Matskola

Laga fisk på olika sätt

Många drar sig för att laga fisk och är rädda för att fisken ska bli torr och tråkig, men det behöver inte alls vara krångligt. Här förklarar vi vad du bör tänka på när du lagar fisk.

Termometern - det viktigaste redskapet

Stektermometern är kanske det viktigaste redskapet när du tillagar fisk. Den hjälper dig att få fisken perfekt tillagad. Innertemperaturen ska vara 56°C.

Det är inte helt enkelt att använda en stektermometer när man tillagar platta fiskar. Kika försiktigt på tjockaste stället. När fiskköttet är vitt och ogenomskinligt respektive blekrosa för laxfiskar är fisken klar.

Steka fisk - så gör du

  • Krydda fisken innan du steker den.
  • Panera fisken om du vill. Se nedan!
  • Stek sedan gärna fisken i både olja och smör. Börja med olja och tillsätt därefter smöret, det förhindrar att smöret bränns vid.
  • Ska skinnsidan vara upp eller ned? Båda funkar, men den sida du vill ska vara snyggast steker du först.
  • Steka lax - Laxkotletter steks 1–2 min/sida. Tjockare bitar mår bäst av att brynas och efterstekas i ugn, 12–15 min i 150°C. Använd stektermometer, vid innertemperatur på 56°C är laxen klar. Recept med stekt lax

  • Steka torskfilé - Då torskfiléer har en tendens att falla sönder passar det bra att dubbelpanera dem innan du lägger dem i stekpannan (vänd i mjöl, uppvispat ägg och sedan ströbröd). Stek sedan torskfiléerna på hög värme för att få en fin yta, 2–3 min per sida. Recept med stekt torsk

  • Steka rödspätta - Liksom torsken, paneras rödspättan med fördel innan stekning så den inte faller sönder. Rödspättan passar både för enkel- och dubbel panering. Stek rödspättan på hög värme 1–2 min/sida. Recept med stekt rödspätta

  • Här hittar du alla våra recept på stekt fisk!

 

Panera fisk

Panering är praktiskt för att fisken inte ska falla sönder i stekpannan. Och så är det ju såklart otroligt gott. Det finns två sorters panering:

  • Enkelpanering: vänd fisken i mjöl innan du steker den.
  • Dubbelpanering: vänd fisken först i mjöl, sedan i uppvispat ägg och sist i ströbröd.

 

Fisk i ugn - gör så här

Laga fisk i ugn på medelhög värme, 150°C på plåt med bakplåtspapper eller i ugnsform. Krydda fisken innan tillagning.

  • Lax i ugn – Vid tillagning av hel sida laxfilé, dela med fördel upp den i två delar då mitt- och stjärtdelen skiljer sig i tjocklek. Laxfilé mittbit, ca 2,5 cm tjock, ca 30 min. Laxfilé stjärtbit, ca 1,5 cm tjock, ca 15 min.
  • Torskrygg i ugn – Ugnsbakas i ca 15–20 min eller tills innertemperaturen är 56°C. Torrimma gärna torsken innan för att få ett fastare kött och en lenare sälta. Strö då salt och lite socker runt om fisken och låt stå i rumstemperatur i ca 30 min innan du ställer in torsken i ugnen.
  • Rödspätta i ugn – Rulla ihop filéerna och lägg dem med skarven nedåt i en ugnssäker form. Tillagas i ca 10 min eller tills innertemperaturen är 56°C.

 

Koka fisk - tips

  • Koka fisken i en kastrull med låga kanter. Vattnet ska precis täcka fisken.
  • Det enklaste sättet att koka fisk är att pochera den. Då tillagar man den långsamt i sjudande vatten, och den faller inte isär lika lätt. Tina fisken innan du pocherar den.
  • En fördel med att pochera fisken är att du kan göra en god sås på buljongen som blir kvar i grytan.

 

Recept på fisk

  • Stekt lax med dillsås

    Stekt lax med dillsås

    Betyg 4 av 5.
    20 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.Receptet är ett klimartsmart val.

    En enkel men ack så god rätt kommer här serverad! Stekt lax med dillsås och potatis går oftast hem hos de flesta. Denna dillsås är gjord på en sojabaserad fraiche, senap och såklart dill. Addera lite krispigt gröna broccolibitar innan servering så får du lite färg till rätten.

    Stekt lax med dillsås
  • Panerad torsk med dillmajonnäs och sockerärtor

    Panerad torsk med dillmajonnäs och sockerärtor

    Betyg 4.6 av 5.
    8 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Panerad torsk är ett riktigt gott alternativ till fiskpinnar och det är inte svårt att göra det själv. Servera med en riktigt smarrig dillmajonnäs, kokt potatis och krispigt kokta sockerärtor. Smaklig måltid!

