Välj det nyttigare brödet
Detta ska du titta efter i brödhyllan när du vill ha ett mer hälsosamt bröd.
Vilken pasta är mer nyttig och hälsosam? Fullkornspasta eller den av vete? Ska pastan vara välkokt eller al dente? Och vad är grejen med bönpasta? Här hittar du svaren!
Tips! Se våra goda och nyttiga pastarecept.
Vi har träffat ICAs dietist, Paula Frösell, som guidar oss rätt i pastahyllan.
Ja! Pasta som är al dente är något nyttigare än den välkokta. Al dente betyder att pastan inte är helt genomkokt, utan har lite tuggmotstånd kvar i kärnan. Kortfattat ger detta ett lägre GI, som i sin tur leder till att du håller dig mätt längre.
Ja! Fullkornspasta innehåller mer näring, som fibrer och mineraler, än den vanliga vita pastan av vete.
Ja! Bönpasta gjord på sojabönor eller andra typer av bönor innehåller mer näring, som protein, fibrer och mineraler, än vit pasta av vete.
Grönkål är förmodligen vinterns bästa grönsak! Här slänger vi ner den i en härligt krämig pasta. Bönpastan får även sällskap av knaperstekt halloumi och rostade mandlar som ger härligt crunch.
Bönpasta med halloumi och grönkålFullkornspasta puttanesca är en traditionell italiensk pastarätt som består av läckerheter som sardellfiléer, kapris och oliver blandat med pasta och krossade tomater. Servera med parmesan, basilika och brödkross av baguette.
Fullkornspasta puttanesca med brödkrossSpaghetti med linsbolognese är en klassisk vardagsrätt i klimatsmart tappning. I denna smakrika vegobolognese är nötköttet utbytt mot proteinrika röda linser, både för hälsans och hållbarhetens skull. Tillsammans med vitlök, örter, tomat och rotfrukter blir linserna en minst lika mustig partner till spaghettin som köttfärsen.
Spaghetti med linsbologneseDetta ska du titta efter i brödhyllan när du vill ha ett mer hälsosamt bröd.
Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.
Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Med dessa tips kan du enkelt göra nyttigare val när du vill unna dig lite godis.
Glutenfria gräsfrön fulla av nyttigheter som du kan använda både i bakning och matlagning.
Jodå! Ge den klassiska semlan en hälsotwist - se tipsen för en lite nyttigare semla.