Snabbkurs!

Proteinrik mat

Att man behöver kött för att få i sig protein är en myt som hängt med sedan urminnes tider. Visste du att sojabönor innehåller mer protein än kyckling? Och att havregryn slår ägg?

Vi listar olika proteinkällor

Vi har rankat alla livsmedel från högst till lägst proteininnehåll i de olika kategorierna. Den här listan är utmärkt för dig som vill ha en snabbkurs i proteinrik mat. 

  • Proteinkällor från kött, fisk och ägg (per 100 g)

    Räknat på rå vara om inget annat anges.

    Tonfisk: 24 g (konserverad i vatten)
    Kycklingfilé 23 g
    Nötkött: 22 g
    Nötfärs:  20 g
    Lax: 20 g 
    Blandfärs: 19 g
    Torsk: 18 g
    Makrill: 17 g
    Fläskkött:  17 g
    Ägg: 12 g

  • Växtbaserade proteinkällor (per 100 g):

    Avser torkade varor

    Sojabönor: 34 g
    Bönor (kidney/vita/bruna): 22 g
    Ärter (gula/gröna): 22 g
    Kikärter: 21 g
    Quorn: 14 g (avser otillagad)
    Havregryn: 13 g
    Quinoa: 12 g
    Linser (gröna/röda): 11 g (torkade och kokta)
    Bovete: 11 g
    Pasta: 4 g (tillagad)

  • Proteinkällor från nötter och frön (per 100 g):

    Jordnötter: 26 g
    Pumpafrö: 25 g
    Solrosfrö: 23 g
    Jordnötssmör: 23 g
    Mandel: 20 g
    Linfrö: 18 g
    Cashewnötter: 18 g
    Chiafrö: 16 g
    Valnötter: 14 g
    Hasselnötter: 13 g

  • Proteinkällor från mejerier (per 100 g):

    Parmesanost, 30 %: 42 g
    Hushållsost, 17 %: 31 g
    Hushållstost, 28 %: 27 g
    Kvarg, 1%: 13 g
    Keso, 4 %: 12 g
    Mjölk: 3,5 g
    Fil/yoghurt: 3,4 g

Vad är protein?

Protein brukar kallas för kroppens byggstenar. Det behövs bland annat för att bygga upp celler och för att bilda enzymer och hormoner. Många är rädda att inte få i sig tillräckligt mycket protein. Men faktum är att nästan alla får i sig mer protein än de behöver, eftersom protein finns i större eller mindre mängd i nästan all mat.

Källa: Livsmedelsverket

Artiklar (1467)

Tips & recept

Ät mer fisk och skaldjur

Varför är fisk så nyttig och vilken fisk ska du välja? Här har vi samlat tips och recept!