Fruktiga desserter

Mer dessert mindre socker

Desserter och andra godsaker resulterar lätt i sockerchock. Så hur går man från överkant till guldkant? Svaret är frukt! Det ger ofta mer dessert med mindre socker. Alltså nyttigare. Win win!
Tips! Fler recept på nyttigare desserter!

Nyttigare desserter vill vi ha!

Att unna sig något extra på helgen vill vi ju. Problemet är bara att fredagsmys lätt spiller över i lördagsgodis och söta söndagsbruncher. Därför kan det vara en god idé att byta någon av helgens godsaker mot ett hälsosammare alternativ. Inspireras av dessa fruktiga desserter!

  • Chiapudding

    Chiapudding

    Betyg 4 av 5.
    271 personer har röstat
    Receptet har 26 kommentarer.

    Chia är ett fiber- och omega-3-rikt trendfrö från Mexiko som passar utmärkt att berika en gröt, müsli eller bröd med. Eller som här, i en krämig mellanmålspudding med mango, banan, hallon, nötter och en klick yoghurt.

    Chiapudding
  • Fryst choklad- och passionstårta

    Fryst choklad- och passionstårta

    Betyg 4.1 av 5.
    59 personer har röstat
    Receptet har 17 kommentarer.

    Det är chokladigt, det är fruktigt syrligt, det är krämigt och bjuder samtidigt på sött tuggmotstånd. Denna frysta choklad- och passionsfrukttårta får vilken dessertälskare som helst på fall. Bäst är att du kan förbereda den i god tid och ha på lut i frysen.

    Fryst choklad- och passionstårta
  • Snabb mangoglass med kvarg

    Mangoglass med kvarg

    Betyg 4.3 av 5.
    35 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    En mättande och fräsch snabbglass med extra näringsboost från chiafrön. Med fryst mango får du den rätta glassiga konsistensen. Apelsinjuice bidrar med ytterligare sötma och också en fräsch syra. Vaniljkvarg ger en glassig smak och färsk ingefära piggar upp.

    Snabb mangoglass med kvarg
  • Citrussallad med mynta och chiafrön

    Citrussallad med mynta och chiafrön

    Betyg 5 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En färgglad citrussallad lyser upp i vintermörkret och ger ett fint tillskott till vitaminförrådet. Välj bland dina citrusfavoriter och toppa fruktsalladen med myntablad och lite chiafrön. Med yoghurt blir citrussalladen en pigg start på dagen eller servera som lyxigt mellanmål.

    Citrussallad med mynta och chiafrön
  • Alternativa sötningsmedel

    Är man ute efter alternativa sötningsmedel funkar torkade bär och frukter väldigt bra. Dadlar kan man till exempel mixa med nötter och havregryn för söta och goda frukt- och nötbollar som kan rullas i riven kokos. Andra bra alternativ är frysta bär och honung.

  • Frukt ÄR godis

    I vissa fall kan det faktiskt räcka att äta vanlig frukt till efterrätt. Rakt upp och ner. Man behöver faktiskt inte böka till det så mycket, säger Leif Grönlund, kock i ICAs kök. Ibland räcker det att äta en riktigt mogen persika som dryper av saft, eller sätta sig efter maten och skala ett päron med kniv, skära i bitar och äta direkt.

    Genom att skära upp frukten känns den genast lite roligare och godare menar han. Blandad frukt skuren i grova bitar serverad på en skärbräda, eller ananas som man trär på spett är bra exempel på enkla desserter som ändå känns lite arbetade.

    – Vill du lyxa till det lite extra smälter du mörk choklad och gör en superenkel chokladfondue, säger Leif. Och så toppar du med lite rostad kokos eller hackade nötter. Du kan också skicka in lite päron och äpplen i ugnen med kanel och honung på – det behöver inte vara krångligare än så!

Artiklar (1582)