Fakta

Kryddnejlika - allt du behöver veta

Nyfikenheten tar slut här och nu. Här kommer du få svar på alla frågor du någonsin haft om kryddnejlika.
Här hittar du allt om julens kryddor!

Fakta om kryddnejlika

Var kommer kryddnejlika ifrån, vad har kryddnejlika egentligen för smak och hur kan man använda kryddnejlika i matlagningen?

  • Vad är kryddnejlikans botaniska namn?

    Kryddnejlikans lite mer snofsiga namn är Syzygium aromaticum.

  • I vilka maträtter passar det att använda sig av kryddnejlika?

    Kryddnejlika förknippas för många med julen. Den tar fin plats i bland annat  pepparkakor och glögg. Andra passande maträtter för kyddnejlikan är i olika grytor och indisk mat då den förekommer i den indiska kryddan garam masala. En del tycker också om att krydda riset med kryddnejlika. 

  • Var kommer kryddnejlika från?

    Kryddnejlika odlas främst i tropiska och subtropiska områden runt om i världen. Ursprungligen kommer kryddnejlikaträdet, Syzygium aromaticum, från Moluckerna, som är en ögrupp i Indonesien.

  • Är kryddnejlika samma sak som nejlika?

    Nej kryddnejlika är nejlikans elaka faster. Skojar! Ja kryddnejlika och nejlika är samma sak.

  • Vad smakar egentligen kryddnejlika?

    Kryddnejlika har en distinkt smak som kan beskrivas som kryddig, varm, och något söt med en antydan av pepprighet. 

Recept med kryddnejlika

Glögg

Glögg

Betyg 4.6 av 5.
10 personer har röstat
Receptet har 3 kommentarer.

Fira in advent och jul med hemmagjord glögg. Att koka egen glögg är enkelt där vinet får den klassiska smaken av julkryddor som ingefära, kanel, pomerans och nejlika. Servera gärna glöggen varm med klassiska tillbehör som mandel och russin.

Glögg
Rödlök- och äppelchutney med nejlika och ingefära

Rödlök- och äppelchutney med nejlika och ingefära

Betyg 3.3 av 5.
8 personer har röstat
Receptet har 0 kommentarer.

Rödlöks- och äppelchutney är ett sötsyrligt och fantastiskt gott tillbehör till julens prinskorvar. Chutneyn håller i ett par veckor i kylen och passar också utmärkt till annandagens kalkonstek.

Rödlök- och äppelchutney med nejlika och ingefära
Picklad rödkål och rödlök med kanel och nejlika

Picklad rödkål och rödlök med kanel och nejlika

Betyg 4.6 av 5.
5 personer har röstat
Receptet har 2 kommentarer.

Rödkål inlagd i en 1-2-3 ättikslag blir ett finfint tillbehör till julmaten. Den picklade kålen blir vackert karmosinröd och med kanel och nejlika i inläggningen förstärks julsmakerna. Inläggningen håller sig minst en vecka i kylen och blir så god att du kommer vilja göra den även långt efter jul.

Picklad rödkål och rödlök med kanel och nejlika
Pepparkaksmunkar

Pepparkaksmunkar

Betyg 3.2 av 5.
13 personer har röstat
Receptet har 1 kommentarer.

Munkar med pepparkakssmak är liksom två goda ting i samma bakverk. Pepparkaksmunkarna kryddas med klassiska pepparkakskryddor som nejlika, ingefära och kardemumma. Fritera munkarna med pepparkakssmak snabbt och rulla dem i en sockerblandning med pepparkakssmak och fikabrödet är fixat.

Pepparkaksmunkar

Artiklar (1544)

Laga och baka med lakrits

Allt om lakrits

Här lär du dig allt du behöver veta om lakrits; som skillnaden mellan lakritsrot, rålakrits och lakritspulver.

Smakrikt

Krydda fisken

Men hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.

Marinad!

Buffé testar marinad

Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.

FAQ

Stjärnanis - allt du behöver veta

Stjärnanis är en krydda som inte bara fångar ögat med sina stjärnformade frukter utan också förgyller maträtter med sin distinkta smakprofil. Låt oss utforska några fakta om denna förtrollande krydda!

Maxa kryddhyllan!

Förvara kryddor

Vi grottar ner oss i hur man bäst ska förvara kryddor och ger dig tips för hur du ska göra!