Bröd utan jäst - recept
Det går alldeles utmärkt att baka gott bröd utan jäst och här är recepten som bevisar det!
Påskmat på spanskt vis! Kocken Lukas Moderato dukar upp en påskmeny med rötter i det spanska köket. Det blir allt från lammstek, musslor och kikärtsgryta till saftig glutenfri mandelkaka.
Laga lammstek i ugn – kryddat med rosmarin, salvia och vitlök, så att lammets goda smaker kommer fram. Perfekt när du vill servera lammstek till påsk, eller när som helst på året!
Ett recept på spansk kikärtsgryta med chorizo, lufttorkad skinka, paprika och tomat, kryddad med saffran, timjan och rosmarin. Grytan är ljuvligt god och smakrik, och passar perfekt som festmåltid!
En krämig soppa gjord på mandel toppad med regnbågsrom och dill är både lyxigt, elegant och magiskt gott att servera som förrätt! Grädde, smör, fond och vinäger sätter också smak på soppan.
Blåmusslor på spanskt vis – i en fantastisk sås med smak av vitt vin, kryddig pimentón, saffran, tomat och vitlök. Rätten kallas mejillones a la marinera på Mallorca, och serveras med fördel tillsammans med bröd.
Prova en förenklad variant av maträtten bacalao eller bacalo som är vanlig i Portugal och Spanien: istället för saltad plattfisk använder vi torsk som bakas i ugn med potatis, paprika, vitlök och chili och toppas med pinjenötter och persilja. Fantastiskt gott!
Huevos rotos eller huevos estrellados kallas denna rätt på spanska, vilket betyder trasiga ägg! Här serverar vi stekt ägg med friterad potatis, krispigt stekt svamp och gräslök, som med fördel blandas runt innan servering så att ägget fördelas jämnt.
Tumbet kallas denna spanska grönsaksgratäng, som vi här gör med potatis, tomat, aubergine, zucchini och paprika. Servera gärna gratängen tillsammans med sallad och ett gott bröd.
En saftig och mjuk mandelkaka som är både glutenfri och mejerifri! Denna lättlagade kaka passar perfekt till både kalas och fika. Med sin rika mandelsmak blir den en favorit för alla, oavsett tillfälle.
Bor: Stockholm
Gör: Kökschef på Bistro Capitol
Glöm påskkärringar, påskägg och påskharar – i Spanien är det religionen som kantar påskfirandet. Det är årets stora högtid som pågår hela påskveckan, den så kallade Semana Santa eller heliga veckan, då religion blandas med fest och glädje med allvar. Firandet innebär dagliga processioner – och att på påskdagen efter den traditionsenliga påskmässan samlas med familjen runt ljuvligt god mat.
Och det är just maten som är påskens höjdpunkt enligt Lukas Moderato, kocken med spanska rötter och ett hjärta som bankar extra hårt för det rustika medelhavsköket. Lukas tog på sig kockförklädet för första gången vid 15 års ålder då restaurangägaren Antonia Cantalops välkomnade honom in i köket på familjens stammiskrog Celler Ca'n Ame på Mallorca. Många år senare efter att ha arbetat på restauranger i Spanien, Frankrike och England har Lukas idag förstått att det är just det enkla medelhavsköket som lockar honom mest.– Efter alla år på diverse finkrogar söker jag mig nu tillbaka till de gamla recepten från min barndom och det spanska traditionella bondköket där man följer säsonger nitiskt. Råvaran är i fokus och det är inte för mycket krusiduller, råvaran smakar det den är helt enkelt.
Förutom rustik enkelhet och rena smaker kännetecknas en typisk spansk måltid också av den inbjudande miljön och ett generöst uppdukat bord med många stora, välfyllda fat. Det sociala och den mat som serveras är av likvärdig betydelse och matbordet blir en naturlig samlingsplats för familj och vänner.
– Man delar på maten och äter tillsammans på ett annat sätt än här. Det är det jag tycker om! En lunch kan bli väldigt lång, berättar Lukas med ett igenkännande skratt.
Bland påskrecepten för Buffé har Lukas handplockat spanska rätter som han har en personlig relation till, rätter som han associerar med den här tiden på året, men med svenska inslag och råvaror: som torskfilén och lammsteken.
– I Spanien handlar det mycket om att förvalta det gastronomiska arvet och hålla recept vid liv genom att föra dem vidare från generation till generation. De här recepten är barndomsminnen med nya tolkningar!
Det går alldeles utmärkt att baka gott bröd utan jäst och här är recepten som bevisar det!
Sugen på en mango colada? Eller en virgin strawberry daiquiri? Eller en raw kaffe latte?
Caipirinha, djungelbål eller en basil smash? Här har vi samlat några goda drinkrecept.
Med bönor och linser i degen blir brödet du bakar både saftigare och mer näringsrikt!
Kombucha är en porlande fermenterad dryck som är god att dricka som den är, men som också passar perfekt att blanda drinkar med! Vad sägs om en Kombucha mojito eller Kombucha bellini? Här bjuds tre fräscha alkoholfria drinkar med kombucha.
Sugen på bak, men lite hemma? Här tipsar vi om recept på goda bakverk med få ingredienser.
Här listar vi riktigt goda recept på det som vi tror att du kanske är sugen på att baka.
Här kommer recept på sju nya sorters småkakor att baka! Spröda, sega och supergoda!
Minska kaffesvinnet och baka med ditt överblivna kaffe!