Matskola

Göra äppelmust

Gör egen äppelmust för att ta hand om äppelskörden, och för att det är gott såklart! Här är några olika tillvägagångssätt att musta och safta på äpplen.
Tips: Här hittar du alla våra recept med äpplen!

Gör egen äppelmust

  1. 1. Med råsaftcentrifug

    1. Med råsaftcentrifug

    Plocka bort äpplen som börjar bli dåliga. Kantstötta äpplen och fallfrukt går bra att använda. Använd råsaftcentrifug för att göra juice av alla äpplen.

    Använd saftmaja, kaffefilter eller saftfilter för att filtrera musten.

    Frys in i PET-flaskor och ta fram vid behov. Eller pastörisera musten för att förlänga hållbarhete. Detta gör du genom att genom att hälla upp musten i glasflaskor och ställa i ugnen på 70 grader i ca 30-40 minuter. När de svalnat, sätt på lock eller korkar ordentligt.

  2. 2. Som ett proffs

    2. Som ett proffs

    Köp en riktig äppelkross och fruktpress på specialistbutik.

  3. 3. Latmansvarianten

    3. Latmansvarianten

    Lämna in dina äpplen på musteri, vänta en stund och gå hem glad och utvilad med färdigförpackad äppelmust! Eller ta kontakt med ett mobilt musteri som kommer hem till dig och mustar dina äpplen.

  4. 4. Gör något annat!

    4. Gör något annat!

    Prova att göra äppelsaft eller äppeldryck istället.

Göra cider

Gör din egen cider genom att hälla den färdiga musten i en tillbringare och ställa den i rumstemperatur. Fäst en tygbit med ett gummiband över toppen av tillbringaren, så att luft kan komma in. Efter 3 dagar är cidern klar. Kyl den och servera. 

Äppelfakta

Äpplets historia

De tidigaste äppelodlingarna fanns i Persien, nuvarande Iran. Perserna lärde grekerna fruktodlingens ädla konst och förde den sedan vidare till romarna som vidareutvecklade den. Under det romerska riket spred de kunskapen norrut i Europa. Där ympade man in de bästa och smakrikaste sorterna på grundstammarna av de bittra och sura lokala vildaplarna. På 1100-talet i Sverige, i samband med att kristendomen infördes, anlades i klosterträdgårdarna de första äppelodlingarna av hitresta munkar. 

Två metoder för att föröka äpplen

Det finns två sätt att föröka en äpplesort. Ympning, som den ena heter, är en metod som används när man vill omförädla gamla fruktträd eller framställa nya. Man flyttar helt enkelt en kvist från den sort man vill föra vidare till ett annat träd eller grundstam. I den andra metoden, okulering, framställer man nya fruktträd. Här är det bladknoppen man flyttar till grundstammen.   

Allergisk mot äpplen? Se hit!

Gloster kom till Sverige i början på 1970-talet och har blivit ett populärt äpple, speciellt bland äppelallergiker, eftersom det innehåller mindre mängder av det protein, Mal-d1, som äppelallergiker inte tål. Det vita fruktköttet är krispigt och saftigt med en frisk och sötsyrlig smak. Även den relativit nya sorten Santana är lämplig för äppelallergiker.  

Artiklar (1550)

Råvarukunskap!

Svenska sädesslag!

Vete, korn, havre och råg. De svenska sädesslagen är en fantastiskt kärnfull kvartett både när det gäller näring och smak. Här finns allt du behöver veta!

Matskola

Filea apelsin

Vi visar hur du gör för att skalar och filear apelsinen på bästa sätt.

Torka äpplen

Att torka äpplen och göra äppelringar eller äppelchips är ett enkelt sätt att ta vara på äppelskörden. Samtidigt får du ett supergott och nyttigare godis. Här är tre bra sätt att göra torkade äppelskivor!

Baconskola

Bacon i ugn

Det bästa sättet att få krispigt bacon till många är att steka ditt bacon i ugnen.

Tips & recept

Så tillagar du råkorv

Här hittar du recept med råkorv och tips på hur du tillagar den på bästa sätt.