Gör egna kroppkakor
Här visar vi steg för steg hur du gör hemgjorda kroppkakor och bjuder på våra bästa recept
Matgryner som quinoa, bulgur och couscous är bra till mycket. När du vill variera dig är det perfekt att ersätta pasta, potatis eller ris med ett gryn! Men vilken sort ska man välja och vad är egentligen skillnaden mellan till exempel mathavre och matvete? Vi guidar dig i djungeln av gryner.
Tips! Här hittar du alla våra recept med matgryn!
Bulgur är ett fiberrikt och näringsrikt gryn tillverkat av vetekorn som ångkokats, torkats och sedan krossats. Finns även som fullkorn.
Quinoa är en ört som vuxit vilt i Anderna under tusentals år. Den är näringsrik, fri från gluten och har lågt GI-värde. Finns i flera olika färger och storlekar, vanligast är dock vit, röd och svart.
Mathavre är hela korn av havre med nötig smak. Mycket näringsrikt med innehåll av bland annat järn, magnesium, zink, B-vitaminer, antioxidanter och kostfiber.
Couscous är egentligen en gryträtt från Nordafrika, men när vi pratar om couscous i Sverige är det oftast de små grynen av durumvete vi syftar på. I tillverkningsprocessen blandas durumvetet med vatten för att därefter formas till små korn.
Matvete är vete där man tagit bort en liten del av det yttre skalet men lämnat grodden kvar. Grynet innehåller dubbelt så mycket protein som ris och smakar lite nötigt.
Dessa biffar på quinoa, zucchini, soltorkade tomater och fetaost är perfekta till både vegomiddagen och picknicklunchen. Servera zucchinibiffarna i pitabröd tillsammans med en smarrig fänkålstzatziki, rödlök, tomater och sallad.
Zucchini- och quinoabiffar med fänkålstzatsiki i pitabrödStekt bulgur med kyckling, broccoli, färska bönor och ägg är one pot cooking när den är som bäst. Smaka av med chili för lagom hetta och toppa slutligen med sesamfrön, koriander och lime. Lika god till middag som i matlådan dagen efter!
Stekt bulgur med kyckling och färska bönorRisotto på svenska, med mathavre och lagrad herrgårdsost. Välj de champinjoner som finns att tillgå, det går faktiskt även bra med svamp på burk! Havreotton är ett utsökt tillbehör till mustiga grytor, men även till en bit kött eller kyckling.
Havreotto med champinjonerEnkla och saftiga halloumibiffar med bulgur, morötter och ett sting av chili som är klara i ett nafs – det är bara att riva, blanda och sätta in i ugnen! Servera biffarna tillsammans med en pestokräm och krispiga salladsblad.
Bulgur- och halloumifritters med pestokrämCouscoussallad är en fräsch rätt som är enkel att variera. Här gör vi den med pärlcouscous, sesamrostad sötpotatis, krispiga hasselnötter och stekt halloumi. Servera den somriga salladen med en smakrik paprikahummus.
Couscoussallad med halloumi och rostad sötpotatisEn skål med mathavre, krispiga kikärtor och hummus på svenska ärtor är gott när man vill ha en lite nyttigare lunch eller middag. Istället för betor kan du ta groddar eller andra grönsaker som finns i kylen.
Bowl med mathavre, ärthummus och rostade kikärterEn ovovegetarisk bowl fullspäckad med godsaker! Färgstarka grönsaker som rödbetor, morötter, grönkål och avokado sätter smak på denna buddhabowl med matvete som bas. En smarrig ingefärsdressing och knapriga honungsmandlar blir pricken över i.
BuddhabowlHär visar vi steg för steg hur du gör hemgjorda kroppkakor och bjuder på våra bästa recept
Vi guidar dig genom tomatsorter, användning och bjuder på goda recept med tomat i fokus!
På våren är det säsong för våra ätbara vilda växter! Prova något av våra härliga recept.
Låt dig inspireras av våra sötsyrliga favoritrecept med rabarber som huvudingrediens.
Här får du reda på allt du behöver veta om nässlor - näringsrika och goda i vårens mat!
Med varmare temperaturer kommer en längtan efter lättare rätter och uppfriskande ingredienser. Här listar vi fyra härliga salladsrecept som både piggar upp och mättar. Perfekt till picknick, buffé eller lunchlåda!
Tommy har tagit fram fyra klassiska såser, fast på ett nytt sätt.
Ibland vill man bara stoppa munnen full med kålpudding. så varsågoda!