Vad är skillnaden på socker och sötningsmedel?
Äntligen kan du lära dig skillnaden på socker och sötningsmedel.
Blir man mer sötsugen, ökar risken för cancer, eller går man lättare upp i vikt om man konsumerar sötningsmedel? Här slår vi hål på 5 myter om det som många anser som en het potatis.
Här går vi till grunden med vad som egentligen stämmer om sötningsmedel.
Nej. Det finns inga vetenskapliga belägg för att det skulle ligga till på det viset. Sötningsmedel som ämnen ökar inte sötsuget men söt smak (oavsett källa) tycker vi människor om och det vill vi ofta ha mer av.
Nej. Sötningsmedel är vältestade ämnen och med de doser som förekommer i våra livsmedel, t ex läsk, så ska en normalkonsumtion inte innebära ökad cancerrisk. I de studier som gjorts har man testat betydligt högre doser än en normalkonsumtion skulle innebära, också det utan förhöjd risk som följd.
Noop! Många sötningsmedel är helt fria från kalorier medan andra innehåller pyttelite kalorier. Eftersom sötningsmedel har väldigt söt smak så används de bara i små mängder och därmed så blir kaloriinnehållet litet. Det är de sötade produkterna; bl a dryckerna och godiset, som är bovarna (men, ja, det finns fler än just sockerbovarna!) i dramat. De sötningsmedelsötade produkterna utgör inte stora energipåslag för gemene man och det gör att många faktiskt skulle vinna på att byta sötade livsmedel mot dessa.
Nej. Man blir inte hungrig av sötningsmedel.
Nej. Man äter sött när man äter mat med sötningsmedel så den söta smaken känner man men sötningsmedel tar helt andra vägar i kroppen än socker när det gäller metaboliseringen samtidigt som man inte ser samma respons i hjärnan som man kan se vid intag av livsmedel sötade med vanligt socker.
Äntligen kan du lära dig skillnaden på socker och sötningsmedel.
Så här ska du äta för att maxa formen inför Vasaloppet!
ICA-dietisten Paula Frösell berättar vad kolhydratladdning är och vad du bör tänka på inför ett långdistanslopp.
Så här får du i dig tillräckligt med vätska för att klara hela träningspasset!
Tips på vad du kan äta för att maxa intaget av järn och undvika järnbrist.
Lär dig mer om dessa nyttiga bär, frukter och grönsaker.
Hur farligt är det egentligen med akrylamid? Vi djupdyker ner i ämnet.
Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Hur ska vi tänka så att barn inte får i sig för mycket socker?