FAQ

Stjärnanis - allt du behöver veta

Stjärnanis är en krydda som inte bara fångar ögat med sina stjärnformade frukter utan också förgyller maträtter med sin distinkta smakprofil. Låt oss utforska några fakta om denna förtrollande krydda!

Fakta om stjärnanis

Var kommer stjärnanis ifrån, i vilka maträtter kan man använda sig av stjärnanis och vad smakar egentligen stjärnanis? Det besvarar vi här och nu!

  1. 1. Stjärnanis vetenskapliga namn

    Stjärnanis heter egentligen Illicium verum, tjusigt eller hur? Den kan också kallas kinesisk stjärnanis eller äkta stjärnanis.

  2. 2. I vilka maträtter passar det att använda sig av stjärnanis?

    Stjärnanis är en populär krydda i asiatiska rätter och passar utmärkt till grytor och såser. Den är även en av kryddorna i den klassiska kinesiska kryddblandningen five spice, som kan med fördel användas vid tillagning av anka, fläsk eller wok. Stjärnanis är även vanligt förekommande i bland annat glögg, desserter, marinader och frukotkompotter. Man kan även dekorera med stjärnanis.

  3. 3. Var kommer stjärnanis ifrån?

    Stjärnanis odlas i sydöstra Kina, nordöstra Vietnamn och Laos. Kina producerar, konsumerar och exporterar mest sjärnanis i världen.

  4. 4. Är stjärnanis samma sak som anis?

    Det kan man tro, trots både liknande namn och smak så är stjärnanis och anis två helt olika växter från olika botaniska familjer som skiljer sig i både utseende och smak. Stjärnanis har en tydlig stjärnform och en mer komplex, lakritsliknande smak jämfört med anis.

  5. 5. Vad smakar egentligen stjärnanis?

    Stjärnanis har en söt smak av lakrits.

  6. 6. Hur använder man stjärnanis?

    Använd stjärnanis hel, krossad eller mald. Lägg den i desserter, marinader, såser eller varma drycker. Tänk på att dess smak är stark, så använd den sparsamt för att undvika att överväldiga andra smaker.

Recept med stjärnanis

  1. Äppelglögg med konjak

    1. Äppelglögg med konjak

    Betyg 5 av 5.
    1 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Imponera med hemmagjord glögg i jul! Här är en enkel vit glögg med äppelmust och konjak som smaksätts med de juliga kryddorna kanel, kardemumma, ingefära och stjärnanis.

    Äppelglögg med konjak
  2. Inkokta päron med stjärnanis

    2. Inkokta päron med stjärnanis

    Betyg 4.9 av 5.
    20 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Inkokta päron med calvados eller cognac är en elegant, vuxen och smakrik dessert. Citron, stjärnanis och kanel sätter tonen i efterrätten, som serveras bäst med fluffig lättvispad grädde och hemgjord karamellsås. Prova detta recept nästa gång du ska laga trerätters!

    Inkokta päron med stjärnanis
  3. Kyckling korma med picklad blomkål

    3. Kyckling korma med picklad blomkål

    Betyg 4.5 av 5.
    6 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Färdig kormasås och kyckling i grytan gör att du snabbt känner hur Indiens härliga kryddor sveper in i köket. Smakerna i indisk kyckling korma möter fint den sötsyrliga picklade blomkålen. Servera med basmatiris och mangochutney samt den fräscha myntan.

    Kyckling korma med picklad blomkål
  4. Five spice

    4. Five spice

    Betyg 4.6 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 4 kommentarer.

    Den klassiska kinesiska kryddblandningen five spice är enkel att göra och innehåller bara vitpeppar, stjärnanis, kryddnejlika, fäkålsfrön och kanel. Five spice kan med fördel användas vid tillagning av anka, fläsk eller wok.

    Five spice
  5. Nudelsoppa med biff

    5. Nudelsoppa med biff

    Betyg 4.5 av 5.
    30 personer har röstat
    Receptet har 6 kommentarer.

    En kryddig och mustig thailändsk nudelsoppa med smak av kanel och stjärnanis värmer härligt. Grytbitar, risnudlar och grönsaker som lök, morot, champinjoner gör soppan matig.

    Nudelsoppa med biff
  6. Äpple- och kanelchutney

    6. Äpple- och kanelchutney

    Betyg 3.4 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Gör en kryddig chutney med äpple och kanel! I denna chutney använder vi samma kryddor som i kinesisk five spice. Chutneyn är ett perfekt sötsyrligt tillbehör till maten, med smaker som gifter sig fint med bland annat kyckling, fläskfilé och lamm.

    Äpple- och kanelchutney
  7. Apelsinsallad med stjärnanis och kanel

    7. Apelsinsallad med stjärnanis och kanel

    Betyg 4.2 av 5.
    34 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    En strålande och tilltalande sallad där du kokar ihop de spännande kryddorna stjärnanis, kanel och socker till en lag. Därefter låter du de syrliga apelsinskivorna bekanta sig med lagen innan den kan serveras och avnjutas.

    Apelsinsallad med stjärnanis och kanel

Artiklar (567)

Guide

Julens kryddor

Vi reder ut vilka de olika julkryddorna är och vad de har för egenskaper.

Laga och baka med lakrits

Allt om lakrits

Här lär du dig allt du behöver veta om lakrits; som skillnaden mellan lakritsrot, rålakrits och lakritspulver.

Smakrikt

Krydda fisken

Men hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.