Syrade grönsaker - därför är det bra
Vi listar varför syrade grönsaker är bra och tipsar om goda recept.
Vad är fermentering och hur gör man? Fermentering är en urgammal konserveringsmetod som har kommit tillbaka och som är väldigt enkel – den sköter sig i stort sett själv. Här visar vi steg för steg hur du fermenterar mat.
Tips: Här hittar du recept på fermenterad tomatsalsa.
Att fermentera innebär att man låter råvaran jäsa i en kontrollerad process. Då vaknar hälsosamma bakterier till och börjar producera mjölksyra och kolsyra som gör maten mer hälsosam samtidigt som smaken blir en annan. Tänk vitkål till surkål, mjölk till yoghurt – samma råvara, olika smaker.
Med ett fermenteringsglas är det enkelt att fermentera hemma. De har en ventil som släpper ut koldioxid utan att släppa in luft, så du behöver inte ens tänka på öppna burken för att lätta på trycket, det sköter sig själv. Testa dig fram och hitta nya favoriter.
Fermenteringssetet består av behållaren, keramikstenar som håller jämnt tryck på råvarorna. Ett trälock med silikonförslutning för att säkra lufttätheten och en ventil lättar på trycket om det behövs.
Skölj och hacka den grönsak som du vill fermentera. Olika sorters kål är lätta att jobba med och kan vara en bra råvara att börja med. Lägg kålhacket i en skål och ge det en rejäl massage så att vätskan pressas ut.
Tillsätt salt och eventuella kryddor. Packa kålen väl i fermenteringsglaset, med hjälp av en träslev, undvik hålrum och tillsätt 1 liter vatten. Lägg på keramikstenarna, se till att vätskan når över stenarna. Sätt på locket och ventilen som du fyller med vatten.
Förvara glaset mörkt vid cirka 20 grader i 3–4 veckor. Tips – sätt en upp och nedvänd papperskasse över glaset.
Efter några veckor är kålen full med nyttiga och probiotiska bakterier. Häll av vätskan, förvara kålen i konserveringsglas i kylen och njut av din goda surkål.
Vi listar varför syrade grönsaker är bra och tipsar om goda recept.
En krämig yoghurt till frukosten, som en röra eller i soppan. Finns det något bättre? Men vilken sorts yoghurt passar till vad? Och vilka bakterier innehåller yoghurt? Här kommer en liten yoghurtguide!
Är grillkvällen är en succé, timmen sen och magen tom? Då är det dags för vickning!
Vi visar hur du gör focaccia-konst!
Vi visar hur du gör för att skalar och filear apelsinen på bästa sätt.
Hur lång tid ska man koka potatis? Här får du svar och lär dig allt om att koka potatis.
Här får du veta steg för steg hur du torkar svamp så den blir riktigt knastertorr.
Olika bakformar passar till olika bakverk. Här hjälper vi dig välja rätt!
Så får du perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik på bara fyra timmar.