Söndagspreppen:

Med rostbiff och kål

Preppa för veckans måltider! I månadens meny får kålen ta plats och det bjuds på bland annat pasta med grönkålspesto, rostbiff med kålsallad och gräddstuvad pyttipanna.
Till fler söndagspreppar!

Preppa veckan med oss!

Konceptet söndagspreppen är enkelt – på söndagen lagar du en större sats av en handfull recept som blir grunden till fyra måltider. Innan du ska äta svänger du sedan snabbt ihop den färdiga grunden med ytterligare några ingredienser och har lunchen eller middagen klar på ett kick.

  • Veckans meny

    Söndag
    Rostbiff med kålsallad och picklad rödbeta

    Måndag
    Pasta med grönkålspesto

    Tisdag
    Gräddstuvad pyttipanna med rödbetor

    Onsdag
    Burgare med grillost, smörstekt kål och picklad rödbeta

Förbered det här

  • Rostbiff

    Rostbiff till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    800 g rostbiff
    3/4 tsk salt
    1 krm peppar

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 125°C.
    2. Lägg köttet på ett ugnssäkert fat och krydda med salt och peppar. Stick in en köttermometer så att spetsen kommer i den tjockaste delen.
    3. Stek i nedre delen av ugnen tills innertemperaturen är 58°C för rött kött, 60°C för rosa och 70°C för genomstekt (beräkna 1 1/2-2 timmar).
    4. Ta ut köttet och låt det kallna. Skär i tunna skivor.

  • Apelsinpicklad rödbeta

    Apelsinpicklad rödbeta till 3 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    400 g rödbetor
    3 dl vatten
    1 dl strösocker
    1 tsk salt
    1 1/2 dl ättiksprit (12%)
    1  apelsin (gärna ekologisk)

    Gör så här
    1. Skala rödbetorna och skiva tunt, gärna på mandolin. Koka upp vatten, socker, salt och ättika.
    2. Skala remsor av apelsinskalet med en potatisskalare och lägg ner i lagen. Pressa juicen och tillsätt.
    3. Lägg de skivade rödbetorna i en väl rengjord glasburk med lock, häll på lagen och låt svalna. Låt gärna stå i kylen minst 3 timmar innan servering.

  • Rostad grönkål- och brysselkålssallad

    Rostad grönkål- och brysselkålssallad till 3 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    1  silverlök
    2 msk vinäger
    2 tsk strösocker
    300 g brysselkål
    4 msk olivolja
    2 krm salt
    600 g grönkål

    Gör så här
    1. Sätt ugnen på 225°C.
    2. Skala och skiva silverlöken tunt, gärna på mandolin. Blanda med vinäger och socker i en liten skål, låt stå.
    3. Skiva brysselkålen och blanda med hälften av oljan och hälften av saltet på en plåt. Rosta i ugnen ca 10 minuter tills den fått lite färg.
    4. Riv grönkålsbladen i bitar och ta bort stjälken. Blanda med resten av oljan och resten av saltet i en bunke och massera in oljan ordentligt i kålen. Lägg på plåten med brysselkålen och rosta ytterligare 5 minuter.
    5. Blanda löken med den rostade kålen.

  • Fröströssel

    Fröströssel till 2 måltider för 4 personer

    Ingredienser
    1 dl pumpakärnor
    1 dl solroskärnor
    3 krm vitlökspulver
    1/2 tsk chiliflakes
    2 tsk torkad oregano
    1/2 tsk flingsalt

    Gör så här
    1. Rosta pumpafrön och solrosfrön i en torr panna tills de fått lite färg. Låt svalna.
    2. Mortla fröna grovt och blanda med resten av ingredienserna.

Laga det här

  • Rostbiff med kålsallad och picklad rödbeta

    Söndag: Rostbiff med kålsallad och picklad rödbeta

    Redan färdigt
    ½ sats rostad grönkål- och brysselkålssallad
    ½ sats rostbiff
    ⅓ sats apelsinpicklad rödbeta
    ½ sats fröströssel

    Gör så här
    1. Servera grönkål- och brysselkålssalladen med rostbiff, picklad rödbeta och fröströssel.

  • Pasta med grönkålspesto

    Måndag: Pasta med grönkålspesto

    Redan färdigt
    ¼ sats rostad grönkål- och brysselkålssallad
    ½ sats fröströssel

    Tillsätt
    400 g pasta
    1 kruka basilika
    1 dl neutral olja
    2 dl riven parmesan
    1 liten riven vitlöksklyfta

    Gör så här
    1. Koka pastan al dente i saltat vatten. Spara ½ dl pastavatten. Lägg kålsalladen i en mixer med basilika, olja, 1 dl parmesan, vitlök och 1 dl fröströssel. Häll i ½ dl varmt pastavatten. Mixa slätt.
    2. Blanda pastan med peston och toppa med lite extra fröströssel och riven parmesan.

  • Gräddstuvad pyttipanna med rödbetor

    Tisdag: Gräddstuvad pyttipanna med rödbetor

    Redan färdigt
    ½ sats rostbiff
    ⅓ sats apelsinpicklade rödbetor

    Tillsätt
    1 gul lök
    5 msk neutral olja
    600 g potatis
    2 dl vispgrädde
    2 msk senap
    4 ägg
    ½ kruka bladpersilja till servering
    salt
    peppar

    Gör så här
    1. Skala och finhacka löken och stek i 1 msk olja i en stor panna tills den mjuknar. Lägg löken åt sidan. Skär potatisen i små tärningar och stek i 3 msk olja i en stor stekpanna på medelvärme tills den är gyllene och mjuk, ca 10 minuter.
    2. Skär rostbiffen i små bitar. Tillsätt till pannan och stek tills varmt. Tillsätt lök, grädde och senap och låt koka ihop ett par minuter. Smaka av med ½ krm salt och 1 krm nymalen peppar. Stek äggen i en annan panna i resten av oljan. Servera pytten toppad med ägg, de picklade rödbetorna och persilja

  • Burgare med grillost, smörstekt kål och picklad rödbeta

    Onsdag: Burgare med grillost, smörstekt kål och picklad rödbeta

    Redan färdigt
    ¼ sats rostad grönkål- och brysselkålssallad
    ⅓ sats apelsinpicklade rödbetor

    Tillsätt
    2 msk smör
    2 grillost à 200 g
    8 hamburgerbröd
    färdig aioli till servering

    Gör så här
    1. Stek kålsalladen i smör. Skär osten i skivor och stek i torr panna. Lägg ihop bröden med aioli, smörstekt kål, grillost och picklad rödbeta emellan.

FAQ

Söndagspreppen är en återkommande artikelserie i Buffé och på ica.se där vi visar hur du med några enkla steg får både en härlig söndagsmiddag och grunden till tre måltider för veckan som kommer  – vare sig det är till middag eller matlåda. 

Artiklar (4)

En het potatis

Toppa bakpotatisen

Billig, enkel att laga och älskad av hela familjen? Bakad potatis med goda toppings!