Grilla miljövänligt, enkelt!
Visst kan du grilla mer miljövänligt – det gäller bara att göra medvetna val.
Tänk att komma hem från jobbet eller skolan och middagen är klar samtidigt som du kliver in genom ytterdörren. Hur härligt och möjligt som helst! Här bjuder vi på inspiration och recept för slow cooker, eller crockpot som det också kallas.
Ett mustigt långkok på högrev och lite av en blinkning till den koreanska rätten bibimbap där marinerat kött bjuds i en skål med ris och grönsaksplock. Laga gärna högrevsgrytan en dag eller två i förväg – den blir bara godare ju längre den står.
Grejen här är alltså inte att grilla salsan, utan att grilla mangon och sen göra salsan. Får man bara ordning på det blir det gott. Lammläggen är färdiglagade och ska grillas försiktigt för smak och värme. Räkna med ca 15 min för att den ska bli genomvarm.
Ett värmande långkok med spanska förtecken som tillagas i två steg. Först kokas grytbitar av nöt smältande möra i ugnen, sedan tillsätts en härlig blandning av färska grönsaker och korv. Välj en färsk, alltså rå, chorizokorv som ger mycket smak och mustighet i grytan.
Jazzig chili är ett härligt recept på långkok med hetta, mustighet och sötma från chili, öl, torkad ancho och fikon. En chiligryta som går utmärkt att göra på antingen älg eller högrev av nöt. Laga gärna chilin en dag innan den ska ätas!
Sugo di carne betyder "sås av kött" på italienska. Karljohanssvamp och parmaskinka gör såsen matigare. Detta recept är något avancerat och passar bra när man har tid på sig. Servera med nykokt pasta och färskriven parmesan.
En fyllig äkta ragu bolognese gjord på kalvfärs och blandfärs, som får koka ihop tillsammans med rött vin, tomat och selleri. Denna köttfärssås görs som långkok och räcker till många. Rosmarin och lagerblad får ge smak till den mustiga pastasåsen. Servera med pasta och parmesan!
Att laga mat i en slow cooker är enkelt och du sparar massa tid. De enda redskap du behöver vid tillagning är en skärbräda, en kniv och en slow cooker. Lägg ner alla ingredienser i grytan, ställ in tid och låt slow cookern göra jobbet. Servera maten direkt ur grytan för att dra ner på disk. Kan det bli enklare?
Tack vare att maten i en slow cooker tillagas under lock vid låg temperatur under en längre tid, så hinner smakerna blomma ut ordentligt. Kött blir mört och saftigt samtidigt som grönsaker håller sig spänstiga. Du riskerar heller aldrig att bränna vid maten eftersom tillagningstemperaturen är så låg.
När du lagar mat vid låg temperatur och under lock så stannar alla vitaminer och näringsämnen kvar i maten. Grytan värmer inte maten från botten, utan värmen omsluter maten från alla håll, vilket ger en varsam tillagning. Dessutom slipper du mat som fastnar i botten. I en slow cooker behöver du heller inget extra fett vid tillagning. Bra, va?
En slow cooker har mycket lägre wattal än en normal ugn och drar därför mindre ström. Det är bra för både din plånbok och miljön. Du kan också använda billigare råvaror, till exempel enklare köttbitar, och det blir ändå mört och gott tack vare den långa tillagningstiden.
Slow cooker är egentligen inte ett nytt fenomen. Matlagningsmetoden har funnits i olika former under annat namn sedan länge; från kokgropar täckta av stenar till den nordafrikanska lergrytan tagine. I USA har så kallade crock pots använts sedan 70-talet.
Långkok har de senaste åren blivit oerhört populärt. Genom att koka kött och grönsaker på låg temperatur i många timmar skapar man en fantastisk smak och råvarorna behåller sina näringsämnen.
Visst kan du grilla mer miljövänligt – det gäller bara att göra medvetna val.
Olika bakformar passar till olika bakverk. Här hjälper vi dig välja rätt!
Vi visar hur du gör focaccia-konst!
Med slowjuicer går det långsammare att göra juice - vilket är bra! Vi listar 5 fördelar.
Här är 8 köksredskap för att laga mat snabbare, roligare och kan faktiskt smaka godare.
Rädda grillfesten och använd ett halster som håller fisken på plats!
Här tipsar vi om grillredskapen som gör det lätt att grilla.
Det finns en mängd tips och en drös recept som underlättar för en hälsosam grill. Här har vi samlat våra bästa!
Gröt är gott, nyttigt och mättande. Och så lätt att variera. Rör ner ett ägg för extra protein, toppa med nötter för crunch eller byt ut kokvattnet mot äppeljuice för sötma. Här tipsar vi om hur du kan komponera din nya favoritgröt.