    Panerad torsk med dillmajonnäs och sockerärtor
  • Ugnsbakad spättafilè med ägg och dill

    Ugnsbakad spättafilè med ägg och dill

    Betyg 4 av 5.
    13 personer har röstat
    Receptet har 1 kommentarer.

    Ägg, dill och kaviar är en kombo som är svår att ignorera. Tvärtom. Den är nästan oemotståndlig. Särskilt när den kommer in på en tallrik tillsammans med en fin bit fiskfilé.

    Ugnsbakad spättafilè med ägg och dill
  • Laxsida i ugn med romsås

    Laxsida i ugn med romsås

    Betyg 4.3 av 5.
    25 personer har röstat
    Receptet har 5 kommentarer.

    Lax passar perfekt ihop med dill och rom. Här lagas laxen i ugnen täckt av grön fin dill. Under tiden rör du ihop en god sås med rom och crème fraiche. Servera ugnslaxen med en fräsch sallad med bland annat fänkål och sparris.

    Laxsida i ugn med romsås
  • Lax i ugn med teriyaki

    Lax i ugn med teriyaki

    Betyg 4.1 av 5.
    138 personer har röstat
    Receptet har 34 kommentarer.

    Lax i ugn sköter sig nästan själv och blir väldigt saftig och god. Här får en teriyakimarinad stå för smaken samt härliga sesamfrön. De gör ju att maten ser så mycket godare ut, eller hur? Servera med ris och haricots verts, och kanske äter du rätten med pinnar!

    Lax i ugn med teriyaki
  • Pocherad torsk med primörer och kapris

    Pocherad torsk med primörer och kapris

    Betyg 4.4 av 5.
    7 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    Här får pocherad torsk sällskap av en krispig primörsallad med rödbetor, morötter och färskpotatis. Serverad med ett brynt smör med persilja och kapris blir det en somrig smaksensation! Tänk på att koktiden på grönsakerna varierar beroende på storlek och säsong.

    Pocherad torsk med primörer och kapris

Goda såser som passar till fisk

  • Romsås med röd stenbitsrom

    Romsås med röd stenbitsrom

    Betyg 3.9 av 5.
    79 personer har röstat
    Receptet har 12 kommentarer.

    Romsås med en bit grillad lax är en maträtt som kan få de flesta att ta en omgång till. Smakerna av gräslök och majonnäs i den kalla såsen passar suveränt ihop med sältan och värmen från den grillade laxen. Det här är sås som kan få vilken grillmiddag som helst att bli minnesvärd.

    Romsås med röd stenbitsrom
  • Hemmagjord remouladsås

    Hemmagjord remouladsås

    Betyg 3.3 av 5.
    44 personer har röstat
    Receptet har 3 kommentarer.

    En remouladsås för tankarna till goda fiskrätter och på grillbordet gör den sig bra till en bit grillad lax. I detta lättlagade recept tillagas en kall och härlig sås som passar mer än bra till somriga grillmiddagar där köttet får stiga åt sidan och fisken istället spelar en huvudroll.

    Hemmagjord remouladsås
  • Senapssås med pepparrot

    Senapssås med pepparrot

    Betyg 3.4 av 5.
    5 personer har röstat
    Receptet har 0 kommentarer.

    Denna lättlagade senapssås på dijonsenap är smaksatt med pepparrot och får sin krämighet från smetana. En klassik sås som passar utmärkt att servera till grillad fisk eller betor.

    Senapssås med pepparrot
  • Vitvinssås

    Vitvinssås

    Betyg 4.4 av 5.
    304 personer har röstat
    Receptet har 43 kommentarer.

    Varsågod – en klassisk vitvinssås som kommer att bli ditt nya hemliga vapen! Vitvinssås passar perfekt till all fisk som lax, torsk och röding. Den här fylliga såsen kompletterar både din omsorgsfullt lagade torskrygg på fest och din pasta med skaldjur en vardagkväll.

    Vitvinssås
  • Teriyakisås

    Teriyakisås till lax

    Betyg 4.4 av 5.
    255 personer har röstat
    Receptet har 44 kommentarer.

    Den perfekta såsen när du vill få till den där extra japanska känslan. Blanda alla ingredienser i en kastrull och koka upp under vispning. – en härlig hemmagjord Teriyakisås på under 15 min.

    Teriyakisås

Artiklar (1556)

Fiskguide

Så väljer du hållbar fisk

Fisk är både gott och nyttigt, men visste du att 90 procent av världens fiskbestånd är fullt utnyttjade eller överfiskade? Tur nog så finns det sätt att rädda våra hav!

Tips & recept

Så tillagar du råkorv

Här hittar du recept med råkorv och tips på hur du tillagar den på bästa sätt.

Stek som en kock!

Stekskola

Här är riktigt bra tips på hur man steker kyckling, kött, fisk och grönsaker!