Myter om tillsatser - varför behövs de?
Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Så landar en grön potatis på tallriken. Frågan är: Ska man äta den, skära bort det gröna eller slänga hela knölen? ICAs chefsdietist Paula Frösell har svaret.
– Potatisen har blivit utsatt för ljus och då bildas klorofyll, vilket syns som gröna fläckar. Tyvärr bildas även glykoalkaloider, som är potatisen naturliga bekämpningsmedel mot svamp, bakterier och skadedjur. De glykoalkaloider som kan bildas i potatis heter solanin och chakonin. De är giftiga även i små doser kan ge upphov till magont, kräkningar och diarréer.
– Nej, släng hela potatisen. Glykoalkaloiderna kan nämligen sprida sig.
– Nej, både ekologiskt och konventionellt odlad potatis bildar glykoalkaloider, det är ingen skillnad.
– Om du har ett eget potatisland, kupa jord upp mot plantorna så att knölarna inte utsätts för ljus. Lika viktigt är det att förvara potatisen rätt, det ska vara mörkt och svalt.
– Nej, inte alls. Ta bara bort groddarna, sedan kan du äta potatisen. Groddarna kan innehålla höga halter av glykoalkaloider, men de sprider sig inte så lätt från groddarna till själva potatisen.
Här grottar vi ner oss i ämnet tillsatser - ICAs dietist svarar på våra frågor.
Hur farligt är det egentligen med akrylamid? Vi djupdyker ner i ämnet.
Mat utan gluten? Är det något för alla eller bara för glutenintoleranta?
Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!
Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.