Välj med omsorg!

En godare kyckling

Är det skillnad på kyckling och kyckling? Ja, det är det faktiskt. Här är märkningarna du ska titta efter som gör kycklingen extra god, samt några riktigt goda middagsrecept att prova. Kanske redan ikväll eller till helgmiddagen?
Tips: Här hittar du fler recept med kyckling.

Så väljer du kyckling med omsorg

  1. 1. Eko- & KRAV-märkt

    Garanterar att kycklingarna får leva så naturligt som möjligt, att de kan röra sig fritt utomhus och har gott om plats både ute och inne. Deras foder är ekologiskt och kycklingarna får växa långsamt och leva längre.

  2. 2. Svenskt

    Med djur som är uppfödda i Sverige kan vi mer eller mindre vara säkra på att de har fötts upp och levt under bättre förhållanden eftersom Sverige har världens mest omfattande djurskyddslag.

  3. 3. Prisskillnaden har sina skäl

    Kostnaden för att föda upp en ekologisk kyckling är 3–4 gånger högre. Att fåglarna får ett längre liv, äter bättre ekologiskt foder och får mer golvyta är några av de anledningar man betalar extra för.

Recept för en perfekt helgmiddag

  • Hel kyckling i ugn med rostad mandelpotatis och citronsky

    Hel kyckling i ugn med rostad mandelpotatis och citronsky

    Betyg 3.6 av 5.
    16 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    När mandelpotatis och champinjoner rostas under en hel kyckling och får ta smak av det som rinner av: oh lala! Citron i skyn blir pricken över i:t som tar dig till himlen!

    Hel kyckling i ugn med rostad mandelpotatis och citronsky
  • Stekt kyckling med potatisstomp och vinägerkokta morötter

    Stekt kyckling med potatisstomp och vinägerkokta morötter

    Betyg 4 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Fänkålsfrön och chili är spännande smakkompisar som förhöjer den här kycklingrätten. Stek till perfektion och servera med morötter som får syra av vinäger, ett krämig potatisstomp och en ännu krämigare getostcrème. Mums!

    Stekt kyckling med potatisstomp och vinägerkokta morötter
  • Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör

    Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör

    Betyg 4.7 av 5.
    165 personer har röstat
    Receptet har 46 kommentarer.

    Gör en hel kyckling i ugnen, sköter sig själv medan du gör annat. Som till exempel dreglar av dofterna av det drömmiga kryddsmöret med sardeller, rosmarin och citron som gör kycklingen sällskap där inne. Snart är maten klar!

    Hel kyckling med rosmarin- och citronsmör
  • Kyckling med brynt soja- och honungssmör

    Kyckling med brynt soja- och honungssmör

    Betyg 4.7 av 5.
    24 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Smöret smakar nästan karamell och blir ljuvligt gott till kyckling, potatis och grönsaker. Genom att dela kycklingen förkortas stektiden rejält. Servera med de gröna grönsaker du gillar och som är i säsong.

    Kyckling med brynt soja- och honungssmör
  • Citronstekt kyckling med rostad vitlökssås och rödbetor

    Citronstekt kyckling med rostad vitlökssås och rödbetor

    Betyg 3.3 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.
    Citronstekt kyckling med rostad vitlökssås och rödbetor
  • Apelsin- och stjärnanisglacerad kyckling

    Apelsin- och stjärnanisglacerad kyckling

    Betyg 4.2 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Den här härligt krispiga kycklingen får sin varma, underbara smak från en apelsinglaze kryddad med stjärnanis. Servera den apelsin- och stjärnanisglaserade kycklingen med sötpotatisstomp och en god grönskålssallad som även den innehåller apelsin.

    Apelsin- och stjärnanisglacerad kyckling
KRAV-märkt kyckling
  • Växer långsamt och lever längre (dubbelt så länge som en vanligt uppfödd kyckling)
  • Får röra sig fritt utomhus och har gott om plats både ute och inne
  • Äter ekologiskt foder utan tillsatser och antibiotika
  • Lever ett liv i små grupper
  • Får mycket dagsljus, halmbalar och sandbad
Välj gärna svenska råvaror

Välj gärna svenska råvaror

Svensk mat är unik. Våra långa, ljusa dagar och krispiga klimat förstärker smaken och ger oss råvaror i världsklass. Svensk mat tas fram med sunt bondförnuft. Varje tugga är bra för dig, ett levande Sverige, rena jordar och friska djur.

Mer om svenska råvaror

Artiklar (1572)

Låt ugnen göra jobbet!

3 värmande middagar i ugn

Sugen på en värmande, mustig middag? Låt ugnen göra jobbet! Vi bjuder på 3 härliga recept.

Stek som en kock!

Stekskola

Här är riktigt bra tips på hur man steker kyckling, kött, fisk och grönsaker!

Matskola

Laga fisk på olika sätt

Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.

Baconskola

Bacon i ugn

Det bästa sättet att få krispigt bacon till många är att steka ditt bacon i ugnen.

Tips & recept

Så tillagar du råkorv

Här hittar du recept med råkorv och tips på hur du tillagar den på bästa sätt.

Svensk mathistoria

Falukorvens historia

Falukorven är nästintill en svensk nationalrätt, men vet du varför det heter falukorv?