Mathistoria

Extrema dieter vi helst glömmer

Banandieten, rikshospitaldieten, ägg- och vindieten. Det finns mer eller mindre konstiga sätt att tappa kilon på. Här listar vi några av de mer extrema dieterna genom tiderna och låter vår dietist Paula Frösell ge sin syn på saken.

Dieter genom tiderna

  1. 1. Ägg- och vindieten

    70-talets alldeles egna 5:2-diet med alkoholinslag. Två dagar i veckan unnar man sig endast hårdkokta ägg och vin till frukost och lunch. Till middag serveras det kött och ännu mer vin. Frågan är hur man mår dagen efter? I tvillingdieten postvinskuren byts äggen ut mot rostbiff.

    Dietistens kommentar: Den här dieten skulle nog inte få så stort gehör idag när vi vet hur både rött kött och alkohol i större omfattning påverkar hälsan. Ägg är bra och näringsrikt men med den här dieten så lyser grönsakerna och frukterna, och därmed fibrerna, med sin frånvaro – risk för förstoppning på kort sikt! Jag skulle tro att såväl magen som huvudet skulle protestera rätt snabbt! Tur i oturen att den här knasiga dieten inte varar varje dag…

  2. 2. Grapefruktdieten

    En diet som fokuserar på stora mängder grapefrukt på grund av fruktens påstådda fettförbrännande egenskaper. Det går också bra att med stärkelsefattiga grönsaker, fisk och kött.

    Dietistens kommentar: Inte konstigt att vikten rasar när kosten till största del består av grapefrukt. Det blir inte många kalorier! Men att det skulle vara grapefruktens förtjänst att kilona rasar är nonsens. Byt ut grapen mot apelsin eller äpple och resultatet hade varit detsamma. Inget enskilt livsmedel, inte ens grapefrukt, kan i någon stor utsträckning påverka fettförbränningen.

  3. 3. Kålsoppedieten

    En riktig 80-talsdiet som innebär stora mängder kålsoppa, och frukt och grönt med lågt kaloriinnehåll. Inte direkt det roligaste man kan hitta i matväg.

    Dietistens kommentar: Den här dieten tröttar nog ut utövaren ganska snart. Med mestadels vätska i kosten är det dessutom stor risk för att man blir hungrig fort och hunger är den värsta fienden när man vill gå ner i vikt. Sen vet nog de flesta hur magen mår av för mycket kål…. Men kål och andra grönsaker och frukter är naturligtvis hälsosamt!

  4. 4. Rikshospitalets diet

    En diet som lovar en viktminskning på upp till 20 kg på två veckor, genom att hålla sig till kaffe på morgonkvisten och ägg till lunch. Biff med sallad kan man unna sig till middag, men mellanmål är strängt förbjudna.

    Dietistens kommentar: Ge dig inte på den här, råder jag direkt! Den här är en strikt diet med väldigt få accepterade livsmedel vilket gör att den på kort sikt är enkel att följa (om jag nu ska säga något positivt) men på längre sikt uttråkande. Det finns mycket att anmärka på utöver det. Bara att den helt saknar frukt och grönsaker är illa nog.

  5. 5. Ryska rymddieten

    Den ryska rymdieten är en amerikansk diet som troligen fått sitt namn för att väcka uppmärksamhet. En typisk dag består av en kopp kaffe och en brödskiva till frukost, två ägg och en tomat till lunch och rött kött och grönsallad till middag.

    Dietistens kommentar: Den här strikta dieten med exakt meny är utformad baserad på ett fåtal livsmedel, de flesta av dem ganska sunda egentligen. Problemet är att menyn inte innehåller kompletta måltider, en lunch kan t ex bestå av kyckling och citrusfrukt, en annan måltid bara lite grönsallad och frukt. Det är troligt att den som följer dieten exakt får en viktnedgång under dietveckan eftersom det dagliga kaloriintaget är lågt.

  6. 6. Banandieten

    Banandieten har påståtts vara en riktig viktminskare. Stoppa i dig ett kilo bananer och en kopp kaffe om dagen och variera med exempelvis bacon, vitt bröd och äpplen.

    Dietistens kommentar: Att man går ner i vikt om man äter ett kilo bananer och toppar med kaffe är inte alls förvånande eftersom kaloriintaget bara når upp till hälften mot vad en normalstor kvinna behöver per dag. Men, med bara bananer blir kosten väldigt obalanserad. Intaget av kolhydrater blir stort medan proteinintaget hamnar lågt. Nej, skippa den här dieten!

  7. 7. Scarsdaledieten

    En av de äldsta och mest kritiserade lågkolhydratdieterna. Här minskas det på både kolhydrat- och fettintag i 14 dagar. Dieten kompletteras med ett aptitdämpande kosttillskott.

    Dietistens kommentar: Det finns både för- och nackdelar med den här dieten. Det är tillåtet med en variation av livsmedel, vilket är positivt. Till viss del överensstämmer livsmedelsvalet i dieten med dagens kostråd vad gäller mycket grönsaker, fullkornsprodukter och magra proteinkällor. På minussidan finns att det är bättre att reglera hunger och mättnad med en balanserad kost än aptitdämpande tillskott.

  • Dietistens syn på dieter

    Kortsiktigt
    Många av de dieter som vi ser passera i medierna fungerar faktisk på kort sikt – man går ner i vikt. Problemet är att de ofta är utformade på ett sätt som gör att de inte blir gångbara i längden, oftast för att de är för inrutade eller enformiga. De flesta av oss vill kunna njuta av god varierad mat, unna oss något extra ibland, kunna bli bortbjudna utan problem, och då faller de här dieterna ganska snart.

    Variation ett vinnande koncept
    Utöver att de mest enformiga dieterna, förutom viktnedgång, kan resultera i näringsbrist så är alltså följsamheten det som oftast gör att dieter inte håller över tid. Det gäller istället att hitta en diet som funkar år in och år ut och ofta består den då av en variation av livsmedel; bland annat med mycket grönsaker, frukt och bär, fisk, vitt kött och begränsat med sötsaker och alkohol. Och så motion förstås!

ICAs dietist, Paula Frösell

ICAs dietist

Låt oss presentera Paula Frösell, en expert på matens betydelse för hälsan. Hon är legitiemrad dietist, vilket innebär att hon har en akademisk examen och att hennes yrkesutövande är godkänt av Socialstyrelsen. Henne kan du exemeplvis möta här på ica.se, i ICAs sociala kanaler eller i Buffé. Med lite tur kan du också stöta på henne i din lokala ICA-butik där hon guidar till nyttigare val i vardagen.

Namn:
Paula Frösell
Gör:
Är legitiemrad dietist och arbetar som dietist på ICA
Last:
Kiwi och chokladdesserter
Favoriträtt:
Är svag för asiatiska smaker som ingefära, lime och koriander
Lägger aldrig på tallriken:
Blodpudding
Motto:
Balans - äter du övervägande hälsosamt så finns utrymme för guldkant lite då och då

Artiklar (1451)

Ät som en viking

Ät som en viking

Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.

Svensk mathistoria

Festlig mat från 20-talet

För dig som vill gå all in och bjuda på tidstypisk mat från det levnadsglada 1920-talet.

Historia och recept

Juldrycker

Hur uppstod julmusten? När började vi dricka glögg? Och vad är grejen med mumma till jul? Alla dessa frågor besvarar vi, och dessutom inspirerar vi till nya juldrycker att servera i jul.

Frågor och svar

Det nyttiga fettet

Fett är livsviktigt. Men det gäller att välja rätt typ av fett. Vi guidar dig!