Guide

Allt om potatis

Vad innehåller potatis? Vad är potatis bra för? Var kommer egentligen potatis ifrån? Följ med på en fördjupning i den älskade knölens värld och frossa i härliga och goda recept med potatis i fokus.
Tips: här hittar du recept med potatis!

Guide till potatis

I Potatisrapporten (ja det finns en sån) visar att 98 procent av svenska hushåll äter potatis. Siffran har legat på samma stabila nivå de senaste fem åren.  
45,9kilo! Så mycket potatis äter vi per person och år 

Källa: Jordbruksverkets senaste statistik (2021)  

  1. 1. Grattis potatis, 300 år!

    På en gård utanför Alingsås år 1724 började Jonas Alströmer odla något som kom att förändra Sverige för alltid. Alströmer hade arbetare från bland annat Holland och Frankrike hos sig, som efter en tid i Sverige börjat sakna att äta sin potatis. Då började Jonas helt sonika odla egen potatis. Eftersom han inte visste hur man gjorde blev det en hel del experiment och det tog 3 år innan han fick till det. Alströmer skrev även en hel potatishandbok som handlade om hur man skulle odla knölen samt hur den skulle tillagas och ätas. 

  2. 2. Kan man bara leva på potatis?  

    Inget enskilt livsmedel kan ge alla näringsämnen du behöver, men människor kan faktiskt överleva på en diet bestående av endast potatis och mjölk (eller smör), som innehåller A- och D-vitamin, vilka är de enda vitaminerna potatisen saknar. 

  3. 3. Vad innehåller potatis?

    Potatis är en mycket god källa till C-vitamin och 100 g potatis ger 25 % av det rekommenderade dagliga intaget. Potatis innehåller även vitamin B6, kalium och fibrer. Själva potatisplantan är giftig på grund av att den innehåller alkaloiden solanin. Även grön potatis eller potatis med gröna fläckar kan innehålla ämnet och ska inte ätas eftersom det kan ge magont. Här kan du läsa mer om grön potatis!

  4. 4. Vad ska man göra med grön potatis?

    Man bör alltid skära bort det gröna. Är det en stor del av potatisen som är grön så bör man slänga hela knölen. Potatis som blivit grön innehåller stora mängder glykoalkaloider, såsom solanin och kakonin som i stora halter är skadliga för hälsan.  

  5. 5. Vad är potatis bra för?

    Vitamin C behövs i en rad funktioner i kroppen, bland annat för att motverka trötthet och utmattning och för att upprätthålla immunsystemets normala funktion. Det gäller även Vitamin B6, som som dessutom bidrar till normal psykologisk funktion. När det gäller kalium så är det en mineral som bidrar till nervsystemets normala funktion och till normalt blodtryck. Fibrer, i kombination med vätska, behöver magen och tarmarna för att fungera normalt. Eftersom C-vitamin är en vattenlöslig vitamin så kommer en del fällas ut i kokvattnet så koka i så lite vatten som möjligt och inte längre än som behövs. Om man gör potatissoppa är det smart att också använda kokvattnet för att på så sätt få med den mängd C-vitamin som finns där. 

  6. 6. Hur växer potatis?

    Potatisplantan är en ört som växer med stora, gröna blad och rosa, vita eller lila stjärnformade blommor. Stamknölarna som växer under jorden är ett bär som vi kallar för potatis. Tack vare att den är en tålig underjordisk gröda som klarar lång förvaring är den en viktig basråvara i vårt kalla klimat.

  7. 7. Potatis som batterier

    Potatis kan användas för att driva små elektroniska apparater, japp det är sant! Potatisens kemiska egenskaper gör det möjligt att skapa en liten ström som kan driva en klocka eller en LED-lampa, hur coolt?

  8. 8. Vilken potatis säljer bäst?

    Den potatisen som säljer bäst på ICA är Amandine. Vill du förkovra dig i alla potatissorter som vi har så kan du göra det här.

  9. 9. Vad har brännvin och den första kvinnliga medlemmen i Vetenskapsakademien gemensamt?

