Från rostbiff till bibimbap
Denna vecka står bland annat rostbiff, blomkålsplättar och bibimbap på menyn!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat grönärtsfritters, potatispaj och grynsallad på menyn.
Till alla söndagspreppar!
Månadens meny har fokus på grönt då rätterna vi valt är extra klimatsmarta. Det genomsnittliga klimatavtrycket för varje måltid är under 0,5 kg CO2e, helt i linje med globala klimatmål. I denna prepp hittar du uträknat utsläpp per portion vid varje måltid.
Visste du att vi har fler klimatguidade recept på ICA.se? Leta efter det gröna lövet för att göra ett grönare val.
Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.
SÖNDAG
Grönärtsfritters med kokt potatis och örtig yoghurtsås
MÅNDAG
Smashed potatispaj med purjolök och tomat, bönsallad och rucola
TISDAG
Rostade rotfrukter med tonfisk i salsa verdemajonnäs
ONSDAG
Grynsallad med rostade rotfrukter, grillost och salsa verde
INGREDIENSER
450 g isbergssallad
1 dl olivolja
2 vitlöksklyftor
65 g babyspenat
40 g fryst gräslök
40 g fryst persilja
1 dl kapris
2 msk dijonsenap
1 tsk salt
3 krm peppar
1 citron (3 msk saft)
GÖR SÅ HÄR
1. Skär salladen i grova bitar.
2. Mixa först sallad och olivolja i en matberedare. Tillsätt spenat, gräslök, persilja, pressad vitlök, kapris och senap och mixa ihop.
3. Pressa och smaksätt med citronsaft, salt och peppar.
4. Spara ¾ i kylen.
INGREDIENSER
400 g mathavre (ca 5 ½ dl)
17 dl vatten
salt
GÖR SÅ HÄR
1. Koka mathavret i saltat vatten ca 10 minuter.
2. Låt svalna och spara i kylen.
INGREDIENSER
1 ½ påse potatis, Amandine (à 900 g)
GÖR SÅ HÄR
1. Koka potatisen mjuk (med skal) i saltat vatten.
2. Spara 1/3 av potatisen i kylen.
INGREDIENSER
2 rödlökar
500 g morötter
500 g rotselleri
900 g potatis, Amandine
3 msk olivolja
1 tsk salt
3 krm svartpeppar
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225°C och sätt in en plåt (har du varmluft, så sätt in två plåtar).
2. Skala lök och rotfrukter och skär i klyftor eller bitar. Dela potatisen i klyftor. Blanda allt med olja, salt och peppar.
3. Häll ut allt på den varma plåten och sätt in i mitten av ugnen 25-30 minuter.
4. Ta ut, låt svalna och spara i kylen.
0,34 kg CO2e per portion
REDAN FÄRDIGT
⅔ av den kokta potatisen
¼ av salsa verden
⅓ av det kokta mathavret
TILLSÄTT
250 g frysta gröna ärtor
1 ½ dl ströbröd
1 tsk sambal oelek
1 dl riven ost, 23%
1 tsk bakpulver
½ tsk salt
2 dl turkisk yoghurt (10%)
salt
svartpeppar
250 g småtomater
½ rödlök
1 msk olivolja
GÖR SÅ HÄR
1. Tina ärtorna.
2. Sätt ugnen på 225°C.
3. Mixa ärtor och mathavre i en matberedare till en grov puré med hälften av salsa verden (ca 1 dl).
4. Tillsätt ströbröd, sambal oelek, ost, bakpulver och salt och mixa så att det blandar sig.
5. Skeda upp ärtröran i 8 klickar på en plåt med bakplåtspapper. Tryck till så de blir lite platta. Sätt in plåten i mitten av ugnen ca 10 minuter, vänd plättarna och låt de steka ytterligare 5 minuter.
