gott vin är enkla knep för att få kvällen att kännas lite extra festlig. Och när det kommer till dryck, kom ihåg att börja kvällen med finchampagnen istället för att spara den till tolvslaget!
En ny twist på den goda klassikern Pelle Janzon i en perfekt munsbit. Finhackat rått kött blandas med äggula, lök, citronjuice och nötigt brynt smör och serveras i krustader, toppa sedvanligt med löjrom.
Pelle Janzon-krustaderGougères är ett franskt, salt bakverk på chouxdeg som fylls med en kräm på lagrad ost. Resultatet blir små fluffiga och saftiga mumsbitar som är oemotståndligt goda och passar utmärkt som tilltugg till fördrinken.
Gougères - couxbollar med ostEn rysk aptitretare passande till både påsk och nyår! Salt inlagd gurka, len och mild smetana och söt honung är en oväntad kombination som gifter sig utmärkt i en munsbit som är enkel att tillaga och imponerar på festen.
Saltgurka med smetana och honungLobster roll är lyxig men enkel förrätt när den är som bäst där hummer, selleri och majonnäs utgör fyllningen i ett rostat brioche-korvbröd. Avsluta med att skeda över brynt smör och servera med citronklyftor.
Lobster roll med briocheEn soppa med finess! Rostade jordärtskockor utgör grunden i denna ljuvliga, gräddiga jordärtskockssoppa som med hjälp av misopasta lyfts till nya umami-höjder. Servera soppan tillsammans med rostade skockor marinerade i ostronsås och sesamfrön.
Rostad jordärtskockssoppa med misoUgnsbakad, rimmad torsk som serveras tillsammans med blåmusslor, smörstekt spenat och en len champagnesås är en festrätt av rang som passar utmärkt på nyårsfirandet eller middagsbjudningen.
Lättrimmad torsk med blåmusslor och champagnesåsBiff eller oxfilé med pepparsås är en variant på steak au poivre, en fransk klassiker som aldrig slår fel. Det stekta köttet och peppriga gräddsåsen smaksatt med cognac serveras med krispiga haricots verts och valfritt potatistillbehör.
Biff med pepparsås och haricots vertsCrudité är franska och betyder råa, krispiga grönsaker. I detta recept består cruditésalladen av päron, fänkål och selleri som blandas med en syrlig vinägrett och serveras som tillbehör till krämig, brieost i ugn.
Bakad ost med cruditésalladPelle Janzon-krustader
Gougères – Ostbollar
Saltgurka med smetana och honung
Till snacksen passar det utmärkt att dricka Champagne, gärna med lite ålder, mycket smak och dominans av druvan pinot noir. För ett alkoholfritt alternativ, välj en torr cider eller sparkling tea.
Lobster rolls
Till hummer är en smörig Chardonnay med fatkaraktär från Bourgogne svårslaget, men en ljus alkoholfri lager passar också bra.
Jordärtskockssoppa med miso
Till jordärtskockssoppan serveras helst en lätt pinot noir, gärna ung och från Europa. Eller en alkoholfri ale med kraftig karaktär.
Lättrimmad torsk med blåmusslor och champagnesås
Precis som till Lobster rolls är en smörig Chardonnay med fatkaraktär från Bourgogne ett bra val till denna rätt, eller en ljus alkoholfri lager.
Biff med pepparsås och haricots verts
Till den här rätten är det ett rött vin som gäller, gärna en Syrah från Rhonedalen. Om annat alternativ önskas passar även en porter.
Bakad ost med cruditésallad
Bakad ost passar med en frisk riesling från Europa som balanserar det feta i osten. Ljus pilsner är ett bra alkoholfritt alternativ.
Ett gott och nyttigt år får du med dessa härligt nyttiga skaldjursrecept
Med dessa munsbitar, tilltugg och snittar får festen en glittrig start.
Mingla in det nya året med våra läckra och fräscha veganska snittar och tilltugg.
Våra bästa recept på desserter som garanterat imponerar på dina nyårsgäster!
Inled årets sista festmåltid med någon av dessa goda och galet eleganta förrätter.
Lyxiga, enkla och perfekta tilltugg att fira in det nya året med.