Det kinesiska nyåret
Läs om det kinesiska nyåret och få tips på recept till den kinesiska nyårsbuffén
Runt om i världen firas påsk och alla har sin egen variation på högtiden. Många länder äter lamm som en traditionell påskrätt, men det skiljer sig åt hur vi tillagar det.
Tips: olika varianter av påsklamm!
I Norge hör till traditionen att äta torkat, rökt och saltat lammlår. Till det äts äggröra, potatissallad och lefser, som är ett typ av bröd som är gjord på potatis och mjöl. Det serveras oftas som en rulle tillsammans med exempelvis sylt, ost, socker eller kanel.
Även i Finland njuter man av lammköttet, oftast tillsammans med pepparmintgelé. Det som är specifikt för vårt granland i öst är deras efterrätt Memma, som görs på rågmalt, rågmjöl och sirap. Den äts tillsammans med grädde och socker.
På Island äts lammet saltat och med ärtsoppa som tillbehör. Islänningarnas chokladäggen skiljer sig lite ifrån den vi oftas ser i Sverige, de är nämligen inte bara fyllda med godis utan har också ett visdomsord i sig.
Spaniens mattradition under påsken är att baka bröd med ett helt ägg i, skalet också! Enligt traditionen ska det brytas genom att man slår det över huvudet på folk. En annan sak spanjonerna brukar göra runt påsk, främst kring Barcelona, är att skapa fantastiska chokladskulpturer i form av till exempel sagoslott eller piratskepp.
Likt oss i Sverige äter engelsmännen ägg och lamm runt påsken, men här ska lammet helst grillas. Deras efterrätt består utav en simnel kaka som är en ljus fruktkaka med mandelmassa och marsipan, till det serveras gärna en kopp te.
På det syrianska påskbordet hittar du kotarm med fyllning. Här finns även dolmar, vindruvsblad, aprach och kulte, som liknar Sveriges kroppkaka. Man äter även ris och grytor och risgrynsgröt, så det finns något för alla på det maffiga iranska påskbordet!
Läs om det kinesiska nyåret och få tips på recept till den kinesiska nyårsbuffén
Vi har frågat ICAs dietist Paula Frösell. Här hittar du svaren!
Enkla recept på påsktårtor som kanske ser avancerade ut men som är enkla att baka.
Här är 10 recept på nyttigare påskgodis.
Ägg är inte bara urgott − det går också att laga på så många olika sätt!
Tillhör du dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra när det är svampsäsong? Vi har samlat bästa tipsen för allt som har med svampplockning att göra! Allt från det ultimata vädret för svampplockning till hur du bäst rensar svamp och tar tillvara på dina kantareller eller vad du nu haft turen att hitta därute i svampskogen!
Här listar vi några av de mer extrema dieterna genom tiderna.
Hur kommer det sig att kaffe blivit vår allra käraste dryck?
När matvaror inte längre gick att handla fritt då åt vi falsk kalvfärs till middag.