    Grevinnan och vetenskapskvinnan Eva Ekeblads experiment med att använda potatis till stärkelse och puder gjorde det möjligt att bränna brännvin av potatis. Efter att ha skickat in en rapport på ämnet blev hon den första kvinnliga medlemmen i Vetenskapsakademien.

  10. 10. Varför heter det potatis?

    200 år f.kr. började Inka-folket odla “papa” högt uppe i Anderna i Sydamerika. I inkamytologin bad många människor till Axomamma ("potatismamma"), potatisens gudinna och de flesta byar hade en udda formad potatis som de dyrkade för att be Axomamma om en bra skörd. På 1500-talet tog de spanska erövrarna rotfrukten till Europa där ”patatan” blev ”potato” och så småningom vår älskade potatis.  

  11. 11. När får en potatis kallas för färskpotatis eller nypotatis?

    All potatis som skördas och säljs före den 30 september får nämligen kallas nypotatis eller färskpotatis. Färskpotatisen har skördats strax före fullständig mognad vilket innebär att knölarna är mindre och att skalet ännu inte hunnit bli särskilt tjockt. Därmed kan det lätt avlägsnas utan skalning. Färskpotatisen har dessutom en högre vattenhalt än vinterpotatisen vilket ger en blötare konsistens. Därför är det inte särskilt vanligt med sönderkokande färskpotatisknölar

  12. 12. Hur ska man förvara potatis?

    Mörkt och svalt, mellan 4–6 °C, gärna i en papperspåse.

Recept med potatis

  1. Vitlöksrostad färskpotatis med spenat

    1. Vitlöksrostad färskpotatis med spenat

    Betyg 4 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Potatishalvor som rostas i ugnen blandade med vitlök och olivolja får en härlig smak. Den vitlöksrostad potatisen blandas därefter med färsk spenat och balsamvinäger. Passar att servera till både kyckling, lax och andra grillade grönsaker.

    Vitlöksrostad färskpotatis med spenat
  2. Potatisbakelse

    2. Potatisbakelse

    Betyg 4.5 av 5.
    42 personer har röstat
    Receptet har 19 kommentarer.

    Laga en krämig och ljuvlig potatisbakelse i ugn med Västerbottensost, vitlök och syrlig crème fraiche. Ett perfekt tillbehör till såväl kött som fisk eller som en festlig förrätt toppad med rom, gräddfil och gräslök.

    Potatisbakelse
  3. Fransk potatissallad

    3. Fransk potatissallad

    Betyg 4.4 av 5.
    568 personer har röstat
    Receptet har 112 kommentarer.

    Denna fantastiskt goda, franska potatissallad passar utmärkt med det mesta. Sin karaktäristiska, mumsiga smak får potatissalladen när den blandas ihop med den lena senaps- och vinägersåsen. Strö över lite kapris och servera ihop med mört kött.

    Fransk potatissallad
  4. Smörrebröd med potatis - kartoffelmad

    4. Smörrebröd med potatis - kartoffelmad

    Betyg 4.6 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Smörrebröd är den klassiska, danska öppna smörgåsen med matig topping. I denna variant serveras potatis, picklad rödlök, rädisor och dillmajonnäs på mörkt rågbröd som utmärkt förrätt eller lättare lunch.

    Smörrebröd med potatis - kartoffelmad
  5. Krispig potatis med örter

    5. Krispig potatis med örter

    Betyg 4.7 av 5.
    142 personer har röstat
    Receptet har 24 kommentarer.

    Krispigt rostad skivad potatis i ugn blir garanterad succé på middagsbordet eller festen. Tunna potatisskivor med vitlökssmör och rosmarin i ett vackert mönster bakas i en form. Det blir en smörig råstekt potatis som påminner om hasselbackspotatis. Det här är faktiskt en potatisrätt som förtjänar sin plats på nyårsmenyn!

