BBQ-grilla Texas style
Rub, bark, glaze. Låg temperatur, lång tid och skönt umgänge. Då snackar vi äkta barbecue.
Vad är väl ett tydligare startskott för sommaren än doften av grillat? Vi bjuder på grillrecept i tre olika svårighetsgrader, som garanterat hjälper dig att imponera i utomhusköket.
Tips: Här hittar du alla våra grillrecept!
Smidigt med allt i samma paket: perfekt för nybörjare!
- Grillade chips
- Fiskpaket med kryddsmör och syrad lök
- Grillad sockerkaka med fläderjordgubbar
En rätt som kräver viss förberedelse: för dig som vill ta grillandet till nästa nivå.
- Auberginespett med rårissallad
Något trixigt, men så saftigt och gott: när du är redo för sommarens grillutmaning.
- Grillad porchetta
- Vit böncréme
- Grillade parmesanbröd
Prova att grilla chips nästa gång grillen är igång, chipsen blir både krispiga och sega på samma gång! Servera de grillvarma chipsen med tillbehör som crème fraiche och rom eller tångkaviar, perfekt som tilltugg under grillkvällen medan huvudrätten ligger på grillgallret.
Grillade chipsFiskpaket är det ultimata receptet för dig som ska grilla och vill laga något enkelt men lyxigt, och dessutom riktigt gott! Här grillas torsk, potatis, spenat och kryddsmör saftiga i paket, och serveras med fräsch syrad rödlök.
Fiskpaket med kryddsmör och syrad lökSugen på en grillad efterrätt? Grillad sockerkaka får en krispig yta men ett saftigt inre, det bästa av två världar! Vi serverar den helst med sötsyrliga jordgubbar som fått marinera i flädersaft, och så en krämig vaniljfärskost.
Grillad sockerkaka med fläderjordgubbarLetar du efter ett mumsigt vegetariskt eller veganskt grillrecept? Då kan du sluta leta! Grilla auberginespett marinerade i en glaze av miso och soja, ett superbra sätt att grilla aubergine på. Servera med en fräsch rårissallad med grillad broccoli och ingefärsdressing.
Auberginespett med rårissalladÄr du redo för sommarens grillutmaning? Grillad porchetta kräver sin tid på glöden, men är väl värd besväret. I denna klassiska italienska rätt rullas fläsksida ihop med en smakrik fyllning gjort på salvia, fänkålsfrön, selleri, lök, vitlök, citron och vitt vin.
Grillad porchettaEn riktigt enkel, krämig och fräsch bönröra på vita bönor som mixas med olja, citron, mynta, salt och peppar. Lite som en italiensk version av hummus! Den goda böncrèmen är klar på nolltid, och ett perfekt tillbehör till det mesta.
Vit böncrèmeNyttja grillen till fullo när den är igång och baka ljuvligt flatbread! I vårt enkla recept smaksätter vi det grillade brödet med parmesan och honung. Det blir saftigt, både salt och sött, och himmelskt gott.
Grillade parmesanbrödUndvik aluminiumfolie som varken är bra för miljön eller kroppen. Använd bakplåts- eller smörpapper istället när du ska grilla foliepaket! Lägg pappret i blöt först så klarar det värmen på grillen bra utan att börja brinna.
Välj en elektrisk tändare, tändpapper eller liknande. Välj ett alternativ som är schysst för miljön, likaså för grillkolen och briketterna. Grillen är tillräckligt varm när kolen eller briketterna är orange-vita.
Kol är bra för en riktigt kraftfull värme, medan briketter passar bättre när man vill hålla en jämn värme under en längre tid.
Att inte vänta tills grillen är lagom varm, utan att istället tänka “äsch, nu kör vi på”.
Det första att fundera över är om maten ska grillas på direkt eller indirekt värme, och då om grillen bör laddas för längre eller kortare tillagning. Tänk dig grillen som en ugn, och att locket och ventilerna är till för att användas. Investera gärna i en stektermometer, inte alls dyrt och till så stor hjälp!
Låt gallret bli upphettat på grillen och borsta sedan av med en rejäl stålborste. Att lägga gallret i gräset på kvällen så att daggen löser upp smutsen är också bra, men var noga med att inte glömma det så att det inte får rostangrepp.
Direkt värme betyder att det som ska grillas placeras på gallret direkt ovanför kolen/briketterna, medan indirekt värme betyder att man grillar vid sidan av den kraftigaste värmen. Vid indirekt värme är det bra att lägga kolen/briketterna i en hög och grilla bredvid, eller i en ring och grilla i mitten av den.
Kolla status för eldningsförbud och vad som gäller i din kommun på krisinformation.se.
Rub, bark, glaze. Låg temperatur, lång tid och skönt umgänge. Då snackar vi äkta barbecue.
Bli ett BBQ-proffs med recept från duon bakom Holy Smoke BBQ i Höganäs!
Ingen grillmiddag utan sås! Kolla in våra bästa recept på grillsåser här.
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Vi bjuder på grillinspiration på mat, goda tillbehör och desserter för alla smaker.
Prova något nytt och grilla argentinskt! I Argentina är grillning socialare och festligare
Kolla hit om du vill ha annat än bara vanlig grönsallad till din grillade kyckling!
Sås, röror och toppings som tar dina grillade korvar och burgare till nya höjder.