Söndagspreppen!

En grönare middagsmeny

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad på menyn.
Till alla söndagspreppar!

Klimatguidad veckomeny

Månadens meny har fokus på grönt då rätterna vi valt är extra klimatsmarta. Det genomsnittliga klimatavtrycket för varje måltid är under 0,5 kg CO2e, helt i linje med globala klimatmål. I denna prepp hittar du uträknat utsläpp per portion vid varje måltid.

Visste du att vi har fler klimatguidade recept på ICA.se? Leta efter det gröna lövet för att göra ett grönare val.  

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    SÖNDAG
    Grönärtsfritters med kokt potatis och örtig yoghurtsås

    MÅNDAG
    Smashed potatispaj med purjolök och tomat, bönsallad och rucola  

    TISDAG
    Rostade rotfrukter med tonfisk i salsa verdemajonnäs

    ONSDAG
    Grynsallad med rostade rotfrukter, grillost och salsa verde

Förbered det här

  • Salsa verde i en skål.

    Salsa verde till 4 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    450 g isbergssallad  
    1 dl olivolja 
    2 vitlöksklyftor 
    65 g babyspenat 
    40 g fryst gräslök 
    40 g fryst persilja 
    1 dl kapris   
    2 msk dijonsenap  
    1 tsk salt 
    3 krm peppar 
    1 citron (3 msk saft) 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Skär salladen i grova bitar.  
    2. Mixa först sallad och olivolja i en matberedare. Tillsätt spenat, gräslök, persilja, pressad vitlök, kapris och senap och mixa ihop. 
    3. Pressa och smaksätt med citronsaft, salt och peppar. 
    4. Spara ¾ i kylen. 

  • Kokt mathavre i en kastrull.

    Mathavre till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    400 g mathavre (ca 5 ½ dl) 
    17 dl vatten 
    salt 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka mathavret i saltat vatten ca 10 minuter.  
    2. Låt svalna och spara i kylen.  

  • Kokt potatis i en skål.

    Kokt potatis till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    1 ½ påse potatis, Amandine (à 900 g) 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Koka potatisen mjuk (med skal) i saltat vatten.  
    2. Spara 1/3 av potatisen i kylen.

  • Rostade rotfrukter på en plåt.

    Rostade rotfrukter och potatis till 2 måltider för 4 personer

    INGREDIENSER
    2 rödlökar 
    500 g morötter 
    500 g rotselleri 
    900 g potatis, Amandine 
    3 msk olivolja 
    1 tsk salt 
    3 krm svartpeppar 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en plåt (har du varmluft, så sätt in två plåtar).  
    2. Skala lök och rotfrukter och skär i klyftor eller bitar. Dela potatisen i klyftor. Blanda allt med olja, salt och peppar.  
    3. Häll ut allt på den varma plåten och sätt in i mitten av ugnen 25-30 minuter.  
    4. Ta ut, låt svalna och spara i kylen.  

Laga det här

  • Grönärtsfritters med potatis och tomatsallad.

    SÖNDAG Grönärtsfritters med grön yoghurt och tomatsallad för 4 personer

    0,34 kg CO2e per portion

    REDAN FÄRDIGT
    ⅔ av den kokta potatisen 
    ¼ av salsa verden 
    ⅓ av det kokta mathavret 

    TILLSÄTT
    250 g frysta gröna ärtor 
    1 ½ dl ströbröd 
    1 tsk sambal oelek 
    1 dl riven ost, 23%
    1 tsk bakpulver 
    ½ tsk salt 

    2 dl turkisk yoghurt (10%) 
    salt  
    svartpeppar 
     
    250 g småtomater 
    ½ rödlök 
    1 msk olivolja 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Tina ärtorna. 
    2. Sätt ugnen på 225°C. 
    3. Mixa ärtor och mathavre i en matberedare till en grov puré med hälften av salsa verden (ca 1 dl).  
    4. Tillsätt ströbröd, sambal oelek, ost, bakpulver och salt och mixa så att det blandar sig.  
    5. Skeda upp ärtröran i 8 klickar på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till så de blir lite platta. Sätt in plåten i mitten av ugnen ca 10 minuter, vänd plättarna och låt de steka ytterligare 5 minuter.  
    6. Blanda resten av salsa verden med yoghurten. Smaka av med salt och peppar.  
    7. Dela tomaterna. Skala och hacka löken fint. Blanda tomater och lök med olivoljan och krydda med salt och peppar.  
    8. Servera frittersarna med kokt potatis, yoghurt och tomatsallad.  

