Att man behöver kött för att få i sig protein är en myt som hängt med sedan urminnes tider. Visste du att sojabönor innehåller mer protein än kyckling? Och att havregryn slår ägg?
Vi har rankat alla livsmedel från högst till lägst proteininnehåll i de olika kategorierna. Den här listan är utmärkt för dig som vill ha en snabbkurs i proteinrik mat.
Räknat på rå vara om inget annat anges.
Tonfisk: 24 g (konserverad i vatten)
Kycklingfilé 23 g
Nötkött: 22 g
Nötfärs: 20 g
Lax: 20 g
Blandfärs: 19 g
Torsk: 18 g
Makrill: 17 g
Fläskkött: 17 g
Ägg: 12 g
Avser torkade varor
Sojabönor: 34 g
Bönor (kidney/vita/bruna): 22 g
Ärter (gula/gröna): 22 g
Kikärter: 21 g
Quorn: 14 g (avser otillagad)
Havregryn: 13 g
Quinoa: 12 g
Linser (gröna/röda): 11 g (torkade och kokta)
Bovete: 11 g
Pasta: 4 g (tillagad)
Jordnötter: 26 g
Pumpafrö: 25 g
Solrosfrö: 23 g
Jordnötssmör: 23 g
Mandel: 20 g
Linfrö: 18 g
Cashewnötter: 18 g
Chiafrö: 16 g
Valnötter: 14 g
Hasselnötter: 13 g
Parmesanost, 30 %: 42 g
Hushållsost, 17 %: 31 g
Hushållstost, 28 %: 27 g
Kvarg, 1%: 13 g
Keso, 4 %: 12 g
Mjölk: 3,5 g
Fil/yoghurt: 3,4 g
Protein brukar kallas för kroppens byggstenar. Det behövs bland annat för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner. Många är rädda att inte få i sig tillräckligt mycket protein. Men faktum är att nästan alla får i sig mer protein än de behöver, eftersom protein finns i större eller mindre mängd i nästan all mat.
Källa: Livsmedelsverket
Här är energikällorna du behöver för att ge kroppen bästa möjliga förutsättningar.
Lär känna de olika bönsorterna och få tips på recept.
Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!
Varför behöver vi protein? Hur mycket behöver vi? Och vilka proteinkällor finns det?
Om du lär dig tyda näringsdeklarationen får du bättre koll på vad du stoppar i dig.
Är svamp nyttigt? Och hur kommer det sig att vissa människor får ont i magen av svamp?