Mycket smak utan socker och salt
Dra ner på saltet och sockret – utan att ge avkall på smakupplevelsen. Läs hur!
"Mjölk gör skelettet starkt" och "äter du fisk så blir du smart". Det finns många uppfattningar om mat och dess nyttigheter. En del stämmer, andra är hitte-på. Vad tror du om dessa? Vi har träffat ICAs dietist som ger oss alla fakta.
Tips! Vad kan du om myter kring huskurer?
Nej! Fruktsocker (fruktos) ger precis samma risk för fetma och hål i tänderna som vanligt strösocker (sackaros). MEN! För den skull ska du absolut inte undvika frukt och bär. För när du äter frukt och bär får du, utöver fruktosen, i dig massor av vitaminer, mineraler och fiber. Det är det tillsatta fruktsockret i exempelvis läsk som du bör vara skeptisk till.
Nej! I samma stund som grönsakerna skördas, börjar näringsämnena succesivt minska. Men om man fryser ner grönsakerna, vilket ofta görs inom några timmar efter skörd, stannar processen upp. Faktum är att frysta grönsaker kan innehålla mer vitaminer än färska grönsaker, i och med att färska grönsaker passerar lager, butik och ditt kylskåp innan de till slut landar på din tallrik.
Ja! I mogna tomater finns en antioxidant, lykopen, som skyddar kroppen mot fria radikaler. Lykopenet blir tillgängligt för kroppen när tomaterna hettas upp, och upphettning är en del av processen med att framställa ketchup. Och sockret? Ja, den oron kan du skaka av dig. För det är sällan man tar mer än en matsked ketchup på maten.
Nej! Det är snarare tvärtom, att mikrad mat kan innehålla mer näring än mat som har tillagats på spisen. Låt säga att du behöver tina fryst broccoli. Om du tinar på spisen lakas lite av näringen ur och försvinner med kokvattnet ner i vasken. Om du däremot tinar i mikron så behövs inget vatten och mer av näringen stannar i broccolin. Dessutom är det mer miljövänligt att mikra då den tillagningsmetoden är snabbare och därmed förbrukas mindre energi.
Lästips! Allt du behöver veta om näringslära.
Ja! Vanligt salt består av natriumklorid. Mineralsalt består av en blandning mellan natriumklorid och kaliumklorid. Eftersom boven i saltet är natrium – det kan höja blodtrycket, vilket kan leda till hjärt-kärlsjukdom – är mineralsalt ett bättre alternativ. Men tänk på! Du bör alltid välja mineralsalt med tillsatt jod, för att minska risken för sjukdomen struma.
Nej! Blodpudding är rikt på järn och det är en seglivad myt att juice och vitkålssallad (båda med mycket C-vitamin) skulle öka upptaget av järnet. Det korrekta är att C-vitamin ökar upptaget av sådant järn som finns i vegetabiliska källor, som kikärtor eller linser.
Nej, spenat är tyvärr inte ett superlivsmedel så man skulle kunna säga att det enskilt får musklerna att växa. Däremot kan spenat mycket väl vara en bra råvara i en hälsosam kost, även för den som vill bygga muskler.
Nja, man kan inte säga att morötter gör att mörkerseendet blir bättre men om man äter morötter så får man i sig A-vitamin som faktiskt kan bidra till att bibehålla god syn. Så indirekt ja, men direkt, nej! Det hjälper alltså inte att äta en morot innan man ger sig ut på mörka landsvägar på natten i hopp om att plötsligt se bättre än man gjorde igår.
Nej, men kanske får du en pepparkaka om du varit snäll?
Nej, tyvärr funkar det inte att sätta i sig en portion lax och att därefter förvänta sig att överprestera på matteprovet eller på jobbet, men Omega 3-fett som finns i de feta varianterna som lax, sill och makrill, är viktiga för att hjärnan ska fungera normalt.
Nja, juice består ju oftast av en eller flera frukter och/eller bär och kan ju per definition inte innehålla fler näringsämnen än som faktiskt finns i dessa frukter och bär. Så, med det som utgångspunkt så är det oftast framför allt vitamin C som juice innehåller särskilt mycket av. Vanligen är dock mängden av vitaminet lägre än om man ätit motsvarande mängd av exempelvis hel apelsin, eftersom ett visst bortfall sker i produktionsprocessen. Idag finns flera juicer som är berikade med t ex vitamin C eller D och kalcium.
Nja, inte specifikt mjölk men mjölk är en väldigt bra källa till kalcium och även vitamin D (nästan all mjölk är numera D-vitaminberikad), två näringsämnen som i kombination är viktiga för en stark benstomme. Under barn- och ungdomsåren är det viktigt att få i sig kalcium och D-vitamin för att öka chanserna till ett starkt skelett genom livet. Lite fysisk aktivitet på det så blir skelettet extra glatt!
Dra ner på saltet och sockret – utan att ge avkall på smakupplevelsen. Läs hur!
Detta ska du titta efter i brödhyllan när du vill ha ett mer hälsosamt bröd.
Hur dåligt är socker för oss egentligen? ICAs dietist svarar på frågor om socker.
Frukost är den måltid som brukar innehålla mest tillsatt socker .
Under 80-talet blev det populärt att ständigt ha en vattenflaska inom armlängds avstånd. Men är det bra att dricka massor av vatten? Eller kan det bli för mycket av livets källa?
Hur mycket socker får vi i oss genom mat, godis och dryck varje år?
Glutenfria gräsfrön fulla av nyttigheter som du kan använda både i bakning och matlagning.
Nordisk mat är riktigt nyttig. Lär dig om vingingakosten och hur den påverkar hälsan.
Salt är en av de viktigaste grundsmakerna och fungerar som en smakförhöjare i, i princip, all matlagning. Men hur gör man för att få till den perfekta biffen, hur mycket salt ska det vara i pastavattnet och hur saltar man när man kokar grönsaker?