Vi tipsar!

Redskapen för julbordets favoriter

Sedan början av 1900-talet har vi allt fler rätter på julbordet och det börjar bli dags att laga all härlig mat till jul. Det kan kräva lite planering och självklart smarta redskap som gör matlagningen enkel. Vi listar tio prylar som underlättar tillagning av favoriterna på julbordet.
Tips: recept till julbordet.

10 redskap för en enklare jul

Här listar vi 10 prylar som gör det enklare att förbereda julbordet. 

  1. Multirivare

    1. Multirivare – för en perfekt Jansson

    Tunna lökskivor och fina potatisstavar till Janssons frestelse fixar du snabbt med en multirivare. Börja med bladet för tunna skivor till löken – när den försteker i pannan byter du till bladet som gör potatisstavar och snart är Jansson i ugnen. 

  2. Lökhackare

    2. Lökhackare för köttbullar

    Vissa använder schalottenlök, andra vill ha gul lök i köttbullarna på julbordet. Men gemensamt för all lök är att den ska vara finhackad. Med en lökhackare går det snabbt och du minskar också på tårarna som annars hör lökhackandet till.

  3. Köttkvarn

    3. Köttkvarn – stoppa egen julkorv

    Det är trendigt att stoppa korv och dessutom väldigt gott och roligt. Samla vänner eller familj och kom på ett eget recept på korv. Kanske kan det bli en ny klassiker på just ditt julbord. Tips! För mer struktur på korven – variera malningsgraden på köttet och blanda grovmalen med finmalen färs.

  4. Jäskorg

    4. Jäskorg – till julens snyggaste vörtbröd

    Varför jäskorg, undrar du? Grejen är att jäskorgen släpper igenom mer syre än en vanlig bunke och det blir mer fart i jäsprocessen helt enkelt. Dessutom håller degen formen bättre och bröden blir riktigt snygga. Kom ihåg att mjöla korgen först bara.

  5. Träredskap

    5. Träredskap – miljömärkta för tillagning och servering

    Stekspade till korvarna, gaffel till köttbullarna, sked till gröten. Tillaga och servera miljösmart med FSC-märkta träredskap. Eller varför inte ge bort dem i julklapp? FSC står för Forest Stewardship Council och FSC-märkning är en miljöcertifiering av ekologiskt, ekonomiskt och socialt hållbart jordbruk. 

  6. Termometer

    6. Termometer – ha koll på graderna

    Så tråkigt om julskinkan blir torr! Med en bra termometer får du koll. Avbryt tillagningen av julskinkan när termometern visar 70 grader. Innertemperaturen i skinkan fortsätter sedan att stiga några grader och skinkan blir härligt saftig.

  7. Inlagd sill i glasburk

    7. Konserveringsglas – lägg in sillen

    Glasburk med tätslutande lock är ett måste för alla sillinläggningar och med ett snyggt konserveringsglas kan du servera direkt ur burken när det är dags för julbord. Smidigt och enkelt.

  8. Köttbullar i stekpanna

    8. Stekpanna – servera direkt ur den snygga pannan

    Mycket ska stekas till julbordet och maten ska hållas varm. Varför inte servera köttbullar och prinskorv direkt ur den varma pannan? Varmhållning och mindre disk – win-win!

  9. En vit mortel i marmor

    9. Mortel – till alla kryddor

    Nymortlade kryddor smakar och doftar mer än färdigmalda. Och det funkar så klart på både torkade och färska kryddor och örter. Ge årets julbord ett lyft med mer smak från nystött nejlika, saffran, kardemumma och andra juliga ljuvliga kryddor.

  10. ugnsform

    10. Ugnslåda – direkt från ugnen till bordet

    Gör det enkelt för dig och få mer tid för gästerna. Precis som med stekpannan – satsa på en snygg ugnslåda så kan du ställa den direkt på bordet utan att behöva tänka uppläggningsfat. Vardagssmartness helt enkelt.

Visste du att...

… julbordet har sina rötter i vikingarnas midvinterblot och rätterna som lever kvar från den tiden är dopp i grytan, julkorv och lutfisk.

… många av de rätter vi idag tror är riktiga klassiker blev vanliga först på 1900-talet, som köttbullar, julskinka, prinskorv och gravlax. 

… det var på 1900-talet som fler smårätter dök upp på julbordet. Anledningen tros vara att man sedan sent 1800-tal lärt sig konsten att konservera, vilket gjorde det enklare att förbereda julbordet.

… köttbullar blev en del av julbordet först under 1970-talet. Fram till 1960-talet var smörgåsbordet och julsmörgåsbordet mycket olika ut, men från 1970-talet övertog julsmörgåsbordet rätter från smörgåsbordet till exempel köttbullar, prinskorv och Janssons frestelse

… vi innan 1800-talets andra hälft i huvudsak åt färsk mat på julbordet, för att dra en skiljelinje mellan resten av årets insaltade eller torkade kost.

Artiklar (1473)

Julmatskuriosa

Julmatens historia

Men hur kommer det sig att julmatsklassikerna hamnade på det svenska julbordet?

God jul!

Annorlunda julmat

Vi inspirerar dig till att laga ett julbord med klassiska julrätter med en twist.