Vad är skillanden på shawarma och kebab, vad äter man till shawarma och har vi något bra recept på shawarma? Här kommer allt du behöver veta om shawarma.
Testa att laga kyckling-shawarma.
Den här populära rätten från mellanöstern gillas av många och vi förstår varför. Kryddigt kött som äts tillsammans med pita, grönsaker och god sås.
Shawarma är en populär rätt som kommer från Mellanöstern, ursprungligen från Levanten. Rätten består av kött som skärs i tunna skivor som rostas på ett långsamt roterande vertikalt spett. Kryddat lammkött är vanligast, men man kan även hitta shawarma gjord på nötkött, kyckling eller kalkon.
Shawarma görs traditionellt av lammkött, medan kebab kan göras av en mängd olika kött, så som nötkött, kyckling, lamm och fläsk. Man kryddar shawarma med en blandning av spiskummin, gurkmeja och paprika. Kebab kan kryddas med en mängd olika kryddor beroende på region.
Shawarma serveras ofta i pitabröd med en mängd olika tillbehör, bland annat:
Grönsaker:
Sallad
Tomat
Gurka
Lök
Picklad rödlök
Paprika
Hummus
Baba ghanoush
Såser:
Tahinisås
Vitlökssås
Yoghurtsås
Chilisås
Harissa
De vanligaste kryddorna som används i shawarma är:
Spiskummin, paprika, gurkmeja, koriander, vitlök, svartpeppar, ingefära, kanel och muskotnöt.
2 msk malen spiskummin
1 msk mald koriander
1 msk paprikapulver
1 tsk gurkmeja
1 tsk mald ingefära
1 tsk mald kanel
1/2 tsk mald muskotnöt
1/2 tsk svartpeppar
1/4 tsk salt
Blanda alla ingredienser i en skål. Förvara kryddblandningen i en lufttät burk i upp till 6 månader.
Kyckling shawarma med strimlad kyckling är en variant av kycklingkebab som gärna serveras i pitabröd eller i en rulle av libabröd. Kycklingen ska ligga länge i marinaden med yoghurt och kryddor, så att det blir både mört och smakrikt. Blanda med grönsaker och laga sedan allt på en plåt i ugnen. Streetfood från Mellanöstern när den är som godast!
Kyckling shawarma - kycklingkebab i ugnHär hittar du tips på hur du lyckas med bullbaket och ett gäng goda fyllningar till bullarna.
Vad ska förvaras i rumstemperatur och vilken mat mår bäst i kylskåp? Vi har svaren!
Tillhör du dem som gärna ger dig ut i skogen med en liten kniv i ena handen och en korg i den andra när det är svampsäsong? Vi har samlat bästa tipsen för allt som har med svampplockning att göra! Allt från det ultimata vädret för svampplockning till hur du bäst rensar svamp och tar tillvara på dina kantareller eller vad du nu haft turen att hitta därute i svampskogen!
Hur intresset för matlagning väcktes, vad äter hon när ingen ser och massa mer...
Vi bjuder in till en smakupplevelse som andas Grekland och bjuder på recept på grekisk mat
För dig som har en outröttlig törst för kunskap om moroten och suktar goda morotsrecept!