Vi avslöjar hur du får perfekt gravad lax som blir riktigt saftig och smakrik på bara fyra timmar.
Tips: Se vårt grundrecept på snabbgravad lax.
Den klassiska metoden att grava lax har hängt med sedan förra sekelskiftet. Salt, socker och kryddor strös mellan två rejäla laxfiléer, som sedan får ligga i kylen i två dygn och vändas några gånger.
Vi har hittat ett sätt att förenkla och snabba på gravningsprocessen och samtidigt förhöja smaken, så att laxen verkligen får en tydlig smak av kryddningen. Grundreceptet, och några av de smaksatta varianterna, hittar du bland receptlänkarna nedan.
Vid testerna utgick vi från laxbitar på 500 gram. Till den mängden räcker en marinad bestående av 1 deciliter vatten, eller annan vätska, 2 matskedar socker och 2 matskedar salt.
Vi provade olika gravningstider, allt från en timme upp till två dygn. Smakpanelen kom överens om att fyra timmar är optimalt. Då får laxen en mild men tydlig gravad karaktär och textur, men är ändå något mjukare och saftigare än klassisk gravlax. Att den snabbgravade laxen blir saftigare är inte så konstigt om man ser till vikttappet. Redan efter fyra timmar har den klassiska gravlaxen tappat fem gånger så mycket vätska som den snabbgravade.
Att använda en gravningsmarinad i stället för torrkryddning öppnar upp nya möjligheter för den som vill sätta egen smak på laxen. Vi provade att ersätta vattnet med allt från blåbärssaft, kaffe (förvånansvärt gott!) och sake till öl, äppelmust och gin. De olika vätskorna kombinerades med kryddor och andra smaksättare på längden och tvären.
Målet med alla smaksättare var att de verkligen skulle ge karaktär till den snabbgravade laxen. Till slut kvarstod sex smaksättningar som matchades med varsin smaksatt majonnäs.
Snabbgravning förlänger inte hållbarheten på fisken som när man gravar på vanligt sätt. Så det är viktigt att den hanteras som rå, även efter gravningen. Grava bara en så stor bit som du tror går åt. Blir det lax över håller den någon dag till i kylen.
Rå fisk kan innehålla parasiter, och därför råder Livsmedelsverket att den ska ligga i frysen i tre dygn innan den ska gravas. Det rådet gäller dock inte för odlad lax, eftersom risken att den ska innehålla parasiter är mycket liten.
Vi ersätter socker och sirap med andra söta alternativ. Se hur resultatet blev!
Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.
Vi visar hur du lägger in sill där rödlök, kryddpeppar och lagerblad sätter smak.
Botanisera bland våra mest välbesökta sillrecept och hitta din favorit till högtiderna!
Fem goda recept som du verkligen borde prova.
Läckert söt och härligt seg. Här visar vi hur du kokar den perfekta knäcken!