Matskola

Tillaga Porchetta

Ugnsstek en örtkryddad fläskkarrérulle, eller som det heter på italienska – porchetta. Vi visar hur du gör när du skär till fläskkarrén, kryddar, binder upp och tillagar köttet till en saftig stek med otrolig smak.

Så skär du fläskkarrén till italiensk porcetta

  1. 1. Fixa karrén

    1. Fixa karrén

    Utgå från en hel bit fläskkarré. Av denna kan du antingen laga Porchetta di Fano eller Porchetta med rostade skockor och brysselkål. Använd sedan en lång, vass kniv.

  2. 2. Snitta på längden

    2. Snitta på längden

    Skär in ett snitt på längden, så att en cirka 1 1/2 cm tjock skiva bildas.

  3. 3. Fortsätt på skivan

    3. Fortsätt på skivan

    Fortsätt att försiktigt skära in i den tjocka delen. Det blir på så sätt en fortsättning på skivan som är 1 1/2 cm tjock.

  4. 4. Skär mot kanten

    4. Skär mot kanten

    Skär mot kanten, men inte igenom. Upprepa proceduren. Tryck till med handen så att köttskivan blir jämn.

  5. 5. Krydda

    5. Krydda

    Gnid salt och övriga kryddor jämnt runt om hela köttstycket. Här passar det bra att samtidigt sätta på ugnen på rätt temperatur.

  6. 6. Knyt ihop

    6. Knyt ihop

    Rulla ihop köttet från ena kortsidan, ganska hårt, som en rulltårta. Använd steksnöre, knyt ihop…

  7. 7. Dra åt

    7. Dra åt

    ... och dra åt. Upprepa med cm-brett avstånd. Knyt ihop. Ställ in en vattenfylld ugnsform i mitten av ugnen eller lägg köttet direkt i en ugnssäker form.

  8. 8. In i ugnen

    8. In i ugnen

    Lägg köttet på ett ugnsgaller och ställ det över formen eller ställ in formen i mitten av ugnen. Porchettan är färdig när innertemperaturen är 73–75˚C (använd gärna en digital stektermometer och stick in i den tjockaste delen av köttet). Droppa eventuellt lite olja över köttet före tillagning.

Recept på porchetta och tillbehör

Porchetta på lamm med örtsky och pestopotatis
Betyg 4.4 av 5.
14 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Grillad porchetta
Betyg 4.9 av 5.
7 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Porchetta med rostade skockor och brysselkål
Betyg 4.1 av 5.
9 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Porchetta di fano
Betyg 4.2 av 5.
22 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Porchetta
Betyg 4.3 av 5.
32 personer har röstat
Över 60 min att tillaga
Över 60 min att tillaga
Broccoli på Fernandos vis
Betyg 4 av 5.
7 personer har röstat
Under 30 min att tillaga
Picklade äpplen och betor
Betyg 5 av 5.
7 personer har röstat
Under 45 min att tillaga
Gräddstuvad grönkål med Västerbottensost
Betyg 4.4 av 5.
116 personer har röstat
Under 45 min att tillaga

Artiklar (1493)

Grilla hel karré

Vi visar hur du med marinad, stekpåse och termometer förbereder en hel karré för grillen.

Matskola

Risotto - så gör du!

Med hjälp av vår matskola får du tipsen så att du lyckas med svamprisotton nästa gång.

Enkelt, snabbt & gott!

Göra egen färskost

Lär dig göra supergod egen färskost med några enkla steg!

Matskola

Bjuda på grillat

Här får du tips på hur du kan förbereda mycket fläsk och kyckling för en lyckad fest med grillat.

Vardagsmat

Tre middagar av en karré

Laga ett grundrecept på fläskkarré och omvandla till mättande middagar för tre olika dagar