Jul

Få saffran att smaka mer

Nu vill vi att i princip allt ska smaka saffran. Men hur får man saffran att smaka ännu mer och ännu godare? Här är 3 knep som tar fram saffransmaken.
Tips: Här hittar du alla recept med saffran.

Såhär gör du

Låt din saffran nå nya smakhöjder med våra tre steg.

  1. 1. Vätska

    Testa att blötlägga saffranspistillerna i någon form av vätska, till exempel i saften från en clementin eller en apelsin. Låt saffran och vätskan dra i minst två timmar men helst i kylen över natten för att få ut maximal smak.

  2. 2. Mortla

    Ett annat knep är att mortla saffran tillsammans med två sockerbitar. Sockret hjälper till att få def riktigt finmalet och smaken kommer fram ännu mer.

  3. 3. Varm degvätska

    Om du ska baka lussebullar ska du, istället för att hälla saffran rätt ner i degen, istället hälla ner den i varm degvätska. Värmen gör att smaken av saffran kommer fram ännu mer.

9 goda med saffran

Allt med saffran blir godare, visst? Här är några av våra receptfavoriter.

  1. Saffrans crème brûlée

    1. Saffrans crème brûlée

    Betyg 4.5 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Efterrätternas efterrätt är väl ändå crème brûlée, här lagar du den med saffran som gör brûléen vackert gul och smakar fantastiskt. Med detta enkla recept kommer du lyckas med din crème brûlée och bland det bästa är att brûléen går bra att förbereda. Bara att ta fram och bränna av den och servera på festkvällen.

    Saffrans crème brûlée
  2. Julmarsipan med saffran, apelsin och mörk choklad  

    2. Julmarsipan med saffran, apelsin och mörk choklad  

    Betyg 4.3 av 5.
    37 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Julgodis när det är som bäst! Detta recept på julmarsipan med smak av saffran, rom, apelsin, mörk choklad och mandel passar toppen som gå bort-present i juletider eller som sötsak på julbordet eller adventsfikat.

    Julmarsipan med saffran, apelsin och mörk choklad  
  3. Lussekatter

    3. Lussekatter

    Betyg 4.2 av 5.
    54 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Saftiga lussekatter är ett måste till jul, men vem har sagt att de måste se ut på samma sätt varje år. Varför inte forma degen till fina former med hjälp av pepparkaksformar? Följ ett klassiskt recept på gyllene och saffransdoftande lussebullar - låt sedan fantasin flöda!

    Lussekatter
  4. Scones med saffran, russin och citronfärskost

    4. Scones med saffran, russin och citronfärskost

    Betyg 4.7 av 5.
    18 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Scones med saffran till julfrukost eller fikat efter vinterpromenaden. Dessa gula och härligt doftande scones med saffran serveras med färskost som har en frisk smak av citronskal och citronmeliss. Snabbt går det också, på mindre än 30 minuter har du scones med den klassiska juldoften klara till adventsfikat eller lucia.

    Scones med saffran, russin och citronfärskost
  5. Saffransvåfflor

    5. Saffransvåfflor

    Betyg 3.6 av 5.
    17 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Maxa julstämningen med våfflor som smakar lussebullar. Dessa frasiga saffransvåfflor är inte bara magiskt goda utan även enkla att göra. Servera de gyllengula godingarna med lättvispad grädde och din favoritsylt.

    Saffransvåfflor
  6. Julens saftigaste lussebulle

    6. Julens saftigaste lussebulle

    Betyg 3.6 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Julens saftigaste lussebullar har en härlig fyllning gjord med färskost, mandelmassa och russin. Bullarna lagas i en form med höga kanter och toppas med en saftig frosting när de hunnit svalna.

    Julens saftigaste lussebulle
  7. Saffransgranola

    7. Saffransgranola

    Betyg 3.5 av 5.
    180 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Granola är en rostad form av müsli. Genom att tillsätta äppeljuice och honung får granolan extra god smak och blir härligt knaprig. Här blandar vi havregryn, solrosfrön, pumpakärnor och kokos tillsammans med saffran, och får en julig saffransgranola.

    Saffransgranola
  8. Saffranskladdkaka

    8. Saffranskladdkaka

    Betyg 4.1 av 5.
    1014 personer har röstat
    Receptet har 91 kommentarer.

    Saffranskladdkakan är en klassiker i julkostym! Vit choklad ger kakan härlig kladdighet och sötma. Saffran ger den juliga smaken. Servera kladdkakan till adventsfikat eller på självaste julafton.

    Saffranskladdkaka

Saffran

Saffran som kommer från pistillmärken i saffranskrokis är en exremt dyrbar krydda. Det krävs cirka 100 000 - 150 000 krokusar som måste plockas och rensas för hand för att utvinna 1 kg torkad saffran. 

4 anledningar till att äta saffran (förutom att det är SÅ gott) och dessa anledningar ska tas med stor nypa saffran (förlåt, menar salt):

  • Sägs lindra sömnproblem
  • Påstås lindra baksmälla
  • Lyfter nästan alla maträtter!
  • Sägs motverka depression

Artiklar (1563)

Julproffs!

Vika lussekatter

Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!

Gott & saftigt julbak!

Julbaka med kvarg

Vad sägs om saftiga lussekatter med vanilj eller en krämig pepparkakscheesecake?

Enkelt!

Julbak i långpanna

Gör det enkelt för dig själv i jul - baka i långpanna! Du slipper krångla med småformar och kan baka mycket julgott på en gång - kanske till en julmarknad, julfest eller luciafirande? Eller så behåller du det för dig själv, lägger in det i frysen och tar fram när sötsuget knackar på!

Kom i julstämning!

Baka med saffransarom

Tre goda recept att baka med hjälp av saffransarom som får dig att komma i julstämning!