Grilla kontinentalt
Vi har samlat några världsrecept så du kan grilla kontinentalt och hitta nya favoriter!
Till skillnad från vanlig grillning direkt över en glödande kolbädd använder man indirekt värme när man vill grilla på låg temperatur under längre tid.
Älskar du att grilla? Här finns alla våra grillrecept!
Direkt värme betyder att det som ska grillas placeras på gallret direkt ovanför glödande kol eller briketter, medan indirekt värme betyder att man grillar vid sidan av den kraftigaste värmen. Vid indirekt värme är det bra att lägga kolen eller briketterna i en hög och grilla bredvid, eller i en ring och grilla i mitten av den.
Blodigt 52–54˚C
- Nöt, lamm
Medium rare 55–60˚C
- Nöt, kalv, lamm
Medium 58–68˚C
– Nöt, kalv, lamm
Välstekt 70˚C
– Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm
Använd en grilltermometer för att avgöra när köttet är klart. Tänk på att termometerns spets alltid ska vara placerad i mitten, där det är som tjockast. Undvik att skära i köttbiten för att se om det är klart, då går mycket av köttsaften förlorad.
Hur tänder man grillen?
Välj en elektrisk tändare, tändpapper eller liknande. Välj ett alternativ som är schysst för miljön, likaså för grillkolen och briketterna. Grillen är tillräckligt varm när kolen eller briketterna är orange-vita.
Här kan du läsa mer om hur du tänder grillen utan tändvätska.
Kol eller briketter?
Kol är bra för en riktigt kraftfull värme, medan briketter passar bättre när man vill hålla en jämn värme under en längre tid.
Grotta ner dig mer i valet av kol eller briketter här.
Vanligaste misstaget?
Att inte vänta tills grillen är lagom varm, utan att istället tänka “äsch, nu kör vi på”.
Viktigt att tänka på?
Det första att fundera över är om maten ska grillas på direkt eller indirekt värme, och då om grillen bör laddas för längre eller kortare tillagning. Tänk dig grillen som en ugn, och att locket och ventilerna är till för att användas. Investera gärna i en stektermometer, inte alls dyrt och till så stor hjälp!
Bästa sättet att rengöra grillen?
Låt gallret bli upphettat på grillen och borsta sedan av med en rejäl stålborste. Att lägga gallret i gräset på kvällen så att daggen löser upp smutsen är också bra, men var noga med att inte glömma det så att det inte får rostangrepp.
Fler tips på hur du gör rent grillgallret hittar du här.
Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
Vi har samlat några världsrecept så du kan grilla kontinentalt och hitta nya favoriter!
Är grillkvällen är en succé, timmen sen och magen tom? Då är det dags för vickning!
Avsluta grillkvällen snyggt genom att grilla frukter och dessert. Gott, enkelt och snabbt!
Lär dig att rimma kyckling och kött för djupare smak och saftigare kött!
Vi visar hur du med marinad, stekpåse och termometer förbereder en hel karré för grillen.
Här hittar du recept med råkorv och tips på hur du tillagar den på bästa sätt.
Vi har tagit fram de viktigaste stegen för att lyckas med grillad tonfisk - varje gång!
Prova något nytt och grilla argentinskt! I Argentina är grillning socialare och festligare
Grilla säkert i sommar! Här kommer användbara tips för grillen, grillkolen och gallret.