Nyttigt, gott och billigt!
Här får du de bästa tipsen på näringsriktig, god och billig mat.
Genom sitt samarbete med Cancerfonden vill kocken och matinspiratören Paul Svensson få fler att äta hälsosammare. I sin kokbok “Den nya husmanskosten” presenteras klassiska rätter i en grönare tappning. Här bjuds vi på fem recept ur boken.
I sin bok har Paul strävat efter att använda 80 procent grönsaker och 20 procent kött. Han har även strävat efter att minska matsvinnet så för varje recept finns ett förslag på hur man kan skapa något helt nytt av resterna.
Dag 1
Du behöver:
2 schalottenlökar, finhackade
Olivolja till stekning
500 g fläskfärs
2 rosmarinkvistar, finhackade
1 tsk fänkålsfrön, mixade eller mortlade
1 liter fläsk- eller kycklingbuljong
800 g grönkål
4 dl grädde
Salt, havssalt, svartpeppar
Spara till dag 2: ca 3 dl soppa, ca 100 g grönkål
Gör så här: Svetta löken mjuk i lite olja. Kyl ner och blanda med färs, rosmarin, fänkål, salt och peppar till en homogen smet. Koka upp buljongen. Rulla små frikadeller av färsen och sjud dem i buljongen tills de ärfasta och färdiga, med en innertemperatur på 65 grader. Ställ åt sidantill servering.
Koka upp kraftigt saltat vatten. Plocka grönkålen från stammen ochkoka hälften av kålen hastigt. Kyl ner i isat vatten.
Koka ihop grädden till hälften i en stor kastrull. Tillsätt buljongen somfrikadellerna kokats i och låt koka ihop. Lägg den förvällda kålen ien kannmixer och slå på gräddbuljong så det täcker. Mixa till en slätsoppa. Smaka av med salt och peppar.
Värm upp en stekpanna, tillsätt en skvätt olja och lite havssalt. Spara ca 100 g grönkål till nästa dag och råstek sedan resten genom att hastigt slunga runt den i pannan tills den får lite färg. Servera soppan med kål och frikadeller.
Dag 2
Du behöver:
ca 3 dl grönkålssoppa frångårdagen
1 dl mineralvatten
2 dl mjölk
3 ägg
2 ½ dl siktat stenmaletdinkelmjöl eller vetemjöl
1 msk strösocker
½ tsk salt
3 dl ricottaost
1 msk olivolja
olivolja till stekning
100 g grönkål frångårdagen, riven i bitar
4 msk honung avgod kvalitet
½ dl valnötterhavssalt, salt
Gör så här: Mixa soppan med mineralvatten, mjölk, ägg, mjöl, socker och salt. Låt svälla i kyl 20 minuter.
Mixa ricottan med lite olja och salt. Värm upp en stekpanna, ringla i olja och tillsätt grönkålen. Krydda med havssalt och slungarunt ett par varv.
Stek tunna crêpes i en beläggningspanna (nonstick) i lite olja. Fördela ricottakräm,honung, nötter och grönkål i crêperna. Vik ihop, ät och njut.
Dag 3
Du behöver:
200 g morötter, gärna Bolero
200 g persiljerötter
1 kålrabbi
150 g potatis, Apache
1 äpple
35 g smör
35 g stenmaletvetemjöl
5 dl mjölk
1 msk sötstark senap
½ dl skuren dill
1 msk mortlade dillfrön
600 g rimmad lax
1 citron, rivet skal och juice
½ dl kallpressad solrosolja
Salt, vitpeppar
Spara till dag 4: 200 g sotad rimmad lax
Gör så här: Skrubba rotfrukterna. Skala med hjälp av en potatis - skalare tunna skivor av 2 morötter, 1 persiljerot, kålrabbin och äpplet. Låt ligga i kallt vatten en stund så att de blir krispiga. Ta upp ur vattnet och lägg på papper. Låt stå i kylen fram till servering.
Koka resterande rotfrukter hela i lättsaltat vatten tills de är mjuka med en liten kärna. Ta upp ur vattnet och låt svalna. Skär i grova bitar.
