Festmat

Så smakar eid al-fitr

I slutet av maj är det dags för världens muslimer att bryta fastan med högtiden eid al-fitr. Buffé bjöd in kvinnorna bakom organisationen Yalla Rinkeby att visa hur de stora festligheterna smakar och dela med sig av sina bästa recept till eid al-fitr.
Här hittar du alla våra recept till eif al-fitr!

7 goda recept 

  • Filodegsrullar med svamp

    Filodegsrullar med svamp

    Betyg 4 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Filodegsrullar fyllda med svamp är perfekt att servera som meze eller vegetariskt tilltugg på buffén eller till picknicken. Smakerna passar till rätter från mellanöstern, som exempelvis libanesisk mat. Servera gärna filodegsrullarna med en yoghurtsås eller dipp!

    Filodegsrullar med svamp
  • Mast o khiar – persisk tzatziki

    Mast o khiar – persisk tzatziki

    Betyg 4.8 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Mast o khiar är en typ av persisk tzatziki med yoghurt, gurka, dill och mynta. Dessutom: knapriga valnötter och sötsyrligt granatäpple på toppen för extra textur och smak! Den fräscha tzatzikin passar till det mesta: kött, fisk, fågel, vegetarisk mat, eller att servera som en dipp.

    Mast o khiar – persisk tzatziki
  • Kycklingspett med chili och vitlök

    Kycklingspett med chili och vitlök

    Betyg 4.7 av 5.
    23 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Prova detta recept på marinad till kycklingspett! Marinaden ger den saftiga kycklingen smak av chili, vitlök, mynta och lime. Servera de marinerade grillade kycklingspetten med dina favorittillbehör till grillat, som potatis, sallad eller bröd.

    Kycklingspett med chili och vitlök
  • Morots- och fänkålssallad

    Morots- och fänkålssallad

    Betyg 4.4 av 5.
    19 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Sallad på morot och fänkål är en frisk och krispig sallad som passar utmärkt till grillat eller på sommarbuffén. Den går supersnabbt att svänga ihop tillsammans med den enkla dressingen av olja, citron, salt och peppar. Färsk persilja gör morots- och fänkålssalladen komplett!

    Morots- och fänkålssallad
  • Rostad auberginesallad med getost och kikärtor

    Rostad auberginesallad med getost och kikärtor

    Betyg 4.2 av 5.
    25 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Servera en kall sallad gjord på aubergine i ugn, smulad getost och rostade kikärter på buffén eller som tillbehör till middagen. Färska örter som persilja och mynta sätter också smak på denna kalla auberginesallad.

    Rostad auberginesallad med getost och kikärtor
  • Tunisisk paprikaröra

    Tunisisk paprikaröra

    Betyg 4.3 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Grillad paprika mixas tillsammans med lök, chili och vitlök till en ljuvlig paprikaröra! Denna tunisiska paprikaröra är en variant av salata mishwiyya och liknar muhammara men innehåller kapris, och är god till grillat eller på en buffé

    Tunisisk paprikaröra
  • Baklava med pistage och kardemumma

    Baklava med pistage och kardemumma

    Betyg 3.4 av 5.
    12 personer har röstat
    Receptet har 2 kommentarer.

    Gör din egen baklava, ett klassiskt bakverk som är vanligt i Mellanöstern. Filodegskakan smaksätts med kardemumma och fylls med nötter som pistage och valnötter samt en sötsyrlig sirap. Servera baklavan uppskuren i bitar som kaka eller söt dessert!

    Baklava med pistage och kardemumma

Yalla Rinkeby

Yalla Rinkeby är ett arbetsintegrerat socialt företag som driver catering, konferensverksamhet och café. Organisationen grundades  2017 och är en systerorganisation till Malmö-organisationen Yalla Trappan. Genom kommersiell verksamhet hjälper Yalla Rinkeby utlandsfödda eller nyetablerade kvinnor att bli långsiktigt självförsörjande. Det är även ett kvinnokooperativ, vilket innebär att de som driver och beslutar om företaget är uteslutande kvinnor.

Artiklar (1577)

Fira livet

Ramadan - allt du behöver veta

Som att fira jul i 30 dagar. Så beskriver Markiz Talhaoui, kokboksförfattare och deltagare i Sveriges mästerkock, den muslimska högtiden ramadan. Här är allt du behöver veta om fastan och firandet.

Fest

Fira eid al-fitr med Zeinas kitchen

Eid al-fitr markerar slutet på fastemånaden ramadan. Matbloggaren Zeina Mourtada firar med saffransmarinerade grillspett, persisk tsatsiki och en himmelsk chokladbaklava.

Smart, gott och enkelt

4 goda matpajer

Lätt att laga och variera i oändlighet. Här är fyra fantastiskt goda recept på matpaj som bevisar att pajen förtjänar att behålla sin stjärnplats på mathimlen.

Recept

Sparris på nya sätt

Nu är våren äntligen här och med den de efterlängtade sparristiderna. Primören är fantastisk med brynt smör, hollandaise eller färskriven parmesan. Men möjligheterna slutar inte där. Här är tre sätt att äta sparris bortom klassikerna!

Vardag

Nudelbonanza

Inspireras av våra smakrika och åh-så-goda recept med nudlar! Enklare vardag, varsågod.

Från champinjon till kantarell

Recept på svamppasta

Här här vi samlat våra bästa recept på pasta med svamp, från kantarell till champinjon!

Tips!

Goda tillbehör till middagen

Ta middagen till nya höjder med spännande smaker och tillbehör! Med rätt tillbehör kommer du långt. Prova något av våra bästa recept.

Värmande tröstmat!

Comfort food

Comfort food ska vara generöst, ostigt och krämigt, helt enkelt tröstmat när den är som bäst! Vi bjuder på recepten som värmer både kropp och själ.