Älskad sommarprimör

Salladslök - så gör du!

Kan man äta hela salladslöken? Vad är skillnaden mot purjolök? Och hur använder man den i maten? Här får du alla svar om salladslök!

I juni spirar den spänstiga svenska salladslöken! En mild och späd sommarväxt som, trots sitt lite missvisande engelska namn spring onion, grönskar från och med maj ända fram till årets första höstmånad gör intåg. Löken kommer från början från norra Asien, vilket förklarar dess många framträdanden i wokrätter och nudelsoppor, med sällskap av bitig ingefära, syrlig lime och het chili.

Laga mat med salladslök

Hela salladslöken förutom roten går att äta. Hacka gärna ned den rå i till exempel sallader eller stek den en stund i fräscha wokrätter. Möjligheterna är oändliga!

Förutom att löken gör sig fin som smakförhöjare i asiatiska rätter och sommarfräscha sallader, så klarar den spänstiga salladslöken även av att stå på egna ben. Lägg den hel på grillen eller i stekpannan med en rejäl klick smör, och servera de sotade eller smörstekta lökarna till fisk eller grillad halloumi. Det som skiljer salladslöken från andra lökar är dess milda och aningen somriga smaktoner. Dessutom gör salladslökens blygsamma storlek att den snabbt går att tillaga, och precis som alla andra små grönsaker så är den även söt att äta med ögat.

Hur smakar salladslök?

Salladslöken har en mild, härlig smak och krispig textur.

Vad är skillnaden mellan salladslök och purjolök?

Purjolöken är större och har en blast som är något grövre och aningen segare. Den lilla salladslöken består av tätt sittande långa, ihåliga och krispiga blad, vars färg går från vitt vid roten till en härligt pigg och vårgrön bladkrona.

Förvara salladslök

Rå salladslök som blir över vid middagslagning går alldeles utmärkt att förvara, hacka och toppa frukostmackan med, eller för att strö ner i en snabb men smakrik lunchomelett. Oavsett hackad eller hel så trivs den spröda löken bäst längst ner i kylskåpet. Där kan den hålla i ungefär en vecka, och några dagar ytterligare om den skyddas mot etylen och torka i en lufttät behållare. Så passa på att njuta av säsongens skönaste och spädaste lökar! En sommarflört som gärna hade fått hålla i sig året om.

Fakta

SÄSONG

Den svenska salladslöken finns att tillgå från maj till augusti, och det är nu under dess första månader som löken är som sprödast.

TILLAGNING

De första milda lökarna passar råa i somriga sallader, och de som fått växa till sig i både smak och storlek är fina att tillaga i wokrätter, pajer, crêpes och soppor eller kokt, sotad, alternativt smörstekt hel som spänstigt tillbehör.

PASSAR MED

Salladslöken paras gärna ihop med fisk eller tofu, helst med asiatiska smaker som soja och ingefära. Den passar även med mustiga toner av tomat och smakrik ost, och den milda löksmaken gör sig även fin med andra milda sommargrönsaker.

FÖRVARING

Löken är känslig mot uttorkning och trivs bäst i lufttät behållare i 2–4 °C.

Recept med salladslök

  1. Ugnsomelett med salladslök

    1. Ugnsomelett med salladslök

    Betyg 3 av 5.
    2 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Varför äter man inte omelett oftare? Det är ju så enkelt och gott! Här är ett recept på en ugnsomelett med salladslök som du smaksätter med soja, sesamolja och sesamfrö. Gott som en del av en asiatisk brunch tillsammans med stekt svamp, jätteräkor eller kyckling.

    Ugnsomelett med salladslök
  2. Snabb ramen

    2. Snabb ramen

    Betyg 4.3 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    Snabb enkel middag eller lunch fixas enkelt med när du gör ramen på snabbnudlar. Lyxa till snabbnudlarna med sojabönor och toppa gärna nudlarna med ägg, srirachasås och salladslök.

    Snabb ramen
  3. Smörkokta vaxbönor med salladslök

    3. Smörkokta vaxbönor med salladslök

    Betyg 4.3 av 5.
    3 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Smörkokta vaxbönor med salladslök och persilja! Det är riktigt gott det! Den korta säsongen då det finns färska vaxbönor bör firas genom att äta dem just precis så här! Vaxbönor älskar smör! Och vi älskar vaxbönor!

    Smörkokta vaxbönor med salladslök
  4. Tomatbräserad salladslök med timjan

    4. Tomatbräserad salladslök med timjan

    Betyg 0 av 5.
    0 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    När salladslöken är i säsong kan man passa på att frossa lite extra i denna goda primör. Här är ett recept där salladslöken får koka en kort stund i en enkel men smakrik tomatsås. Servera varm med nykokt pasta och parmesanost eller kall på en buffé som tillbehör.

    Tomatbräserad salladslök med timjan

Artiklar (1544)

Länge leve den långa löken!

Guide till purjolök

Från Medelhavet med kärlek kommer denna spretigt spänstiga och smaksäkra lök. Nu är det äntligen dags att prisa purjolöken, och låta den resliga grödan ta lika mycket plats på tallriken som den gör i kylen.

En spretig snygging

Gräslök

Gräslök finns året runt i butiken, både färsk och fryst. Men kan man plocka vild gräslök? Och hur använder man gräslök? Här får du svar!

Lyckas med löken!

Hacka lök

Hur får man till en riktigt finhackad lök egentligen? Här visar vi steg för steg hur du hackar lök som ett proffs!

Guide

Lökigt!

Fakta, tips och recept! Följ med på en djupdykning i rödlökens värld.

Det funkar!

Hacka lök utan tårar

Beredd på tårar när du ska hacka lök? Här tipsar vi om hur du hackar lök utan att gråta.

Guide

Allt om hjärtsallad

Vi fördjupar oss i den söta lilla salladen och tar reda på spännande fakta och recept.