Apelsin - fakta, tips och recept
Här kommer fakta och mängder med goda recept med vinterns favoritfrukt apelsinen.
Vi vet att det kan vara något av en djungel när det kommer till det här med citrusfrukter. Därför har vi samlat citrusfakta baserat på de vanligaste frågorna och svaren om citrus.
Tips: lär dig mer om olika citrussorter!
Det finns så många goda citrussorter så vilken som är godast beror på vilken smak man föredrar. Läs vår citrusguide som hjälper dig välja rätt citrusfrukt och hitta din egen favorit!
En apelsin täcker dagsbehovet av c-vitamin. Apelsiner innehåller även fibrer som är bra för magen och folat som hjälper till att bilda röda blodkroppar.
Clemetiner är saftiga med söt, frisk smak och nästan kärnfria. Satsumas är något syrligare är clementiner. Tangeringer är sorter som uppkommit genom att korsa olika sorters småcitrus med andra citrusfrukter som grapefrukt och apelsin. En tangerin är smakrik och oftast kärnfri. Här kan du läsa mer om skillnaden mellan clementin, mandarin och satsumas!
Vilket land vi får våra citrusfrukter ifrån varierar under året. Under september till mars kommer citrusen främst från Spanien men även lite från Marocko, Cypern och Israel. Blodapelsinerna däremot kommer från Sicilien i Italien. Under april till september kommer våra citrusfrukter främst från Sydafrika men även lite från Peru och Uruguay.
Den röda färgen i blodapelsinen är antioxidanten antocyanin som styrs av temperatur. Siciliens svala bergssluttningar passar utmärkt för blodapelsinodlingar men först när nätterna blir tillräckligt svala framträder den röda färgen i fruktköttet.
För längst hållbarhet ska citrusfrukterna ligga i kylen medan de ska förvaras i rumstemperatur för bästa smakupplevelse. Ett smart tips är därför att ta fram sin citrusfrukt en timme innan det är dags att äta den. Lär dig mer om hur du ska förvara maten rätt här!
När man odlar kärnfria citrussorter försöker man särskilja dem geografiskt från andra odlingar där man odlar citrus som innehåller kärnor som till exempel citron. När bina som pollinerar i odlingen har med sig pollen från "fel odling" sker en korsbefruktning och oönskade kärnor bildas.
Att en citrusfrukt tappat sitt juiceinnehåll beror på att sorten är i slutskedet av säsongen. Det kan hända när man plockar de sista frukterna på träden vilket tyvärr först syns hos konsumenten. Vissa sorter är känsligare än andra och det gäller att hitta en annan sort. Till exempel clemenules som är en clementinsort är god i december men börjar gå mot sitt slut i januari. Då är det bättre att fråga efter en annan småcitrus som Nour (en clementinsort) eller Nardocott (en tangerinsort).
När man korsar en clementin med en Tarocco (blodapelsin) får man en Tarantine! Den har en frisk smak där syran från blodapelsinen möter clementines sötma. Frukten har ett vackert och lätt rödkindat skal. Här kan du läsa mer om olika citrussorter!
Nadorcott är otroligt god och finns i säsong under januari-april och augusti-oktober. Just nu finns även sorten Tango i våra butiker (om butiken valt att beställa hem den). Tangon påminner väldigt mycket om Nardorcott!
Vi har inga citrussorter från Västsahara. De flesta av våra odlingar ligger runt Agadirområdet. ICA Sverige köper produkter från Marocko däribland frukt och grönt. Produkterna produceras av ett antal leverantörer som verkar på olika områden i Marocko. Leverantörerna har dock meddelat att produkter som levereras till ICA främst kommer från Agadir.
Här kommer fakta och mängder med goda recept med vinterns favoritfrukt apelsinen.
Lär dig mer om olika syrliga frukter och hur du kan använda citrus i din matlagning.
Dra ner på saltet och krydda i stället med citron – både nyttigare och godare.