Hållbara kaffetips
Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!
Har du någonsin råkat ut för att din banan blivit så brun att du tänkt att nu måste den slängas? Du är inte ensam. Det är lätt hänt att bananen mognar fortare än vad man tänkt sig. Här kommer lite tips på vad du kan göra med dina bruna bananer och hur du förlänger hållbarheten på dem.
Världens godaste banankaka! Det här är en god och saftig banankaka som vi är många som har som favorit till fikat - vuxna och barn. Smeten rör du enkelt ihop med mogna mosade bananer och hackad choklad. Ät som den är eller servera med vaniljglass för extra mums.
Detta är ett riktigt enkelt recept till frukost eller mellis som hela familjen kommer gilla. Mosa din bruna banan och blanda med ägg och vanlijsocker. Stek plättarna i smör. Klart!
Banankaka är ett perfekt sätt att använda dina mogna bananer på! Frukten ger kakan den perfekta sötman som gör det till en härlig blandning av bröd och kaka.
För ett nyttigare alternativ till glass kan du frys in mogen skivad banan i minst två timmar. Kör sedan i en mixer. Glassen är klar! Vill du hellre testa en variant med pecannötter och kolasås så är det här receptet riktigt smarrigt.
I det här receptet kan du smaksätta din havregrynsgröt med en halv mosad banan. Ett enkelt sätt att använda din övermogna banan på!
Väljer du ekologisk banan kan du till och med mixa ner skalet i denna krämiga smoothie med mandeldryck, kakao och jordnötssmör. Så gott!
Vira in skaften på bananklasen i platsfolie
Bananer släpper nämligen ut etylengas under sin mognadsprocess som bland annat gör att de blir bruna snabbare. Genom att plasta in skaftet så minskar gasen och bananen blir inte brun lika snabbt.
Förvara inte bananen i kylskåp
Bananer mognar bäst i rumstemperatur. I kylskåp förblir de hårda och är det dessutom kallare än 12 grader så riskerar bananen att få köldskador. Köldskador visar sig oftast som svarta eller bruna prickar under ytan på skalet, men de kan också göra att bananerna får en grå ton när de sedan utsätts för värme.
Frys in bananen
Vill du inte äta upp din banan eller hinner du inte laga något med den så kan du frysa in den. Frys in den hel (med eller utan skal) eller i skivor beroende på vad du ska använda den till senare.
Ta vara på kaffeslatten och sumpen för att minska svinnet - baka, gör scrub eller frys in!
Minska kaffesvinnet och baka med ditt överblivna kaffe!
Ta vara på resterna från juicningen och stoppa dem i bröddegen. Inget svinn, vinn-vinn!
Vi tipsar om vilken alkoholfri öl som passar till vilken mat och ölsorter till högtider.
Här tipsar vi om vad du kan använda istället för mjölk när du bakar.
Äppelsäsong! Vi fördjupar oss i äppelkunskap och bjuder på goda recept med äpplen.
Dags för myth busting! Vi slår hål på fyra myter om snabbkaffe.
Låt kaffet ta plats i bakverk och drinkar! Vi tipsar om ljuvliga recept med kaffe.
Vidga dina kaffevyer och upptäck nya kaffesorter. Här får du tips om ändrade kaffevanor!