Det här visste du inte om saffran, eller?
Var kommer saffran från och varför är det så sablarns dyrt med saffran?
Stjärnanis är en krydda som inte bara fångar ögat med sina stjärnformade frukter utan också förgyller maträtter med sin distinkta smakprofil. Låt oss utforska några fakta om denna förtrollande krydda!
Var kommer stjärnanis ifrån, i vilka maträtter kan man använda sig av stjärnanis och vad smakar egentligen stjärnanis? Det besvarar vi här och nu!
Stjärnanis heter egentligen Illicium verum, tjusigt eller hur? Den kan också kallas kinesisk stjärnanis eller äkta stjärnanis.
Stjärnanis är en populär krydda i asiatiska rätter och passar utmärkt till grytor och såser. Den är även en av kryddorna i den klassiska kinesiska kryddblandningen five spice, som kan med fördel användas vid tillagning av anka, fläsk eller wok. Stjärnanis är även vanligt förekommande i bland annat glögg, desserter, marinader och frukotkompotter. Man kan även dekorera med stjärnanis.
Stjärnanis odlas i sydöstra Kina, nordöstra Vietnamn och Laos. Kina producerar, konsumerar och exporterar mest sjärnanis i världen.
Det kan man tro, trots både liknande namn och smak så är stjärnanis och anis två helt olika växter från olika botaniska familjer som skiljer sig i både utseende och smak. Stjärnanis har en tydlig stjärnform och en mer komplex, lakritsliknande smak jämfört med anis.
Stjärnanis har en söt smak av lakrits.
Använd stjärnanis hel, krossad eller mald. Lägg den i desserter, marinader, såser eller varma drycker. Tänk på att dess smak är stark, så använd den sparsamt för att undvika att överväldiga andra smaker.
Imponera med hemmagjord glögg i jul! Här är en enkel vit glögg med äppelmust och konjak som smaksätts med de juliga kryddorna kanel, kardemumma, ingefära och stjärnanis.
Äppelglögg med konjakInkokta päron med calvados eller cognac är en elegant, vuxen och smakrik dessert. Citron, stjärnanis och kanel sätter tonen i efterrätten, som serveras bäst med fluffig lättvispad grädde och hemgjord karamellsås. Prova detta recept nästa gång du ska laga trerätters!
Inkokta päron med stjärnanisFärdig kormasås och kyckling i grytan gör att du snabbt känner hur Indiens härliga kryddor sveper in i köket. Smakerna i indisk kyckling korma möter fint den sötsyrliga picklade blomkålen. Servera med basmatiris och mangochutney samt den fräscha myntan.
Kyckling korma med picklad blomkålDen klassiska kinesiska kryddblandningen five spice är enkel att göra och innehåller bara vitpeppar, stjärnanis, kryddnejlika, fäkålsfrön och kanel. Five spice kan med fördel användas vid tillagning av anka, fläsk eller wok.
Five spiceEn kryddig och mustig thailändsk nudelsoppa med smak av kanel och stjärnanis värmer härligt. Grytbitar, risnudlar och grönsaker som lök, morot, champinjoner gör soppan matig.
Nudelsoppa med biffGör en kryddig chutney med äpple och kanel! I denna chutney använder vi samma kryddor som i kinesisk five spice. Chutneyn är ett perfekt sötsyrligt tillbehör till maten, med smaker som gifter sig fint med bland annat kyckling, fläskfilé och lamm.
Äpple- och kanelchutneyEn strålande och tilltalande sallad där du kokar ihop de spännande kryddorna stjärnanis, kanel och socker till en lag. Därefter låter du de syrliga apelsinskivorna bekanta sig med lagen innan den kan serveras och avnjutas.
Apelsinsallad med stjärnanis och kanelVar kommer saffran från och varför är det så sablarns dyrt med saffran?
För alla er som ÄLSKAR recept med pepparkakskrydda. Rågoda grejer som smakar jul.
Vilken mat som kan sänka blodtrycket? Här är råvarorna som är bra för hjärtat.
Här listar vi recept och berättar oerhört viktig kanelfakta.
Här listar vi allt du behöver veta om kryddnejlika och goda recept där kryddan tar plats.
Här lär du dig allt du behöver veta om lakrits; som skillnaden mellan lakritsrot, rålakrits och lakritspulver.
Vilken smakhöjare föredrar du? Och vad är egentligen skillnaden. Vi reder ut begreppen!
Men hur kryddar man egentligen fisken bäst? Vi delar med oss av smakrika tips och smarriga fiskrecept.