Krämigt!

Otroligt goda recept med burrata och mozzarella

Pinsa med krämig burrata, italiensk pastasallad eller en lyxig bruschetta med mozzarella. Släng in en krämig mozzarella eller burrata i leken och du vet att det du lagar blir gott. Här hittar du våra smarrigaste recept med burrata eller mozzarella i huvudrollen.

10 rätter med burrata och mozzarella

  1. Italiensk pastasallad

    1. Italiensk pastasallad med miniburrata

    Betyg 5 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Den här pastasalladen är riktigt god och faktiskt väldigt enkel att göra. Oliver, kronärtskocka, burrata, parmaskinka och en smarrig vitlöks- och senapsvinägrett. Mums!

    Italiensk pastasallad
  2. Pinsa bianco med kronärtskocka, soltorkade tomater och burrata

    2. Pinsa bianco med kronärtskocka, soltorkade tomater och burrata

    Betyg 5 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    En försvinnande god pinsa bianco med ricotta, krämig burrata, soltorkade tomater och kronärtskocka. God som förrätt, plock – eller varför inte som lättlagad middag!

    Pinsa bianco med kronärtskocka, soltorkade tomater och burrata
  3. Bruschetta med mozzarella

    3. Bruschetta med buffelmozzarella

    Betyg 5 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Bruschetta är en klassisk italiensk förrätt som verkligen alltid går hem. Här lyxar vi till det lite extra med ugnsbakade tomater och krämig buffelmozzarella på.

    Bruschetta med mozzarella
  4. Pasta med mozzarella

    4. Pasta med mozzarella

    Betyg 4 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Pasta med mustig tomatsås, krämig mozzarella och pepprig rucola. Tomatsåsen blir fantastiskt god när du smaksätter den med sardeller och vitlök och har små bitar av zucchini och morot i. Enkelt middagsrecept som passar lika bra till vardag som helg.

    Pasta med mozzarella
  5. Antipasti

    5. Antipasti med burrata- och tomatsallad samt små snittar med päron, ricotta och parma

    Betyg 0 av 5.
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Antipasti betyder "före maten" och här hittar du recept på italienskt småplock att duka fram innan middagen. Vad sägs om tomatsallad med miniburrata eller små snittar med päron, ricotta och parma? Lägg till oliver, salami, ett gott bröd och marinerad kronärtskockor och du gör dina gäster riktigt glada.

    Antipasti
  6. Pizza Margherita

    6. Pizza Margherita

    Betyg 5 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En av de godaste pizzorna måste ändå vara en klassisk Margherita, eller hur? Med hemgjord tomatsås och pizzasås tar den sin lilla stund att göra, men det är den väl värd!

    Pizza Margherita
  7. Mozzarella sticks

    7. Mozzarella sticks

    Betyg 3.8 av 5.
    25 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    Gör egna mozzarella sticks – friterade oststavar av mozzarella med en krispig yta och ett mjukt inre av smält ost. Ett oemotståndligt tilltugg som passar lika bra som tillbehör till hamburgaren som på snacksbordet.

    Mozzarella sticks
  8. Rostade tomater med burrata, basilika och citron

    8. Rostade tomater med burrata, basilika och citron

    Betyg 4.5 av 5.
    11 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Krämig burrata som blandas med smakrika ugnsrostade romanticatomater. Det passar till en lyxig brunch eller kanske till en liten lunch. Toppa burratan med den smakrika dressingen som görs av både lök och citron samt oljan från de ugnsbakade tomaterna. Lite chiliflakes på toppen och det är klart att servera.

    Rostade tomater med burrata, basilika och citron
  9. Burrata med citrus- och fänkålssallad

    9. Burrata med citrus- och fänkålssallad

    Betyg 4.8 av 5.
    32 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Burrata med fänkål och apelsin är en enkel och framförallt snygg rätt att servera som start på en måltid. Smaken från krämiga burratan möter den lakritsdoftande fänkålen som du hyvlar i tunna, tunna skivor. Apelsinen och blodgrapefruktens sötsyrliga smaker blir sedan en perfekt matchning till burratan och den saltrostade mandeln.

    Burrata med citrus- och fänkålssallad
  10. Mozzarellasallad med tomat och basilika

    10. Mozzarellasallad med tomat och basilika

    Betyg 3.2 av 5.
    52 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    En fräsch mozzarellasallad är det perfekta tilltugget att bjuda på. Den är enkel att tillaga, välsmakande och vacker att se på. Den mjuka vita osten sida vid sida med den röda tomaten och som en uppiggande prick över i:et landar den gröna basilikan och sluter denna goda cirkel.

    Mozzarellasallad med tomat och basilika

Vad är skillnaden mellan mozzarella, buffelmozzarella och burrata?

Alla tre är försvinnande goda, men vad är egentligen skillnaden mellan mozzarella, buffelmozzarella och burrata? Här får du svaret och tips på rätter som ostarna fungerar extra bra till.

Mozzarella

Klassisk mozzarella tillverkas av komjölk och är en av grundpelarna i det klassiska italienska köket. Det är en färskost med mild, mjölkig smak och en slät konsistens. 

Mozzarella, eller fior di latte som den kallas i Italien, får sin milda smak, konsistens och smältegenskaper genom att ostmassan knådas i hett vatten. Denna speciella teknik kallas pasta filata (spunnen deg). Mozzarella fungerar fint i många rätter; du kan servera den i sallader, på smörgåsar eller i pastarätter. Den passar även utmärkt i ugnsrätter som pinsa, pizza och gratäng.

Buffelmozzarella

Buffelmozzarella tillverkas av pastöriserad buffelmjölk och har en gräddig, lätt syrlig smak. Konsistensen är krämigare och mer porös, och ytan är slätare och fastare än mozzarella gjord på komjölk.

Mozzarella di Bufala Campana D.O.P. är ursprungsskyddad och får endast tillverkas av mjölk från vattenbuffel från områden i centrala och södra Italien. Buffelmozzarella passar bra i sallader och pastarätter, eller så kan du njuta av den med en riktigt god olivolja och en bit bröd.

Burrata

Burrata är en delikatess från Apulien i södra Italien. Det är en typ av mozzarella som knyts för hand och har ett krämigt, gräddigt inre som görs på en blandning av mozzarella och grädde. Namnet kommer från det italienska ordet burro, som betyder smör.

Burrata passar utmärkt till tomater, ruccola, pesto och balsamico och är gott till aperitivo. Den är också väldigt god i lyxiga sallader eller som topping på pizza och pasta.

Artiklar (1240)

Fake it til you make it!

Så gör du falsk burrata

Om du inte har lust att köpa burrata kan du göra egen med hjälp av mozzarella och grädde. 

Guide!

Guide till färskost

Men vad skiljer olika sorter av färskost åt och vad kan färskostarna användas till? Vi guidar dig!

Allt du vill veta om halloumi

Myter om halloumi

Vi slår nämligen direkt hål på myten om att halloumi bara ska grillas.

Gott med ost!

Goda recept med grillost

Vad är det som gnisslar, är ostigt och som passar perfekt på grillen? Grillost såklart. Här tipsar vi om oförskämt goda recept med grillost.

Festligt!

Goda snacks med parmesan

Vem älskar inte ostiga snacks? Här har vi samlat våra bästa snacks med parmesan som passar utmärkt till fördrinken, myskvällen eller som tillbehör till sensommarmiddagen.

Gott & enkelt

Ostbricka x 2

Hur gör man en riktigt god ostbricka? Här får du förslag på en med milda ostar och en med smakrika.