Fänkål är en riktigt läcker delikatess. Vill du ha tips på recept med fänkål? Undrar du hur fänkål bäst förvaras? Eller är du kanske nyfiken på att veta vilka som är fänkålens smakkompisar? Här delar vi med oss av kul kunskap, smarta tips och 8 goda recept.
Tips: här hittar du alla våra recept med fänkål!
Vad som från början var en vanlig farmaceutisk växt runt Medelhavet har idag blivit en viktig ingrediens och smaksättare även i Norden, då i versionen sötfänkål med den vita, knubbiga knölroten. Samtliga delar av fänkålen är ätbara, från roten till stjälken, bladen, dess frön och blommor.
Nej. Trots namnet har fänkålen ingenting med kål att göra. Det latinska namnet foeniculum betyder "litet gräs", och slutklämmen i det långa ordet har blivit "kål" på svenska.
Fänkålen tillhör i stället samma botaniska familj som morot, dill och persilja. De gröna små bladen liknar faktiskt just dill och kan användas som det också. Klipp de lakritssmakande vipporna över rätten du lagar med fänkålen. Stjälkarna däremot är lite trådiga och torra. Spara dem hellre till att koka en buljong eller för att ge smak i – just det, fisksoppan...
Fänkål har säsong juli till september. Den är som bäst när den har en fast konsistens, fräscha blad och ljust vit-grön färg. Om du odlar själv så plocka knölen direkt när den är klar; övermogen fänkål är hård och trådig.
I Sverige kallas grönsaken även för knölfänkål, eftersom den bildar en knöl av tjockare stjälkar precis ovan jord. Den kan odlas i hela landet och behöver solljus och lucker, fuktig jord för att trivas. I svenska jordar har den en kort historia; det var först på 1970-talet som växtförädlare utvecklade en sort som klarar långa och ljusa sommardagar. Med för mycket ljus utvecklas nämligen blommorna för snabbt, och då hinner det inte bildas någon saftig knöl att strimla ner i salladen eller fisksoppan.
Förvara fänkål i kylskåp, helst i plastpåse, i upp till två veckor.
Precis som andra grönsaker är fänkål nyttig mat. Den är en bra källa till fiber, vitamin C, folat och mineralämnen, till exempel järn. Det är 2,7 mg järn i 100 g fänkål, jämfört med vitkål som endast innehåller 0,2 mg.
Fänkålens sena inträde i svenska odlingar kan förklara varför den är en mycket vanligare grönsak i Medelhavsköket. Men en bittrare variant av fänkål har funnits i Sverige sedan 400-talet, och från den har man tagit frön och stjälkar som använts som krydda och medicin.
Fänkål har en mild sötma med kryddiga lakritstoner. Den innehåller ett smakämne som heter anetol, som även finns i anis och stjärnanis. Fänkålen har också citrustoner, allra mest i de dilliknande bladen. När fänkål värms i exempelvis en soppa eller gryta försvinner en del av det karaktäristiska smakämnet. För att få tillbaka lite av det kan man smaksätta med fänkålsfrön eller hackade blad från färsk fänkål i slutet av tillagningen.
En krämig soppa med smak av fänkål, dragon och citron, smaker som passar utmärkt till havets läckerheter. Delikata sojabönor och kräftstjärtar gör det till en skaldjurssoppa av rang. Mättande tillsammans med smörgås och fräsch krasse till.
FänkålssoppaIdag serveras pärlcouscous, som blir krämig tack vare crème fraiche och smakrik ihop med grillad paprika och prästost. Till det serveras fänkål som rostas i ugn med rödlök, vitlök och oliver. Detta toppas med persilja och mandel, sedan låter vi maten tysta mun!
Krämig pärlcouscous med rostad fänkål och oliverVärmande, kryddig och matig laxsoppa med mycket grönsaker som pumpa, fänkål och purjolök. I soppan gömmer sig också lena och goda cannelinibönor och missa inte fänkåls- och korianderfröna, de sätter den extra piffen på soppan.
Laxsoppa med pumpa och fänkålLax, fänkål och dill. Smaker som passar oerhört bra med varandra. Fänkålen förkokas i bland annat smetana, fiskbuljong och dill. Laxen steks i olja och potatisen kokas mjuk. Servera tillsammans med klippt krasse.
Lax med dillkokt fänkål och krasseMumsig macka på danskt vis! Servera ovo-vegetariska smörrebröd med örtmajonnäs, grillad fänkål och krämigt ägg. Toppa mackan med rostat bovete och krasse.
Smörrebröd med ägg och fänkålRiktigt saftig och god kycklingsteak samt den krämiga salladen och stekta potatisklyftor kommer göra den här rätten till din nya favorit. Kycklingsteaken steker du först på skinnsidan så att den blir knaprig innan du vänder och steker kycklingen klar. Fänkål och zucchini tillsammans med smetana och pesto lyfter rätten ytterligare. Smaklig måltid.
Kycklingsteak med krämig fänkål- och zucchinisalladBönpastan i detta recept har sällskap av en riktigt god räksås gjord på sojabaserad fraiche. Såsen görs av fint skuren fänkål och purjolök vars smaker fint matchas av räkor och färsk dill. Smaklig måltid!
Bönpasta med fänkål och räkorI vissa delar av Italien är det vanligt med olika slags gratänger på fänkål. Här är en rustik variant med färskkorven salsiccia, söta körsbärstomater, timjan och äggstanning. Byt ut hälften av fänkålen mot två deciliter kokt pasta för en smakrik och matig pastagratäng.
Fänkålsgratäng med salsiccia och tomatFänkålen har sitt ursprung i länderna runt Medelhavet och i sydvästra Asien där den växer vilt. Fänkålens italienska namn är finocchio, och i Italien, allra helst i de norra regionerna, är gräddiga fänkålsgratänger med mozzarella och parmesan vanligt. Fänkålsfröna använder italienarna för att sätta smak på korv.
I det antika Grekland åt idrottarna fänkål för att bli starka och uthålliga när de tävlade i de första olympiska spelen på 700-talet före Kristus. Den blekgröna knölen ansågs skydda mot onda makter och hängdes därför över dörrarna. Den hade också kraft att bota magvärk och dämpa hungerkänslor; man tuggade på fröna eller blandade dem med sprit som användes som medicin.
Vi guidar dig genom krispiga, späda, gröna småblad som mâche, ruccola och mangold.
Allt du behöver veta om vitkål! Vi gör en djupdykning i den krispiga kålens värld och bjuder på härliga recept med vitkål i fokus. Vad sägs om de japanska vitkålspannkakorna okonomiyaki?
Alla borde älska blomkål! Matnyttig information och mumsiga recept.
Här får du tillagningstips och förslag på läckra rätter. Prova en ny kålsort redan i dag!
Preppa för veckans måltider! I månadens meny får kålen ta plats och det bjuds på bland annat pasta med grönkålspesto, rostbiff med kålsallad och gräddstuvad pyttipanna.
Vi fördjupar oss i den söta lilla salladen och tar reda på spännande fakta och recept.