Matskola

Grilla tonfisk

När man grillar tonfisk ska det gå snabbt; den ska bara ligga några sekunder på grillen för att bli sådär saftig och god. I den här matskolan visar vår kock steg för steg hur du ska göra för att lyckas. Smaklig måltid!
Sugen på fler recept till grillat? Upptäck alla våra recept på grillad tonfisk

Tänk på att att välja just Albacore-tonfisk, de flesta andra sorter är utrotningshotade och står därför på Världsnaturfondens röda lista.

6 steg till en saftig tonfisk

  1. Hand lägger en skiva tonfisk på vikt, rödrutig kökshandduk.

    1. Torka tonfisken torr

    Om tonfisken varit fryst är det bra att torka av den så att lite av den överflödiga vätskan försvinner.

  2. Penslar tonfiskfilé på kökshandduk med olja ur liten keramikskål.

    2. Pensla med olja

    Pensla tonfisken med olja så den inte fastnar på gallret när det är dags att grilla.

  3. Skålar med salt och peppar i förgrunden. I bakgrunden tonfiskfilé på vikt kökshandduk.

    3. Dags att krydda

    Salta och peppra tonfiskfilén innan du lägger den på grillen.

  4. Penslar två tonfiskfiléer på grillgaller med olja.

    4. Dags att grilla

    Lägg tonfisken på ett hett galler och grilla över direkt värme. Pensla på mer olja på den sida som inte grillas och salta och peppra.

  5. Två filéer tonfisk på grill.

    5. Grilla hastigt!

    Grilla hastigt på varje sida och vänd tonfisken efter 20-30 sekunder.

  6. Tallrik med sallad som toppas med skivor av grillad tonfisk.

    6. Servera med rå kärna

    Servera tonfisken med en rå kärna och en innertemperatur på 31-32 grader.

    När man grillar tonfisk är det viktigt att man har en rå kärna, annars blir fisken torr och träig.

Allt du behöver för att grilla fisk

Allt du behöver för att grilla fisk

Den stora fiskguiden
Så grillar vi i Sverige
  • Den viktigaste faktorn för nästan en tredjedel (32 procent) av svenskarna är att råvarorna på grillen ska vara producerade i Sverige.
  • 74 % av svenskarna väljer lokala livsmedel framför ekologiska till grillen.
  • De största anledningen till att välja lokalproducerat är att stötta lokala bönder (54 %).
  • Två av fem, eller 40 %, väljer lokalproducerade livsmedel för klimatets skull.
  • 75% anser sig ha bra koll på vad som är i säsong  (bäst koll har kvinnor över 65 år: 87%)

Källa: Grillrapporten 2020 (PDF), där ICA tillsammans med TNS-SIFO har kartlagt svenskarnas grillvanor.

Artiklar (1569)

Grilla fisken!

Fisk i folie

Här är våra 6 godaste recept på fisk i folie

Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.

Grilla grönt!

Fräscha grilltips

Det finns en mängd tips och en drös recept som underlättar för en hälsosam grill. Här har vi samlat våra bästa!

Rätt sås till grillen!

Enkla grillsåser

Vi har listat 10 enkla recept på grillsåser, perfekt till varma sommarkvällar!

Skapa din drömburgare!

Hemmagjorda hamburgare

Hitta det bröd, burgare, dressing, ost och topping som blir din ultimata burgare!