  • Potatispaj i en pajform.

    MÅNDAG Smashed potatispaj med purjolök och tomat, bönsallad och rucola för 4 personer

    0,31 kg CO2e per portion

    REDAN FÄRDIGT
    ⅓ av den kokta potatisen 
    ¼ av salsa verden 

    TILLSÄTT
    ½ msk olivolja till formen 
    1 purjolök (ca 300 g) 
    1/2 msk olivolja 
    1 vitlöksklyfta 
    2 tsk torkad dragon 
    250 g småtomater 
    4 ägg 
    2 ½ dl mjölk 
    1 msk dijonsenap 
    1 tsk salt 
    2 krm svartpeppar 
    1 förp kokt bönmix (à 380 g) 
    65 g rucola 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Sätt ugnen på 225°C. 
    2. Smörj en pajform (ca 27 cm i diameter) med oljan.  
    3. Krossa den kokta potatisen och tryck ut den i pajformen. Sätt in formen i ugnen ca 15 minuter eller tills potatisen börjar få lite färg.  
    4. Ansa, skölj och skär purjolöken i skivor. Stek purjolöken mjuk i oljan i en stekpanna på medelvärme utan att den får färg. Pressa i vitlöken och krydda med dragonen mot slutet.  
    5. Dela tomaterna. 
    6. Vispa ihop ägg, mjölk, senap, salt och peppar. Lägg purjolöken i pajskalet och häll över äggstanningen. Toppa med tomater och försök lägga ner dem med snittytan upp. Sätt in i ugnen ca 20 min eller tills äggstanningen stannat. 
    7. Häll av bönorna i en sil och spola i kallt vatten och låt rinna av ordentligt. Blanda med salsa verden. 
    8. Servera pajen med bönsalladen och rucola.  

  • Rostade rotfrukter med tonfisk i en skål.

    TISDAG Rostade rotfrukter med tonfisk i salsa verdemajonnäs för 4 personer

    0,8 kg CO2e per portion

    REDAN FÄRDIGT
    ⅔ av de rostade rotfrukterna 
    ¼ av salsa verden 

    TILLSÄTT
    3 förp tonfisk i vatten (à 170 g) 
    ½ rödlök 
    1 dl majonnäs 
    salt 
    peppar 
    65 g babyspenat 

    GÖR SÅ HÄR
    1. Värm rotfrukterna försiktigt i mitten av ugnen på 150°C ca 15 minuter. 
    2. Häll av tonfisken i en sil och låt den rinna av ordentligt.  
    3. Skala och hacka löken fint.  
    4. Blanda tonfisk, lök, majonnäs och salsa verde. Smaka av med salt och peppar.  
    5. Rör försiktigt ner spenaten i rotfrukterna och servera med tonfiskröran.  

  • Grynsallad med grillost i en djup tallrik.

    ONSDAG Grynsallad med rostade rotfrukter, hyvlad grillost och salsa verde för 4 personer

    0,5 kg CO2e per portion

    REDAN FÄRDIGT
    ⅓ av de rostade rotfrukterna 
    ⅔ av det kokta mathavret 
    ¼ av salsa verden 

    TILLSÄTT
    1 vitlöksklyfta 
    1 msk dijonsenap 
    1 citron (2 msk saft) 
    2 msk olivolja 
    1 msk vatten 
    salt 
    peppar 
    1 dl pumpakärnor 
    65 g rucola 
    1 förp grillost (à 200 g)  

    GÖR SÅ HÄR
    1. Värm rotfrukterna försiktigt i mitten av ugnen på 150°C ca 15 minuter. Värm matvetet några minuter i ugnen eller i mikrovågsugn. 
    2. Skala och pressa vitlöken och blanda med senap, citronsaft, olivolja och vatten. Vänd ner i matvetet och blanda med rotfrukterna. 
    3. Blanda grynsalladen med pumpakärnor och rucola, hyvla grillosten över salladen. 5. Servera med salsa verden.  

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Inköpslistan

Inköpslistan - din digitala kompis

Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!

Upptäck inköpslistan

Artiklar Visar 1601 stycken

Enkel prepp med falukorv

Månadens meny bjuder på falukorv med rotmos, soppa och smörrebröd med krispig fisk.

Enkel måltidsprepp

Meny med köttbullar i röd curry med nudlar, burritos med bönor och linsgryta på menyn.

Lax på olika sätt

Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.

Veganska recept

En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.

Morot på tre sätt

En meny med morot på tre med bland annat morotssoppa och torsk med morotsailoi.