Olika päronsorter och recept
Vad heter våra olika päronsorter och vad skiljer dem åt? Och vilka goda recept med päron får man inte missa?
Björnbär har den perfekta smakkombinationen av sött och syrligt och är fullproppade med nyttigheter. Vi nördar ner oss i ett av sommarens favoritbär och bjuder på intressant björnbärsfakta!
Tips: Här hittar du alla våra recept med björnbär!
Björnbär är ett samlingsnamn på flera olika arter inom familjen Rosaceae, släktet Rubus. Den vanligaste sorten är sötbjörnbär. Björnbär växer vilt i många olika sorter, former och korsningar som kan vara mycket svåra att skilja åt.
Namnet till trots är björnbär faktiskt inte alls ett bär utan en stenfrukt. Björnbär bildas av blommor som har separata pistiller och de små frukterna sitter ihop i så kallade fruktförband. Ett björnbär är faktiskt ett kluster av runt 50 stycken (!) småfrukter.
Björnbär är fulla av nyttiga antioxidanter och innehåller vitamin C och E. Dessutom är björnbär rika på både fibrer och folater samt är helt fettfria. Fritt fram att frossa loss på björnbär i sommar alltså!
Förutom att vara rika på nyttigheterna ovan innehåller björnbär höga halter av tanniner. Dessa kan hjälpa till att lugna irriterade tarmar och fungera stoppande vid magproblem.
Eftersom björnbär inte forsätter mogna efter att de har plockats måste de var helt färdigmogna när de skördas. Först mognar björnbären till en röd nyans och får sedan gradvis en blank och djup svart färg. Då är de mogna för att plockas!
Få ut mesta möjliga av dina björnbär genom att förvara dem i rumstemperatur och tvätta av innan du äter dem.
Baka en underbar björnbärspaj med syrliga björnbär, rivet äpple och ett vackert rutnät av gyllene pajdeg på toppen. En riktig Disneypaj som kommer imponera på fikagästerna!
BjörnbärspajHåll huvudet kallt med frozen yoghurt. En enkel och svalkande dessert där endast fantasin sätter gränser för smaksättningen. Här har vi satt smak på glassen med björnbär och banan. Topping? Ugnsrostade mandlar med lönnsirap!
Frozen yoghurt med björnbär och mandelFinancier är ett traditionellt franskt bakverk med smak av mandel och brynt smör. Här bakar vi en variant av de saftiga små kakorna smaksatta med björnbär och hackade pistagenötter. Enkla att baka men imponerar definitivt på fikagästerna!
Financier med björnbär och pistageBjörnbär med havresmul är en enkel, härlig och spröd efterrätt där du varvar havresmul med matyoghurt och björnbär i glas. En fräsch och tjusig dessert som både vuxna och barn gillar!
Björnbär med havresmulEn lite nyttigare glass på blålila björnbär, färskost och grädde som går snabbt att mixa ihop. Underbart gott att servera med färska blåbär och en len vit chokladsås. Lavendel är vacker att garnera med, men ta bara lite grann, den kan lätt bli lite dominant i smaken.
Björnbärsglass med vit chokladsås och blåbärTycker du om sött och salt? Och varma mackor? Då ska du prova björnbärstoast med brie och spenat. Den varma brieosten lyfter de saftiga björnbären. Servera med en krispig sallad eller ät den som ett lyxigt mellanmål.
Björnbärstoast med brie och spenatVad heter våra olika päronsorter och vad skiljer dem åt? Och vilka goda recept med päron får man inte missa?
Äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
Snacks, sött och salt tävlar om förstaplatsen på topplistan över månadens mest gillade recept.
Här har vi samlat efterrätterna som passar utmärkt att servera efter kräftskivan!
Har du mycket plommon hemma och undrar vad du ska laga med dem? Här hittar du massor av goda tips!
Enkla vardagsrätter för alla oss som inte kan stå i timmar i köket.
Månadens meny är lakto-ovo-vegetarisk och bjuder på bland annat majsbiffar, pasta och grilled cheese.