6. Blanda resten av salsa verden med yoghurten. Smaka av med salt och peppar.
7. Dela tomaterna. Skala och hacka löken fint. Blanda tomater och lök med olivoljan och krydda med salt och peppar.
8. Servera frittersarna med kokt potatis, yoghurt och tomatsallad.
0,31 kg CO2e per portion
REDAN FÄRDIGT
⅓ av den kokta potatisen
¼ av salsa verden
TILLSÄTT
½ msk olivolja till formen
1 purjolök (ca 300 g)
1/2 msk olivolja
1 vitlöksklyfta
2 tsk torkad dragon
250 g småtomater
4 ägg
2 ½ dl mjölk
1 msk dijonsenap
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 förp kokt bönmix (à 380 g)
65 g rucola
GÖR SÅ HÄR
1. Sätt ugnen på 225°C.
2. Smörj en pajform (ca 27 cm i diameter) med oljan.
3. Krossa den kokta potatisen och tryck ut den i pajformen. Sätt in formen i ugnen ca 15 minuter eller tills potatisen börjar få lite färg.
4. Ansa, skölj och skär purjolöken i skivor. Stek purjolöken mjuk i oljan i en stekpanna på medelvärme utan att den får färg. Pressa i vitlöken och krydda med dragonen mot slutet.
5. Dela tomaterna.
6. Vispa ihop ägg, mjölk, senap, salt och peppar. Lägg purjolöken i pajskalet och häll över äggstanningen. Toppa med tomater och försök lägga ner dem med snittytan upp. Sätt in i ugnen ca 20 min eller tills äggstanningen stannat.
7. Häll av bönorna i en sil och spola i kallt vatten och låt rinna av ordentligt. Blanda med salsa verden.
8. Servera pajen med bönsalladen och rucola.
0,8 kg CO2e per portion
REDAN FÄRDIGT
⅔ av de rostade rotfrukterna
¼ av salsa verden
TILLSÄTT
3 förp tonfisk i vatten (à 170 g)
½ rödlök
1 dl majonnäs
salt
peppar
65 g babyspenat
GÖR SÅ HÄR
1. Värm rotfrukterna försiktigt i mitten av ugnen på 150°C ca 15 minuter.
2. Häll av tonfisken i en sil och låt den rinna av ordentligt.
3. Skala och hacka löken fint.
4. Blanda tonfisk, lök, majonnäs och salsa verde. Smaka av med salt och peppar.
5. Rör försiktigt ner spenaten i rotfrukterna och servera med tonfiskröran.
0,5 kg CO2e per portion
REDAN FÄRDIGT
⅓ av de rostade rotfrukterna
⅔ av det kokta mathavret
¼ av salsa verden
TILLSÄTT
1 vitlöksklyfta
1 msk dijonsenap
1 citron (2 msk saft)
2 msk olivolja
1 msk vatten
salt
peppar
1 dl pumpakärnor
65 g rucola
1 förp grillost (à 200 g)
GÖR SÅ HÄR
1. Värm rotfrukterna försiktigt i mitten av ugnen på 150°C ca 15 minuter. Värm matvetet några minuter i ugnen eller i mikrovågsugn.
2. Skala och pressa vitlöken och blanda med senap, citronsaft, olivolja och vatten. Vänd ner i matvetet och blanda med rotfrukterna.
3. Blanda grynsalladen med pumpakärnor och rucola, hyvla grillosten över salladen. 5. Servera med salsa verden.
Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer – vare sig det är till middag eller matlåda.
Skapa, sortera, dela och samarbete med vår digitala inköpslista för mat. I inköpslistan kan du dessutom scanna produkter både för att lägga till i inköpslistan men även för att checka av när du handlar i butik. Självklart kan du lägga till ingredienser direkt från recept, lägga till erbjudanden och skapa påminnelser också. Listan kan göras lång, kom igång redan nu!
Denna vecka står bland annat rostbiff, blomkålsplättar och bibimbap på menyn!
Vad sägs om vitlöksstekt kyckling, pyttipanna och pastasallad med fetaost?
Den här söndagspreppen är glutenfri och bjuder bl.a på ugnsbakad lax och potatispizza.
Månadens meny bjuder på falukorv med rotmos, soppa och smörrebröd med krispig fisk.
Meny med köttbullar i röd curry med nudlar, burritos med bönor och linsgryta på menyn.
Lax med basilikakräm, caesarsallad med sparris och nachotallrik på menyn. Mums!
Med lite prepp får du både en god söndagsmiddag och tre måltider för veckan förberedda. Denna vecka står bland annat glasnudelsallad, fiskgryta och kikärtsbiffar på menyn.
En helvegetarisk meny med bland anat pumpacurry, vegetarisk bourguignon och svamptacos.
En meny med morot på tre med bland annat morotssoppa och torsk med morotsailoi.