    Krispig potatis med örter
  6. Bakad potatis med färskost och stekta kantareller

    6. Bakad potatis med färskost och stekta kantareller

    Betyg 4.4 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Älskar du också bakad potatis? Prova detta recept på bakpotatis i ugn med enkla tillbehör: färskost, stekta kantareller och krasse. Det tar lite tid att baka potatis men den sköter sig själv i ugnen och resultatet blir supergott!

    Bakad potatis med färskost och stekta kantareller
  7. Vegansk shepherd's pie

    7. Vegansk shepherd's pie

    Betyg 3.8 av 5.
    74 personer har röstat
    Receptet har 13 kommentarer.

    Shepherd's pie är en klassisk engelsk köttfärspaj med mos. Här gör vi den vegansk och använder sojafärs som bas. Den smakrika färssåsen toppas av ett krämigt lager veganskt potatismos innan den gratineras.

    Vegansk shepherd's pie
  8. Råraka med löjrom

    8. Råraka med löjrom

    Betyg 4.3 av 5.
    179 personer har röstat
    Receptet har 11 kommentarer.

    Rårakor är en lyxig men enkel rätt som passar perfekt både som förrätt eller enklare varmrätt. Råriven potatis steks till tunna krispiga potatispannkakor i olja och smör. Toppa rårakan med löjrom, finhackad rödlök, syrlig gräddfil och gräslök.

    Råraka med löjrom
  9. Potatis- och purjolökssoppa med grissini

    9. Potatis- och purjolökssoppa med grissini

    Betyg 4.5 av 5.
    28 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    När man behöver något värmande och tryggt passar denna rätt perfekt! Potatis och purjolökssoppa blir både len och mättande och här äter du dem med grissini för att få in lite tuggmotstånd till rätten.

    Potatis- och purjolökssoppa med grissini
  10. Moussaka med potatis

    10. Moussaka med potatis

    Betyg 4.4 av 5.
    63 personer har röstat
    Receptet har 25 kommentarer.

    Moussaka med potatis – en traditionell gratäng som förknippas med Grekland. I denna rätt har aubergine och köttfärs huvudrollen och dessa varvas med en krämig ostsås smaksatt med muskot som går under namnet mornaysås.

    Moussaka med potatis
  11. Dillstuvad potatis

    11. Dillstuvad potatis

    Betyg 4.6 av 5.
    26 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Klassisk och krämig dillstuvad potatis är god till så många rätter, men kanske ändå främst till rimmad, gravad eller rökt fisk. Dillstuvad potatis med både mjölk och lite vispgrädde i ger dig både potatis och sås på samma gång. Tillsätt dillen precis före servering för bästa smak.

    Dillstuvad potatis
  12. Potatisgratäng (grundrecept)

    12. Potatisgratäng (grundrecept)

    Betyg 4.7 av 5.
    206 personer har röstat
    Receptet har 33 kommentarer.

    På jakt efter det bästa receptet på potatisgratäng? Då kan du sluta leta nu! Den här potatisgratängen är provlagad in i minsta detalj och passar utmärkt att förbereda. Genom att förkoka potatisen i gräddmjölk håller du koll på både smak och konsistens.

    Potatisgratäng (grundrecept)
Visste du att...

att läslovet (eller höstlovet som det hette förr) från början kallades potatislovet? Lovet infördes alltså inte för att eleverna skulle få extra tid för läsning utan för att eleverna behövdes hemma på gården för att plocka potatis. Potatislovet kunde också vara en en källa till att tjäna lite egna pengar.  

Artiklar (1551)

En het potatis

Toppa bakpotatisen

Billig, enkel att laga och älskad av hela familjen? Bakad potatis med goda toppings!

Tänk utanför gratängformen!

Goda potatisgratänger

Här bjuder vi på recept på några riktigt goda och festliga varianter av potatisgratäng.

Citrusfakta

Citrusfakta

Vi vet att det kan vara något av en djungel när det kommer till det här med citrusfrukter. Därför har vi samlat citrusfakta baserat på de vanligaste frågorna och svaren om citrus.

Matskola

Fritera

Lär dig fritera pommes frites med videon från vår matskola.