Smält smöret och vispa i mjölet. Tillsätt mjölken och sjud tills mjölsmaken är borta, ca 10 minuter. Tillsätt senapen och smaka av med salt och peppar. Rör i dill och rotfrukter vid serveringen.
Strö dillfröna på laxen. Sota ytan i en het torr gjut - järnspanna och skär sedan i skivor. Blanda citronskal, citronjuice, olja, salt och peppar och vänd ner de råa rotfrukterna och äpplet.
Servera stuvade rotfrukter med lax och råkost.
Dag 4
Du behöver:
4 msk japansk soja
1 msk sesamolja
1–2 msk yuzu, juice (finns i asiatiska butiker)
1 msk sesamfrön
2 mogna mangor
2 avokador
4 pak choi-huvuden
½ gurka, skalad och skivad
ca 200 g sotad rimmad lax från gårdagen
2 salladslökar, fint skivade
1 röd chili, tunt skivad
Gör så här: Blanda soja, olja och yuzu. Värm vid serveringen till ca 50 grader. Rosta fröna i en torr het stekpanna. Skala och skär mango och avokado i klyftor.
Sota pak choien runt om med en brûléebrännare tills den är svartfläckig. Skär bladen i breda strimlor och blanda med mango, avokado, gurka, lax, lök, chili och varm dressing. Strö sesamfröna över salladen vid servering.
Dag 5
Du behöver:
1 vitkålshuvud
solrosolja till stekning
2 gula lökar, strimlade
1,2 kg kalv- eller fläskfärs
200 g kokt ris timjan, plockade blad
2 msk ljus sirap
2 msk honung ½ msk japansk soja
2 dl grädde
majsstärkelse till redning, t.ex. Maizenas
salt, vitpeppar
Lingongravad vitkål
¼ vitkålshuvud från kålpuddingsreceptet
2 dl lingon
½ dl strösocker
1 tsk salt
Gör så här:
Koka upp vatten med lite salt. Snitta runt roten på kålhuvudet och lägg sedan ner det i det kokande vattnet. Lyft av blad efter hand som de släpper och kyl i kallt vatten.
Ta upp huvudet när 10 blad är lösgjorda. Dela huvudet i 2 delar, spara ena halvan till nästa dag. Strimla ¼ och spara ¼ till lingongravning. Stek den strimlade kålen i olja med löken tills den är mjuk och brynt. Blanda kålen med färs, ris, timjan, salt och peppar. Gör ett stekprov för att smaka kryddningen.
Olja en ugnsform och täck med kålblad så att de sticker ut över kanten. Fördela kålfärsen jämnt över bladen. Avsluta med ytterligare ett lager kålblad och vik de som hänger utanför kanten över färsen.
Blanda sirap, honung och soja. Pensla bladen och baka sedan i ugn på 175 grader tills färsen har en innertemperatur på 58 grader. Häll av vätskan som har bildats i formen och spara den till såsen.
Vänd upp kålpuddingen på en plåt och pensla den andra sidan med siraps- och sojablandningen. Höj ugnsvärmen till 200 grader och gratinera tills pud - dingen fått en fin yta och har en innertemperatur på 65 grader, 8–10 minuter.
Koka upp stekskyn med grädden och red med lite majsstärkelse (utrörd i kallt vatten). Smaka av med salt och peppar.
Här får du de bästa tipsen på näringsriktig, god och billig mat.
Här har vi samlat några av våra fräscha och nyttiga favoritsallader till julbordet.
Här är nyttigare recept på en av världens populäraste rätter - burgaren.
Förlåt om vi är tjatiga, men vi tänker säga det igen: Ät mer grönsaker!
Nyttig och miljösmart mat som är plånboksvänlig och kan varieras i all oändlighet.
Frukosten är värd din tid och kärlek. Här är nio härliga och nyttiga frukostrecept
Här får du smarta tips och goda recept som gör det enkelt att äta mer grönt!
Ta kontrollen över pizzan genom att göra din egen! Här är recept på sju läckra pizzor täckta med färska grönsaker.