Vegetarian och LCHF – går det?
Matnyttig information och saker att ha koll på. Och självklart recepttips.
Bidrar man till skövling av regnskog om man äter sojaprodukter och ökar soja risken för bröstcancer? Vi har tagit reda på sanningen om de allra vanligaste påståendena om sojaprodukter.
Är sojaprodukter bra eller dåligt egentligen? Här slår vi hål på myterna om soja.
Nej. Soja och sojaprodukter innehåller så kallad fytoöstrogener, ämnen som liknar det kvinnliga könshormonet östrogen men är betydligt svagare än de kroppsegna. Tidigare trodde man att intag av soja skulle kunna öka risken för bröstcancer men istället visar de flesta studier att det är tvärtom, alltså att sojaintag skulle kunna minska risken för bröstcancer. Högt intag av soja innan puberteten kan även verka skyddande mot bröstcancer säger viss forskning samtidigt som annan visar att normal konsumtion av sojaprodukter kan vara positivt även för den som sedan tidigare är cancerdrabbad. Sammanfattningsvis kan man säga att en normal konsumtion av soja hos den som är frisk eller tidigare haft cancer är bra men däremot så bör kosttillskott med sojafytoöstrogener inte intas tills mer forskning finns tillgänglig.
Nej. Certifierad soja gör inte det eftersom det innebär att man ställt krav på en ansvarstagande produktion, såväl ur miljö- som arbetsmiljöperspektiv. Soja odlas även i Europa.
Nja. En normal konsumtion kan inte kopplas till detta men det finns ett par fall där män ätit stora mängder sojaprodukter under lång tid och som en följd av detta fått bröst, vilka sedan försvunnit när konsumtionen minskats till normalnivå. Alltså, en normal portion soja kan med fördel ingå i kosten även för män och det finns då ingen anledning till oro för hormonpåverkan.
Nej, hos den som är frisk finns inga risker för detta. Om man har sköldkörtelproblem så kan ett stort intag av soja påverka men då bör dialog ske med behandlande läkare.
Nej, man kan ge soja i maten även till små barn. Däremot bör man undvika sojadryck eller andra vegetabiliska drycker som alternativ till bröstmjölksersättning eftersom de inte innehåller den näring som behövs för det växande lilla barnet.
Matnyttig information och saker att ha koll på. Och självklart recepttips.
Det en mängd växtbaserade alternativ till kvarg, yoghurt och grädde. Vi listar dom här!
Vill du äta mer vegetariskt? Grattis, här har vi listat några supergoda vegorecept.
Vare sig du använder konserverade eller lägger egna i blöt är det jackpot för miljö, plånbok och hälsa. Bönor och ärter är framtidens mat. Här lär du bland annat känna mörkögd black eye, krämiga borlotti och protein-ligans höjdare sojabönan.
Lär dig mer om dessa nyttiga bär, frukter och grönsaker.
Ska man undvika gluten vid IBS och skapar gluten inflammation i kroppen? Vi reder ut!