Till alla saffransnördar!

Allt du behöver veta om saffran

Frågorna är många när det kommer till saffran. Var kommer saffran från? Varför är saffran så dyrt? Och hur mycket saffran kan man egentligen äta? Det och mycket mer besvarar vi här!
Här hittar du alla saffransrecept.

Till alla saffransfantaster

Saffran förknippas med jul och godsaker. Men frågorna är många när det kommer till denna gula krydda. Varför är den egentligen så dyr? Det och många andra frågor besvarar vi här.

  • Hur mycket saffran kan man äta?

    Det räcker med en liten mängd för att få smak och färg i dina maträtter. Cirka en tesked saffranstrådar är tillräckligt för en stor gryta eller risrätt. Saffran har en intensiv smak, så om du överanvänder det kan din mat smaka endast lussebulle.

    Här hittar du recept med saffran i maträtter.

  • Var kommer saffran ifrån?

    Saffran kommer från saffranskrokusen. Dessa lila små blommor blommar på hösten och ger oss de eftertraktade saffranstrådarna. Världsberömda saffranodlingsregioner är Iran, Spanien, Grekland och Indien. 

    Tips! Så får du saffran att smaka mer.

  • Varför är det så dyrt med saffran?

    Saffran är en av världens dyraste kryddor, och det finns flera faktorer som bidrar till det höga priset: 

    Manuell skörd: Saffranstrådarna utvinns från blommorna av saffranskrokusen och måste plockas för hand under blomningssäsongen. Det kräver mycket arbetskraft, eftersom varje blomma bara producerar några få saffranstrådar. Detta gör processen tidskrävande och kostsam.

    Låg avkastning: För att producera endast ett kilo saffran krävs det tusentals saffransblommor och många timmars arbete. Eftersom avkastningen är så låg, är mängden saffran som produceras relativt knapp, vilket i sin tur ökar priset.

    Krävande odling: Saffranskrokusen kräver särskilda växtförhållanden och odlas oftast i områden med ett specifikt klimat. Dessa faktorer kan göra odling av saffran relativt svårt och kostsamt.

    Kvalitetsstandarder: Det finns olika kvalitetsnivåer av saffran, och högkvalitativ saffran kan vara ännu dyrare. Priset påverkas av faktorer som färg, smak och doft.

  • Varför förknippar vi saffran med jul?

    Saffran är starkt förknippat med julen i många kulturer, särskilt i norra Europa. Det finns flera historiska och kulturella skäl till varför saffran har blivit en traditionell ingrediens i många julbakverk och rätter:

    Historisk användning: Saffran har en lång historia som krydda och färgämne. Under medeltiden var saffran en dyrbar och eftertraktad krydda, och det var inte ovanligt att använda saffran i festliga maträtter under speciella tillfällen som jul. Dess rika gula färg gav extra festlig glans åt rätterna.

    Julbakverk: Saffran används traditionellt i olika julbakverk som lussekatter, och saffranskakor. Dessa bakverk har blivit ikoniska delar av jultraditionen i länder som Sverige, Norge och Finland. Saffran ger inte bara en karakteristisk smak utan också en vacker gul färg till bakverken.

    Skandinaviska traditioner: I Skandinavien, där användningen av saffran i julmat är särskilt vanlig, har kryddan blivit en viktig del av jultraditionen.

    Symbolik: Saffranets gula färg associeras med ljus och värme, vilket passar väl in i den mörka och kalla vinterperioden när jul firas i norra delar av världen. 

5 goda saffransrecept

  1. Saffransrutor i långpanna

    1. Saffransrutor i långpanna

    Betyg 3.6 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Att baka saffransrutor i långpannan är ett enkelt och snabbt sätt att få många kakbitar att bjuda på. Dessa saffransrutor blir precis lagom sega, sötsyrliga och har en alldeles härlig saffranssmak.

    Saffransrutor i långpanna
  2. Saffransdrömmar med citron

    2. Saffransdrömmar med citron

    Betyg 4 av 5.
    60 personer har röstat
    Receptet har 18 kommentarer.

    Drömmar blev om möjligt än mer drömmiga! I det här receptet har vi lyft de klassiska småkakorna till nya och juliga höjder med smaksättningen saffran och citron.

