Favoritfrukten nr1!

Guide till banan

Den är söt, mättande, praktiskt ”förpackad” och sedan länge ohotad etta på frukttoppen. Dessutom har ekoförsäljningen av den fullkomligt exploderat. Häng med när Månadens skörd bjuder på banan.
Tips! Här hittar du goda recept med banan.

Enligt Naturskyddsföreningen mumsar vi i oss drygt 16 kilo bananer per person och år! Bananen vann sin plats i svenskarnas hjärtan redan i början av förra seklet. 1909 importerades nämligen den första bananen till Sverige och premiärlasten sägs ha varit svartfrusen och oätlig. Det tog ett par vändor innan man lyckades få till perfekta temperaturförhållanden, men snart var banan­importen i full gång.

Bananen blev snabbt popu­lär eftersom den var så praktiskt förpackad, smakade gott och mättade väl. Banan är den frukt ICA säljer mest av och idag har även eko­logiska bananer blivit poppis och efterfrågan på dem har ökat kraftigt. Nära 70 procent av alla bananer som ICA säljer är ekologiska. Det innebär att fler bananer odlas utan kemiska bekämpningsmedel, vilket förstås är bra för miljön och för arbetarna och deras familjer.

Bananen härstammar från Sydostasien och är en av världens äldsta kulturväxter. Den blev känd i Europa under antiken och infördes senare till Afrika och Centralamerika, där den idag är en viktig matvara och exportprodukt. Bananen som faktiskt klassas som ett bär – växer i klasar som hänger från toppen av bananplantan. De skördas omogna innan de transporteras för att mogna färdigt i speciella mogningsanläggningar.

Dessertbanan

Den vanliga söta bananen vi köper och äter kallas för dessertbananer och sorten heter cavendish. Det är den mest odlade och exporterade bananen av alla. Dessertbananen kan till skill­­nad från matbananen ätas rå. 

Matbanan eller kokbanan

Matbanan som också kallas kokbanan växer i Afrika och Asien och används i matlagning i många länder. Den har ett hårdare och mjöligare fruktkött, lägre socker­innehåll och används ofta när den fortfarande är omogen och behöver ibland skalas med kniv. I Uganda är matbananer en viktig del av dieten och där äter en ugandier i snitt 250 kg bananer per person och år! I asiatiska länder och på Zanzibar används matbananen i grytor eftersom smaken påminner om potatis. I latin­amerikanska länder friteras omogen matbanan som förrätt eller som ett tillbehör. På Kuba och i Nicaragua, Dominikanska Republiken, Puerto Rico och Honduras norra kust kallas den friterade rätten för tostones medan den i Ecuador, Colombia, Peru, Venezuela, Panama och Costa Rica går under namnet patacones. 

Bananens smakkompisar

Föredrar du att äta bananen när den är leopardfläckig, gul eller gröngul? Meningarna om när bananen är som godast går isär. Sant är i alla fall att när bananerna kommer till lagret kontrol­leras frukterna noga efter färg, temperatur och skicket på skalet. Bananens färg bedöms på en skala med sex färger, den bästa färgen för leverans till butik är nummer 4, mittemellan grön och gul. En annan fråga som delar bananätare i två läger är om den ska användas i maträtter eller inte. Vissa piffar upp pizzan eller toppar tacon med den, medan andra tycker att den gör sig bäst som antingen mättande mellanmål, bas i en smoothie eller ingrediens i efterätter och bakverk. Men bananen har också många smakkompisar som matingrediens. Så den som är lite mer vågad och vill prova banan till middagsmaten kan testa att kombinera den med bacon, curry, salt, dragon, kikärtor, purjolök, hårdost, kyckling, fänkål, kaviar, palsternacka eller ägg! 

Lägg bananen på grillen!

När det gäller efterrätter är listan på smakkompisar lång. Bananen gifter sig med kakao, kokos, socker, smör, vanilj, mynta, kanel, kardemumma, sesamfrön, mandel, jord-nötter, valnötter och hasselnötter. Den går bra ihop med de flesta frukter och bär men är extra god tillsammans med kiwi, ananas, jordgubbar, blåbär, citrus­frukter och mango. Ska du lägga banan på grillen så är chili, mynta och ingefära spännande smaker som lirar fint ihop med grillad banan.

Goda recept med banan

  1. Banana bread muffin

    1. Banana bread muffin

    Betyg 4.2 av 5.
    47 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Bananbröd i muffinsformat! Banana bread muffin är perfekt att baka när du har några övermogna bananer som du vill använda dig av. De saftiga muffinsen med smak av banan, choklad, ingefära och kanel är perfekt som mellanmål eller fika.

    Banana bread muffin
  2. Pannkakor med banan

    2. Pannkakor med banan

    Betyg 3.6 av 5.
    174 personer har röstat
    Receptet har 20 kommentarer.

    Letar du efter recept på tunna pannkakor med banan, mjöl och mjölk? Som passar lika bra till frukost, mellanmål och middag? Då har du hittat rätt! De här urgoda pannkakorna gör du på majsstärkelse, så de är dessutom glutenfria. Servera med kokos, banan och lönnsirap.

    Pannkakor med banan
  3. Bananglass på pinne

    3. Bananglass på pinne

    Betyg 4.5 av 5.
    15 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Barnsligt gott och - ganska hälsosamt på köpet! Bananglassen doppas i smält choklad och strösslas med kokos, hackade nötter eller torkade bär. Löjligt lyxigt att plocka fram ur frysen till mellis eller dessert.

    Bananglass på pinne
  4. Banana split

    4. Banana split

    Betyg 4.6 av 5.
    40 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En splittad banan och tre sorters glass är hemligheten bakom denna omåttligt populära efterrätt. Toppad med grädde, chokladsås, jordgubbssylt och ananas är den precis så överdådig och färgglad som en amerikansk dessert ska vara. Så god att den fått en egen festival i Wilmington, Ohio.

    Banana split
  5. Langos med stekt banan och glass

    5. Langos med stekt banan och glass

    Betyg 4 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Kombinationen av varmt och kallt, krispigt och mjukt är perfekt i en härlig dessert. Denna söta version av langos med stekt banan, lönnsirap och vaniljglass är en läcker och enkel efterrätt som kommer att imponera på dina gäster!

    Langos med stekt banan och glass

Artiklar (1545)

Minska matsvinnet

Släng inte bruna bananer!

Här får du tips på vad du kan göra med bruna bananer och hur du förlänger hållbarheten!

Matskola

Drakfrukt - allt du behöver veta

Sugen på drakfrukt men aldrig vågat testa denna exotiska skapelse? Då har du missat något! Välkommen på en guide genom drakfruktsdjungeln.

Chockerande fakta!

Grönsaker är frukter

Det du hittills trott varit grönsaker, är egentligen frukter. Här listar vi vilka!

Frossa i citroner

Dra ner på saltet och krydda i stället med citron – både nyttigare och godare.

Må bra med 5 varje dag

5 varje dag

Därför ska du äta frukt & grönt varje dag.