Sätt guldkant på middagen och låt saffran ta plats som smaksättare i recept för både vardag och helg. Duka upp med gyllene rätter som krämigt kokosris med kyckling eller pasta zafferano.
Tips: Söta recept med saffran hittar du här
Musslor och saffran är en utmärkt kombination. Prova saffransdoftande moules där färska blåmusslor kokas i vin och grädde tillsammans med fänkål, lök och saffran. Servera den gyllene grytan med mycket persilja, aioli och bröd.
Musslor med saffran och fänkålPasta zafferano är en krämig pastarätt där saffran spelar huvudrollen. Enkel nog för att kallas för vardagsmiddag men lyxig nog för middagsbjudningen och helgmyset. Penne zafferano serveras med rostad mandel och riven parmesanost.
Pasta zafferanoFamiljens nya smakrika och färggranna vardagsfavorit där kyckling, ris och saffran kokas tillsammans i kokosmjölk. Toppa den gula, saffransdoftande grytan med granatäpplekärnor, pistagenötter och persilja och ät tillsammans med yoghurt.
Kyckling med kokos- och saffransris och granatäppleDenna fiskgryta får sin lysande solgula färg och ljuvliga smak av saffran, vitlök och tomatpuré. Grytan blir matig och mättande med lax, torsk, räkor och musslor och passar perfekt att bjuda på till en lite festligare middag med eller utan gäster.
Lysande gul fiskgrytaSmakrika och vackra falafel med smak av saffran. Vi kan kalla dem julfalafel om du så önskar! Ett perfekt veganskt tillbehör till julbordet, som vegoalternativ för köttbullar. Välj mandelmjöl för att göra falafelbollarna glutenfria!
SaffransfalafelEn klassisk spansk paella fylld med läckerheter både från hav och land! Du kokar riset i vin och gyllene saffran och ackompanjerar det sedan med kyckling, chorizo och fräscha skaldjur.
Paella med kyckling och skaldjurEtt recept på spansk kikärtsgryta med chorizo, lufttorkad skinka, paprika och tomat, kryddad med saffran, timjan och rosmarin. Grytan är ljuvligt god och smakrik, och passar perfekt som festmåltid!
Kikärtsgryta med chorizo och lufttorkad skinkaProvencalsk fiskgryta med fänkål, potatis, kräftstjärtar, torsk, lax och saffran är både värmande och mättande. Den får sällskap på tallriken av en gul och smakrik aioli med apelsintouch och krispiga örtkrutonger.
Provencalsk fiskgryta med apelsinaioli och örtkrutongerHistoria
Saffran har haft en historiskt viktig roll som krydda men även som parfym, färgämne och inom medicin. Redan för över 3 000 år sedan odlades saffran i Egypten och Grekland och kryddan sägs ha introducerats i Sverige under 1600-talet.
Dyrbar krydda
Saffran är känt som världens dyraste krydda med ett kilopris på runt 50 000 kr, som tur är behövs bara ytterst små mängder av den exklusiva råvaran för att sätta smak och färg på mat och bak. En förpackning med ½ g räcker allt som oftast för ett helt recept.
Maximera smaken
Genom att marinera saffran i vätska innan den används frigörs färgen och alla goda smakämnen. Prova att röra ut kryddan i en liten mängd vatten eller sprit som exempelvis vodka eller rom innan du tillsätter den i din maträtt eller bakverk. Du kan också mortla kryddan med socker eller salt beroende på om det är till bak eller matlagning för att frigöra färg och smak.
Smakkompisar
Saffran passar extra bra tillsammans med citrus, kanel, vanilj, lakrits, ingefära, fisk, lamm och skaldjur.
Förvara
Om du har en öppnad förpackning saffran är det viktigt att den förvaras torrt och lufttätt så att den behåller sin smak.
Lila blomster
Saffran utvinns ur pistillerna från den vackra lila saffranskrokusen. Det är märkena från pistillerna som säljs som saffran, de innehåller ett gult färgämne vid namn krocin men även saffransolja, som ger doft och smak. För att framställa 1 gram saffran behövs mellan 50 och 150 blommor.