    Saffransdrömmar med citron
  3. Saffransbullar med vanilj

    3. Saffransbullar med vanilj

    Betyg 4.6 av 5.
    1381 personer har röstat
    Receptet har 287 kommentarer.

    Dessa saffransbullar med vanilj kan vara det godaste du någonsin kommer ha bakat. Vi bakar saffransbullarna med både smör och kvarg så de blir riktigt saftiga. Vanilj i fyllningen gör dem helt oemotståndliga. Snurra saffransbullarna i knutar och njut av dina gyllene underverk!

    Saffransbullar med vanilj
  4. Saffransbiscotti

    4. Saffransbiscotti

    Betyg 4.6 av 5.
    694 personer har röstat
    Receptet har 151 kommentarer.

    Saffransbiscotti är enkelt och gott att baka! Biscotti är en söt och knaprig, italiensk mandelskorpa – här med saffran och gärna pistagenötter istället för mandel. Bjud de små kakorna till kaffe eller glögg. Biscotti med saffran är också fina och goda att ge bort som en hembakad present.

    Saffransbiscotti
  5. Mazarinkaka i långpanna med citrus- och saffransglasyr

    5. Mazarinkaka i långpanna med citrus- och saffransglasyr

    Betyg 4.6 av 5.
    9 personer har röstat
    Receptet har 7 kommentarer.

    Mazarinkaka i långpanna som dessutom har en härligt färgglad glasyr som smakar både citrus och saffran. Det här kan bli julens absoluta favoritkaka. Kaksmeten görs som i klassiska mazarinen med mandelmassa och smaksätts med både skal och saft från citron och apelsin.

    Mazarinkaka i långpanna med citrus- och saffransglasyr
Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Börja använda Sveriges bästa inköpslista för mat! Skapa checklista, dela, samarbeta och gör din vardag enklare med alla smarta funktioner. Här är några saker du kan göra med inköpslistan:

Skapa inköpslista

Handla mat enklare med vår digitala och interaktiva inköpslista. Här kan du lägga till att du behöver, justera mängd eller antal, och du har en lista som är redo att handlas. Du hittar även inköpslistan på ica.se.

Dela inköpslista

Du kan dela din inköpslista med andra både inom och utanför hushållet. Delas stammiskonto inom hushållet är det dessutom ännu enklare att samarbeta kring inköpslistan. Bjud in till ditt sammiskonto under inställningar på Gemensamt stammiskonto på webben.

Scanna varor med mobilen

Använd mobilens kamera och scanna av steckkoden så läggs produkten till i vald inköpslista. Perfekt för att slippa fylla på med varor som håller på att ta slut!

Självscanna i butik

Alla inköpslistor inom samma stammiskonto finns tillgängliga i scanna-handtagen i de butiker som erbjuder självscanning. Här kan du alltså se och checka av dia listor när du självscannar. Att storhandla sin inköpslista i butik har aldrig varit enklare.

Du kan även spara favoritvaror, lägga till ingredienser från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminneser. Bra va? Här kan du ta reda på mer och ladda ner inköpslistan direkt!

 

Artiklar (1544)

FAQ

Stjärnanis - allt du behöver veta

Stjärnanis är en krydda som inte bara fångar ögat med sina stjärnformade frukter utan också förgyller maträtter med sin distinkta smakprofil. Låt oss utforska några fakta om denna förtrollande krydda!

Julproffs!

Vika lussekatter

Vår älskade saffransbulle går att variera i det oändliga. Här visar vi hur du snurrar och viker några av de mest klassiska formerna som lussekatt, julgalt och julbock . Låt mjöldammet yra!

Enkelt!

Julbak i långpanna

Gör det enkelt för dig själv i jul - baka i långpanna! Du slipper krångla med småformar och kan baka mycket julgott på en gång - kanske till en julmarknad, julfest eller luciafirande? Eller så behåller du det för dig själv, lägger in det i frysen och tar fram när sötsuget knackar på!

Gott & saftigt julbak!

Julbaka med kvarg

Vad sägs om saftiga lussekatter med vanilj eller en krämig pepparkakscheesecake?

Guide

Julens kryddor

Vi reder ut vilka de olika julkryddorna är och vad de har för egenskaper.