Hallon - fakta, tips och somriga recept
Vi bjuder på fakta och tips om hallon och såklart massor av goda recept med hallon.
Alla som älskar hallon räcker upp en hand. Hallon- och jordgubbsglass, hallonmarmelad med lakrits, milkshakes och hallonsemifreddo. Och det bästa av allt - alla recept är med frysta hallon.
Tips: Här hittar du alla våra recept med hallon.
Hallon heter Rubus idaeus på latin och är en buske som tillhör hallonsläktet i familjen rosväxter. Den växer i Europa, Asien och Nordamerika. I Sverige växer den vilt överallt men har också odlats sedan medeltiden.
Om du trodde att hallon är ett bär så trodde du fel. Hallon är en stenfrukt med ett så kallat fruktförband som även består av blommor.
Numera odlas hallon i Sverige både i växthus och i tunnelväxthus. Det gör att vi har svenska hallon i butik under en längre tid av året.
Livsmedelsverket rekommenderar att man kokar frysta hallon av utländskt ursprung. Bären kan nämligen bära på ett virus som orsakar vinterkräksjuka. Du behöver däremot inte koka frysta hallon som är plockade i Sverige då dessa inte utgör någon risk.
Det finns ingen risk för listeria i svenska färska hallon. Det är för att de hanteras på ett annat sätt än frysta bär.
Hallon innehåller mycket C-vitamin, folsyra, järn, kalcium och kalium.
Hallon är extremt tåliga och kan planteras både vår och höst. Hallonen trivs bäst i varm, sandig och kompostberikad jord samt mycket sol.
På sommaren bakar man gärna mjuka kakor och muffins på nyplockade bär. Men nu då, när det mest är frysta bär som gäller, funkar de lika bra? Svaret blir ett nja.
Frysningen spränger sönder bärens struktur vilket gör att de vätskar sig när de tinar. Därför är det alltid bättre att tillsätta bären direkt från frysen utan att tina dem. Då fördelar sig bären jämt och riskerar inte att missfärga smeten. Små bär är bättre än större, och gärna med ett lite tjockare skal som klarar att hålla kvar vätskan något bättre, till exempel blåbär, vinbär och lingon. Jordgubbar däremot är svåra att lyckas med, de är större och riskerar att sjunka ner i kakan, och dessutom tunnskaliga – med andra ord hög risk för en blöt kaka.
Vi bjuder på fakta och tips om hallon och såklart massor av goda recept med hallon.
Ta tillvara säsongens söta, röda bär!
Här är bevis på att glass kan vara näringsrik, snäll mot allergiker, vegansk OCH god!
Gott, näringsrikt och helt gratis. Här är 6 ätbara ogräs och tips på hur du använder dem.
Plocka fram sommarens bär ur frysen och använd dem i allt från milkshake till bullar!
Här listar vi några av våra favorit recept med jordubbar.
Buffé har dykt ner i marinader och hur marinad påverkar resultatet och smaken.
Vi bjuder på grillinspiration på mat, goda tillbehör och desserter för alla smaker.
Det finns en mängd tips och en drös recept som underlättar för en hälsosam grill. Här har vi samlat våra bästa!