Fira nationaldagen med en smarrig och nyttig meny
Hissa flaggan, duka bordet och fira Sveriges nationaldag med hälsosam och supergod mat!
Nu är det sparrissäsong så kavla upp ärmarna och sätt igång att tillaga läckra recept där den här primören spelar huvudrollen.
Tips: Här hittar du alla sparrisrecept.
Den bästa tiden på året måste ändå vara primörsäsongen. När sparrisen frodas finns det inget att vänta på, här har vi samlat nyttiga och smarriga sparrisrecept. Testa ett eller helst flera!
Röding är en tacksam fisk att lägga på grillen. Den innehåller nyttiga fetter som gör att fisken inte torkar ut och blir torr så lätt. Investera i en grillwokpanna och den läckra sparris- och zucchinisalladen med underbar sojavinägrett går som en dans att göra.
Grillad röding med sparris- och zucchinisalladDen här sparrisrätten är beviset på att med bra råvaror så är det enklaste det godaste. Rosta den gröna sparrisen tillsammans med fin olivolja, lite vitlök och toppa sedan med nyriven parmesanost och lite lagrad balsamicovinäger och du har en förrätt som gör succé. Sparrisen går även utmärkt att tillaga på grillen.
Rostad grön sparris med vitlök och parmesanEn sallad som skriker försommar! Rostade kikärter, hummus på gröna ärter, kokt quinoa och späda primörer som morötter, sparris och lök samsas i denna ljuvliga vegetariska bowl. Perfekt till middag, lunch, att servera på festbuffén eller ta med på picknicken.
Veggie bowl med primörer, kikärtor och ärthummusAtt svänga ihop en sparrissallad är ett enkelt sätt att variera sparrisens roll på grillbordet. Blanda den med lite rödlök, citron och vackra blad från en machésallad och i en handvändning har du komponerat ihop ett spännande inslag att ställa fram på matbordet.
Sparrissallad med rödlök och citronTänk att något så enkelt att tillaga kan vara så gott att äta. Kycklingen kryddas med vitlök, oliver, gräslök och citronsaft och serveras med kokt potatis, stekt sparris och stekt chrunchitasallad. Det enda som saknas är att önska smaklig måltid.
Vitlöksstekt kyckling med sparrisMed tunt hyvlad sparris, krispiga salladsärtor och en krämig dressing på pumpakärnor, matyoghurt och vitlök är det här en grönsallad när den är som bäst. Servera som tillbehör eller som en del av en buffé.
Vårig grönsallad med sparris och pumpadressingEn matig bön- och quinoasallad fylld med säsongens fina färska grönsaker. Allt kan förberedas dagen innan och så blandar man ihop salladen med dressingen strax innan serveringen. Salsan är en höjdare – gör gärna extra mycket för den håller sig flera dagar och passar också till allt grillat.
Quinoasallad med sparris och salsa romescoAvnjut årets första grönsaksskörd med en underbar salsa verde. Servera de lättkokta primörerna med färskt bröd, ägghalvor och den hemmagjorda mumsiga salsamixen bestående av bland annat kapris, sardeller, vitlök och gräslök.
Primörer med salsa verdeHissa flaggan, duka bordet och fira Sveriges nationaldag med hälsosam och supergod mat!
Det finns en mängd tips och en drös recept som underlättar för en hälsosam grill. Här har vi samlat våra bästa!
Här hittar du våra godaste, mest smakrika recept om du vill grilla vegetariskt i sommar.
Sparrisen är ett säkert vårtecken! Här är fakta och härliga recept med vår favoritprimör.
Nu är sparrisens tid här! Passa på att laga vårens lyxiga primör när den är i säsong.
Koka, steka eller grilla – hur tillagar man egentligen sparris? Här hittar du svaret!
Frukosten är värd din tid och kärlek. Här är nio härliga och nyttiga frukostrecept
Vi listar 19 goda primör-recept. Vad sägs om risotto med ramslöksolja?