Svensk tradition

Fikats historia

Den svenska fikatraditionen sträcker sig flera hundra år bak i tiden, men det var först 1910 som vi började använda det nu världskända ordet fika. Här delar vi med oss av historia och klassiska fikarecept.
Tips! Se våra recept på svenskt fika.

Historien om fika

Att diskutera livets toppar och dalar över en kopp kaffe på ett mysigt kafé. Att ta en frukt för att få upp energin under en tung jobbdag. Att bjuda hem familjen på kanelbullar och saft i trädgården. Att sitta på en bänk i solen med en take away-latte. Fråga svenskar vad fika betyder för dem och du får lika många svar som vi har invånare i vårt land. 

Kafferepens början 

Vår svenska fikatradition sträcker sig långt tillbaka i tiden. Under mitten av 1800-talet började kvinnor bjuda hem varandra på kafferep för att umgås under lite mer lättsamma former. På finare kalas bjöds det ofta på småkakor, sockerkaka och vetebröd. Här var valet av duk och porslin minst lika viktigt. Och kravet på sju sorters kakor? Jo, det klassiska antalet kakor var en utbredd tradition. Bjöd du på färre än sju ansågs du vara snål och bjöd du på fler än så var du högfärdig.

Under 1900-talet började man bjuda på kaffekalas även i bondesamhället, och traditionen spred sig över landet. Vid födelsedagar, namnsdagar och dop blev det med tiden den vanligaste bjudformen –  precis som fika är för oss idag. 

Därför säger vi ”fika”

Uttrycket sägs ha kommit till först runt år 1910. I så kallat backslang kastade man om stavelserna i ordet kaffi (dialekt för kaffe) och fick på så sätt fram ordet fika. I början användes ordet som slang för kaffepaus, men kom med tiden att bli så mycket mer än bara en kopp kaffe. Idag är tillbehören minst lika viktiga – för vem vill fika utan kanelbulle eller annat kaffebröd? Fikat är kanske något av det mest svenska vi har,  ”The Swedish Fika”  är känt (nästan) världen över. 

Klassiska fikarecept

  1. Bondkakor

    1. Bondkakor

    Betyg 3.4 av 5.
    116 personer har röstat
    Receptet har 23 kommentarer.

    Bondkakan är en god kaka med tradition, mandel och sirap. Smakrika och knapriga småkakor som går lätt att baka. Degen går bra att frysa in i rullar om du snabbt vill ha nygräddade kakor utan att behöva blanda och knåda. Bara ta fram, skära upp och grädda!

    Bondkakor
  2. Sega kolakakor

    2. Sega kolakakor

    Betyg 4 av 5.
    903 personer har röstat
    Receptet har 23 kommentarer.

    Goda kolakakor är gärna lite sega i bettet, och det blir kakorna med det här enkla receptet. Sirap, farin och vanilj ger småkakorna den rätta smaken av kola. En populär kaka som går snabbt att baka och gillas av både stora och små.

    Sega kolakakor
  3. Jordgubb- och rabarbertårta

    3. Jordgubbstårta

    Betyg 2.7 av 5.
    213 personer har röstat
    Receptet har 9 kommentarer.

    Vem kan väl motstå denna somriga och saftiga jordgubbstårta? Börja med tårtbottnen och gör sedan fyllningen. Dekorera gärna tårtfatet med vackra blad från trädgården.

    Jordgubb- och rabarbertårta
  4. Hallongrottor

    4. Hallongrottor

    Betyg 4.1 av 5.
    3769 personer har röstat
    Receptet har 181 kommentarer.

    Lättlagade och underbara är dessa småkakor. Hallongrottor består av mördeg som smälter i munnen och ljuv hallonsylt. En klassisk kaka som fortfarande är lika populär.

    Hallongrottor
  5. Drömmar

    5. Drömmar

    Betyg 4.1 av 5.
    1425 personer har röstat
    Receptet har 66 kommentarer.

    Drömmar är spröda kakor för alla stunder. Hjorthornsssalt och rapsolja ger drömmarna deras drömlikt frasiga karaktär. Det här är småkakor som går lätt att baka – gör gärna det här receptet och flera andra sötsaker på en gång och bjud in till kafferep med sju sorters kakor!

    Drömmar

Artiklar (1458)

Mathistoria

Prinsesstårtans historia

Varför heter det prinsesstårta? Och hur många tårtor stoppar vi egentligen i oss varje år?

Bli ett tårtproffs!

Baka en perfekt tårtbotten

Vi ger dig bästa receptet på tårtbotten och tipsar om vad du bör tänka på för att lyckas.

Kakfrossa

Sju sorters nya kakor

Här kommer recept på sju nya sorters småkakor att baka! Spröda, sega och supergoda!

Kunskap!

Kladdkakans historia

Hur kom denna underbart kladdiga kaka till? Och bästa tipsen för att lyckas!

Allt om

Fössta tossdan i mass

Vi berättar om den småländska nationaldagen och firar med marsipantårta av alla dess slag!